Пациентите няма да доплащат за лечение, което покрива НЗОК

Андреева: Сега им искат пари и за разговор с шефа на отеделението
Обновена: 5 апр 2014 13:51 | 5 апр 2014 07:49, Камелия Цветанова
49
Пациентите няма да доплащат за лечение, което покрива НЗОК
Снимка: Булфото, архив

Пациентите няма да доплащат и лев за лечение, което покрива здравната каса. Забраната ще бъде записана в рамковия договор за следващата година, каза здравният министър д-р Таня Андреева в интервю за "Труд".
В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд.

Промяната обаче няма да засегне доплащането на медицински изделия, които не се покриват от касата - някои стентове, протези, всички лещи.

Андреева оповести  пакет от мерки, които трябва да въведат ред в системата. Предвижда се право на безплатен лекар да има само този, който е платил всичките си здравни вноски не само за три години назад, както е в момента, а от 2000 г. досега (ако е имал средства да го направи).

Всяка болница, която има договор със здравната каса, ще предлага комплексност на медицинските услуги и няма да има право да иска доплащане от пациента за дейности, покривани от фонда.

Още по темата

В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд. Например под формулировката "Пакет допълнително поискани услуги" болни в столично лечебно заведение плащат за разговор с шефа на хирургичното отделение или с анестезиолога. Подобни консултации обаче са задължителни, за да бъде изплатена АГ или хирургична пътека, казаха от НЗОК.

Най-много са доплащанията при раждане. За да вземат поне 1300 лв., каквато е масовата тарифа в София, на родилките се предлагат какви ли не консултации. А за идване на бебето на бял свят - дали нормално или чрез секцио, НЗОК плаща по 580 лв.

Доплаща се и за противоепидемични мерки при терапевтични или педиатрични процедури, а те са задължителни за всички пациенти, стъпили в болница. "Да не говорим, че медицински центрове искат от болни да плащат за избор на екип, а той е разрешен само за болниците", посочи пък д-р Мими Виткова, шеф на сдружението на лицензираните доброволни фондове, които от м. г. са застрахователи.

За да се спре доплащането, д-р Андреева обеща засилен контрол и постоянни проверките. "Скоро ще оповестим отчет на "Медицинския одит", посочващ лечебни заведения, които за една и съща дейност имат двоен източник на финансиране - т.е. НЗОК и джоба на болния. Всъщност всички знаем кои са... Време е да ги назовем", посочи д-р Андреева.

Според новите правила, ако искат договор с НЗОК, лечебните заведения задължително трябва да извършват спешни дейности. "Не може да се връщат пациенти и да се прехвърлят от една болница на друга! Не може и едни лечебни заведения да си избират за кои пътеки да сключват договор, а други - не. Трябва да има нормална конкурентна среда, затова всички те ще бъдат поставени при равни условия. Който не отговаря, да си търси други механизми на финансиране", посочи Андреева. Тя готви и преструктуриране на болничната помощ, както и по-различно управление на лечебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодарим от сърце-сега ЗК ми плаща 18% от стойността на лекарствата при 80% средно за ЕС.И не лъжете европейците ,че плащате 44 %/вестник ТРУД от 4 април/.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Darjava ot *** i seliani.....
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки вика че ще има контрол, ще има проверки... И какво от това, като контролиращите и контролираните си връткат заедно далаверите?
23
3
 
8
 
! Отговори
Един от потърпевшите преди 10 години
Нека да правим разлика между недофинансирано и системно ограбвано здравеопазване. В България е в сила второто, а доказателствата са безбройни и едва ли е нужно да бъдат изброявани, пък и хората от този форум са ги описали доста подробно.
22
6
 
14
 
! Отговори
Маркс преди 10 години
Комунистите винаги внасят хаос в здравеопазването,те просто си знаят бюджетното и толкова.
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се защо всички жени от БСП са толкова секси мацки, а всички от ГЕРБ такива мутанти ?
20
0
 
12
 
! Отговори
Вътрешен човек преди 10 години
Ех, д-р Андреева, не са достатъчни добрите намерения. Здравната система е сбъркана и опорочена из основи и за да се оправи е нужно да бъде радикално променена. Без премахване на абсурдната администрация в МЗ, РЦЗ и НЗОК няма да се направи и крачка напред. Същото се отнася и до псевдопрофесионалната рекетьорска организация БЛС, както и до порочните корумпирани ТЕЛК, различното третиране на болниците - университетски, държавни, общински, частни - нали всички те лекуват едни и същи хора.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Акциза от цигарите е достатъчен да се подържа здравната ни система ,ама нали трябва хубаво да се лапат пари от общите работи.
18
1
 
14
 
! Отговори
Имената на рекета преди 10 години
- избор на екип- стойност на упойката- консумативи и материали- болничен храноден- избор на болнична стая- персонален санитар- консултация с лекуващ лекар.... право на въздух (последното сигурно предстои) ...
17
0
 
