Силен март за опозицията, президентът - нейно основно острие

Политолози: Най-големият риск пред властта е да загуби политическата инициатива
23 мар 2014 20:16, Елка Василева
61
Силен март за опозицията, президентът - нейно основно острие
Лютви Местан и Бойко Борисов. Снимка: БТА

Март, поне досега, се очерта като силен месец за опозицията в България, коментира политологът Борис Попиванов на дискусия за политическия март, организирана от института "Иван Хаджийски".

Каквото и да излезе като резултат от подписката за референдум, силата е там в ГЕРБ, каза Попиванов. Кой може да събере подписи за 20 дни - не са нито инициативният комитет, нито протестиращи, нито Реформаторският блок, това са само ГЕРБ, отбеляза той.

Втората линия според него е, че президентът силно се е позиционирал като основно острие на опозицията, на ГЕРБ в политическия дебат. Президентът Плевнелиев мина в настъпление по няколко фронта, коментира Попиванов и посочи външнополитическия план и позицията на държавния глава за Крим, обръщението към Народното събрание и указа за излъчване на състава на ЦИК. Според Попиванов, когато има спорове за компетентност между  президент и НС, Конституционният съд е този, който се произнася.

Според Попиванов най-големият риск пред сегашната власт е да загуби  политическата инициатива, определянето на дневния ред през  следващите седмици. Управляващите по думите му са "отбелязали точка" със срещата с медиите, но това по-скоро е единично събитие, което не би могло да промени общото впечатление, че месецът е бил до голяма степен отбранителен за властта и настъпателен за опозиционните фактори.

Политологът Димитър Ганев също е на мнение, че политическият март е бил месец на опозицията, месец на ГЕРБ. Според него БСП е загубила от украинския конфликт - от една страна не е успяла да консумира европейското направление, а от друга - оставя част от русофилския вот на партии като "Атака" да го мобилизират.

Вероятността БСП да остане втора на евровота изглежда почти сигурна, това ще ни доведе до силна война на интерпретации след евроизборите - Борисов ще продължи да тръби, че е бил Станишев, а управляващите ще събират своя резултат, допуска Ганев. Той отбеляза, че за ГЕРБ най-важният проблем с липсата на партньори не е решен и недобрите перспективи пред Реформаторския блок в последните няколко месеца го задълбочават.

Първан Симеонов определи март като месец на политическа  безтегловност. След като месеци наред политическият процес беше лесен за обяснение, имаше два ясни лагера - властта и протеста, сега лагерите се размиха, смята той. Според него има един парадокс - точно когато изглежда най-спокойно откъм улични протести, правителството като че изглежда най-уязвимо.

Симеонов отбеляза сложните отношения на ГЕРБ с Реформаторския блок. ГЕРБ ще трябва да вземе част от гласовете на Реформаторския блок и ще трябва хем да го бие, хем да стиска палци да го има, защото на ГЕРБ му трябва Реформаторския блок, обясни политологът.

Петър Емил Митев коментира, че в България има предстартова треска. Той предупреди, че трябва да се предпазим от фиксиране в социологическите данни, които показват разлика с процент-процент и малко, което е относителна, преодолима разлика.

Социологът посочи, че кафето, което пиха Лютви Местан и Бойко Борисов в Кърджали, е нестандартен и неочакван ход. Той тълкува факта, че е включена темата за ЦИК, като готовност да се търси компромис и че ГЕРБ е готов да направи отстъпка.

В коментар за световните политически процеси Митев отбеляза, че еднополюсният свят е завършил. Сега е очевиден многополюсният свят и тази точка е отбелязана от Крим 2014, смята социологът. Според него нова Студена война няма да има, а ще има студен мир, който ще трае до края на десетилетието.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Те всички месеци са на опозицията, но мафията, с подкрепата на властта, спецслужбите и някои медии, омагьосват народа, ръсят всевъзможни компромати и популизъм и ,за съжаление, това доста често подвежда хората. Но с течение на времето, нали на лъжата краката са къси, всичко си идва на мястото.
36
7
 
3
 
! Отговори
van ti ku4e преди 10 години
Prezidenta nai-dobre da si hodi , izdani se qako , nema po lo6o ot tova
35
17
 
2
 
! Отговори
emili98 преди 10 години
Президентът постъпи противоконституционно и е редно да се поправи, поведението му е абсурдно и не е присъщо за един достоен държавен глава.
34
6
 
