Президентът зове: Нека обещаем това, което можем да изпълним

Евроизборите ще са на 25 май, Плевнелиев очаква тежка кампания
Обновена: 14 мар 2014 14:09 | 14 мар 2014 10:48, Веселина Йорданова
101
Президентът зове: Нека обещаем това, което можем да изпълним
Росен Плевнелиев в НС Снимка: БТА

Евроизборите ще се проведат на 25 май, стана ясно от обръщението на президента Росен Плевнелив от парламентарната трибуна, в което той обобщи темите от проведения от него „месец на политическите консултации“ с парламентарно представените партии.

Президентът очаква „тежка и изострена кампания“, но посочи, че така не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. Недоверието към институциите е симптом на силна ерозия към политическата система, това състояние все още е преодолимо, каза президентът, според когото предстоящият евровот е шанс за това.

Нека партиите да проведат европейска кампания, флашките и СРС-тата да отстъпят място на конструктивния дебат по европейския дневен ред, призова президентът.

Държавният глава призова още политиците към реализъм и честност. „Нека обещаем само това, което можем да изпълним“, апелира Росен Плевнелиев.

2013 година бе година на извънредна нестабилност и липса на реформи, надявам се наближаващите избори да не станат причина за допълнително забавяне на важни реформи, защото избори е имало и ще има, посочи президентът.

Популизмът, агресията и използването на езика на омразата са най-сигурният път към бедността. Нито туристите, нито инвеститорите ще дойдат, убеден е той.

Плевнелиев отново напомни идеята си да има референдуми заедно с всеки следващ вот. Пряката демокрация има смисъл, подчерта той.

По думите му шеста година българската икономика буксува и не може да постигне прогрес.

Плевнелиев акцентира на това, че са необходими решения за икономически растеж, заетост и повишаване на доходите, трябва да се решават демографските проблеми и тези в здравеопазването.

Според него тези проблеми изкушават политиците за популистки обещания, които, неизпълнени, водят до намаляване на доверието към институциите.

Светът не бива да се връща към годините на Студената война. Народът на Украйна има правото сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни и демократични избори, категоричен беше Плевнелиев в обръщението си. Ако се стигне до ескалация, ще свикам КСНС, уточни държавният глава, след като напомни за предстоящия референдум в Крим.

ЕС и САЩ залагат на дипломацията, Русия обаче вече окупира Крим и е възможно да го анексира на база противозаконен местен референдум. Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици, заяви президентът, като допълни, че се надяваме на „разум и отговорно отношение, базирано на международното право“.

Той изтъкна още, че е важно политиците у нас да гарантират независимост на българските магистрати, които да работят „по съвест и по закон“. Президентът призова за промяна на подхода при избор на главен съдебен инспектор и председател на ВКС. Няма да подкрепя подхода за законотворчество „на тъмно“ в сектор „Сигурност“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че данъчната политика трябва да бъде прогнозируема и допълни, че са необходими мерки за повишаване на инвестициите. Той изтъкна обаче, че трябва да има сигурност, че законодателството не се променя от днес за утре и че това става прозрачно.

Шеста година потреблението и инвестициите са ниски, като износът е единственият двигател на растежа, каза президентът. Необходимо е да подпомогнем малките и средни предприятия, за да могат да продават по света, допълни още той.

Президентът благодари на парламентарните групи, че са се отнесли отговорно към инициативата за месец на политическите консултации.

Държавният глава посочи, че въпреки тежката конфронтация парламентарно представените политически сили са създали надпартиен консенсус по някои теми и посочи стратегията „България 2020“, Споразумението за партньорство с ЕК.

Можем да кажем, че България има своя дългосрочен план за развитие и ясни приоритети, определени с политически консенсус, изтъкна той.

В изказването си президентът засегна още електронното управление, реформата в образованието, темата за монополите, за диверсификацията на газовите доставки, стратегическите инфраструктурни проекти и др. Най-бедните български региони са тези, които са изолирани, напомни президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 8Ами те друго и не вършат де !! :)))
10
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин на БГ преди 10 години
Обещавай колкото си искаш от твое име, Плевньо.Нямаш право да обещаваш от името на Българския народ. И това е факт.Всичко друго е морално двуличие, че ние сме го казали и сме обещали чрез твоя глас.Ама ти не си ни и питал.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя пак с неговите клишета и празни думи...
8
3
 
12
 
! Отговори
Чичката преди 10 години
Президента няма усещане за грях като лъже в Парламента като дърт *** , а?Аман от мошеници на върха на Държавата , мафиоти , офшорковци и откровени ***!!!
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Нека обещаем това, което можем да изпълним"Ха-ха-ха-а-а ,ами давай ,обещавайте как може да ни крадете и мамите,това най ви се отдава вече 25 години :))) !
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Президентът зове: Нека обещаем това, което можем да изпълним"И защо да го правим пред двуличния ЕС ??Само заради обещанието ли ? ?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе Расиме, трай си ве, бабин златен само дразниш хората. Стой си при ходжата, пийвай си шербета и си яж баклавата, дорде ти смърши мандата.
4
1
 
12
 
! Отговори
дедо скръц преди 10 години
Поплювко изплю камъчето- липсвала либерализация на енергийния пазар. Демек токът не можел да си поскъпне естествено, защото държавата се пречкала на енергийните дружества. И още: - "трябва да си сменим дограмата и да си оправим непременно изолацията" -това буквално и дословно от речта му...
3
5
 
15
 
! Отговори
Ю. Плевнелиева преди 10 години
Шнауцер, върни са вкъщи ***, че чиниите чакат от една седмица! И подът трябва да се чисти светкавично! Ама не, на балет ще ми ходи цяла седмица, върни се веднага вкъщи да не та затворя пак в килера! *** такъв.
2
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев може да не е най-великия политик,но поне се държи и говори като такъв.
1
5
 
13
 
! Отговори
Смешко преди 10 години
ех Педя, Педя, октомвриец млад!