16
 
! Отговори
Истината до 15 преди 10 години
Драги ми заблудени човече, безплатно здравеопазване няма, друг е въпроса как то се финансира. Ако за пациента нещо е безплатно, следователно някой го е платил предварително - било то с данъци, било то с осигурителни вноски, било то със застраховки.
16
3
 
14
 
! Отговори
Реални мерки преди 10 години
1. Незабавно закриване на НЗОК2. Който иска да се осигурява за здраве да го прави в частни застрахователни компании работещи при ясни и строги правила (така е в белия свят и в тази насока има колкото щеш опит)3. Безплатно здравеопазване финансирано от бюджета за бедни, социално слаби, инвалиди и деца.4. Лекарски кабинети в училищата и детските градини (така беше при Тодор Живков - значи е можело и децата бяха здрави)5. Безплатни лекарства за пенсионери и деца (така е в Англия - значи може)
15
4
 
10
 
! Отговори
сестра преди 10 години
Тази *** реформа е за лекарите а не за другия персонал работещ в здравеопазването!точи се касата с превъртане на пациенти, получаване на пари под масата от фирми за лекарства и още и още списъка е дълъг на лекарските далавери, но никой не смее да я спре тая лавина защото сам ще загине от нея!
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИстинатаНапротив, в много хуманни, с отговорни към народа си, държави България след1990 г. не е такава, здравеопазването е безплатно. Безплатни или на много ниски цени са и част от лекарствата. Тънките лъжи от рода на Истинатаса зловредно заблуждение, или фъчкане на човечец с ум на кокошка, който се представя за орел. На такива се дължат и държат безметежно корупцията, грабежа, изнудването, разрухата на обществото. И нещастието на хората.
13
6
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
До Реформа от а до я ! Тотална ревизия на състава на малките болници!Хуманност хуманност ама всеки работи за пари а не за слава.Заплата на лекар 6000лв на сестра 400лв санитарка 380лв Всички влачат разни пенсионери на виртуална работа а реално работят по-малко! дават се пари залудо на несъществуващи хора а от друга страна сестрите и санитарите работят за дребни пари защото парите се разпределят от лекарите!
12
4
 
11
 
! Отговори
До Реформа от а до я преди 10 години
!Премахнете системата на ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ. Що за пазарен принцип ДЪРЖАВАТА НАСИЛА ни прави клиенти на джипи- ЧАСТНИЦИ. Половината от тях са мързеливи шмекери, осъзнато НЕ ЛЕКУВАТ , напротив лъжат болния нищо ти няма, и го докарват до непоправимо състояние. ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Държавата по ЖЕСТОКИ понятни причини толерира тези частници, осигурява им постоянен доход, БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ. Щом е частен лекар да е както на Запад, а не държавата да му осигурява работа. Това съще е престъпление, но ДЪРЖАВНО.
11
1
 
19
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Здравеопазването навсякъде по света е платено, но у нас е платено два пъти - веднъж от НЗОК и втори път от всеки, който го е застингнала болест без значение дали е осигурен. Едните пари отиват за кражби и ояждане на политици и чиновници, а другите за реално лечение. Тежко и горко на този който ги няма в момент на необходимост.
10
1
 
15
 
! Отговори
ER_Dr преди 10 години
При всеки нов министър приказките се развиват по един и същ начин: ще направим!.. ще променим!... така! иначе! хеликоптери! здравни карти!... и после почва да се приказва, че докторите източват касата, и може да се каже, че поредният министър е изчерпил потенциала си.
9
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Всичко това доказва очевадната истина, че НЗОК е паразитна институция в която над 1200 нищоправци получават заплати от вноските на данъкоплатците, които вместо да отиват за здравето им отиват в бездънни чиновнически търбуси. След като за да те лекуват трябва да си плащаш независимо дали си внасяш здравните вноски, тогава за какво ти е НЗОК.
8
0
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 10 години
ако е имал средства...?! Т.е., 2 милиона ще се лекуват безплатно, а честните, с по 200-300 лева доход, плащат и здравни вноски и такси. Болни се разпращат от един ЕТ, ЕООД център-барака в другцентър- яхър, забиват ги в частни лаборатории с космически цени. За тест за туберкулоза(!!!) в една от няколкото лаборатории на един лекарте оскубват 120 лева. А спинари и наркомани се лекуват безплатно! Здравеопазването в България стана арабски пазар от ХV век, а лечебните заведения търгашески сергии със секънд хенд стока на бесни цени.
7
0
 
13
 
! Отговори
Sofia преди 10 години
Болница Еди коя си работи по дадена клинична пътека. Всичко е супер, обаче моля, платете 160 лв за упойката. Ако не искате - дерЕм ви на живо.....