16
 
! Отговори
George1 преди 10 години
Тия скоро и ще се целуват пред камерите.Позор.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
za vas samo kamshika i v sibir kratyni ,..edna banda ot mijityrki koito vinagi oceliavat zashtoto sa takiva s robska psihika i mislene.
32
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайте интервюто на *** пред ББС.Тоя *** изби тибата.10 минути водещата го пита едно и също нещо : "Може ли България да си позволи санкции на ЕС срещу Русия"А мухльото повтаря едни и същи заучени фрази от рода на:"Трябва да заявим на висок глас" и "Трябва да действаме".А тя пак и пак:"Можете ли да си го позволите??"А *** повтаря ли повтаря като развален грамофон, едно и също нещо, все едно женатаПита знамето зад него.Да не говорим че му говореше английски като на 4-то класник
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рени, п..ко, много си прозта! Това е електората на ГЕРБ.
30
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентът да си ходи! Нищо не става от него! Говори глупости по света и у нас! Айде у лево!
29
0
 
9
 
! Отговори
Пфу, че мерзост... преди 10 години
Абе, за кво ни е въобще парламент, то и без туй нЪ управляват 3 - 4 хайдука, що ни е да храним още и четата им от 236 човека!?Правят- струват все от една тенджера плюскат и в едно гърне с....т!Пък, ние будалите (матряла) сме се хванали един-друг за гушите заради тях. И колкото повече се псуваме и плюем, толкова повече им пълним кесиите и банковите сметки.Вече 24г. нЪ "управят"..., всякъде нЪ "управиха".... Бе, майната им на всички, всеки да се спасява както може.
28
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Месец март е месец на политическите ***, каквито несъмнено са "антикомунистите" от ГРАБ, водени от полуинтелигенти, бивши слуги, първо на БКП, а след това на всеки, който им обещае или даде повече. Нима някой е забравил какви са били Борисов, Цветанов и Плевнелиев преди Гербенето им (набутването от кукловоди) в политиката? Какво имат да прикриват с яростния си антикомунизъм и Русофобство? Какви биха били, без да са били подготвени и непрестанно подпомагани от комунизма? А "социолозите"?!
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лоша работа ще ми трябва повече въоръжение!Аз за предатели и анти-европейци не гласувам!
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бълггарски *** проклети, нищо не става от вас, *** сте били, *** си оставате. Още десетина години, докато ви има, *** долни. Най-гадното племе на света.
25
27
 
7
 
! Отговори
САМО КАЖИ БОКО преди 10 години
...ВЕДНАГА ГАЛАСУВАМЕ ЗА ДПС!!!ПО-ДОБРЕ ЗА БРАТЯТА ТУРЦИ , ОТКОЛКОТО ЗА РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ!НЕМА ВЕЧЕ КВО ДА ГУБИМЕ .....САМО ВЯРАТА В КОМУНИЗЪМА!АЛЛЛАХ ...Е ПО-0ДОБЪР ОТ ЛЕНИН И ДИМИТРОВ!!!ХОДДЖАТА И ДОГАН ДАВАТ ПАРИ-----*** САМО ОБЕЩАВАТ .....и гол хей!
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партийните интереси стоят над националната продажен е Борисов. Първан е най-големия виновник за това изчадие ДПС
23
5
 
2
 
! Отговори
Печеливш преди 10 години
Изкарвайте лесни пари с малки усилия като копирате линка clixsense/?6286264
22
4
 
22
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Утре 24 март2014г. тези двамата ще отидат при Плевнелиев, Бойко ще го кандардиса да корегира указа, а НС ще приемат зам.председател на ЦИК от ГЕРБ и още един член от ДПС. Това ще е цената на кафето.
21
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименМи всички *** заедно. Путин, Хитлер, Сталин,... Чекатило
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо слагате до тези *** снимката на Путин?
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господарят им е един и същ. Различни имена една и съща анти народна партия.Човек трябва де е без грам мозък за да отиде да гласува
18
18
 
14
 
! Отговори
РЕНИ преди 10 години
НЕ ПЛЮЙТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПО ГЕРБ! БОЙКО КАЗА ЧЕ НЕ СЕ Е СРЕЩНАЛ С КОЗЕЛА ЗА ДА ПРАВИ КОАЛИЦИЯ А ДА ГОВОРЯТ ПО ВЪПРОСИТЕ ЗА ЦИГ. КАКВИ СА ТЕЗИ НЕЛЕПИЦИ КОИТО РАЗИСКВАТЕ? ИНТЕРВЮТО МУ ПРИ КЕВОРКА БЕШЕ ЯСНО ,ТОЧНО, РАЗБИРАЕМО И ЕКСПЕРТНО.ХАЙДЕ ЧАО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ГО ХАРЕСВАТЕ.