Расмусен зове Русия за диалог по кризата с Украйна

"Не обсъждаме военни опции, но НАТО е фокусирано върху защитата на всички съюзници"
Обновена: 11 апр 2014 13:33 | 11 апр 2014 13:17, Веселина Йорданова
129
Расмусен зове Русия за диалог по кризата с Украйна
Снимка: Булфото

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да възстанови доверието нa международната общност, като изтегли войските си от границите на Украйна и започне диалог за решаване на кризата.

Правилният път напред е да намерим политическо и дипломатическо решение на кризата. Да намерим начин да вървим напред чрез диалог, това е правилният подход, беше категоричен Расмусен, който даде кратък брифинг за медиите заедно с президента Росен Плевнелиев. Пресконференцията бе предшествана от награждаването на генералния секретар на НАТО с орден "Стара планина" I степен и разговори между двамата.

Още по темата
По думите на Расмусен първата стъпка трябва да бъде Русия да изтегли своите войски и да допринесе за деескалация на ситуацията, а след това да се ангажира за пряк диалог с украинското правителство.

„Не обсъждаме военни опции, но НАТО е фокусирано върху осигуряването на ефективната защита и закрила на всички наши съюзници“, подчерта той.

Расмусен заяви, че историческото постижение – свободна и мирна Европа, е поставено под въпрос от руската агресия срещу Украйна.

Той беше категоричен, че очаква всички съюзници в Алианса да изиграят своята роля „в това да поддържаме НАТО като най-силен съюз в историята и изрази увереност, че може да продължи да разчита на подкрепата на президента Росен Плевнелиев за това.

„България е по-силна с НАТО и НАТО е по-силно с България“, посочи той и допълни, че страната ни допринася за сигурността чак до Афганистан.

Според Расмусен членството ни в Алианса допринася за осъществяване на политиката на „отворени врати“ по успешен начин.

„България и другите нови демокрация са направили своя собствен свободен избор и са приложили тежки реформи, за да се присъединят към евроатлантическото семейство", изтъкна генералният секретар на НАТО.

Той посочи, че готвейки се за Срещата на върха, съюзниците трябва да поддържат НАТО силно, да работят все по-тясно помежду си и да не приемат „упадъка на нашите бюджети“ - намаляването на разходите за отбрана.

„Знам, че това не е лесно и не може да стане от днес за утре, има цена, но цената на несигурността е много по-висока. Не можем просто да възприемем сигурността си като даденост“, отсече той.

На въпрос трябва ли да сменим съветското оборудване в армията си, Расмусен отговори, че това решение се взема на национално равнище – дали ще бъдат придобити нови самолети и какви да бъдат те.

По думите му част от ефективната колективна защита е тези самолети да бъдат съвместими и да работят заедно в съюзническите страни. Въпросът за въоръжението е бил обсъден днес при срещата на Расмусен с премиера, президента и министъра на отбраната.

„Мисля, че събитията в Украйна изясняват повече отвсякога, че е от първостепенна важност да се инвестира в съвременни военни способности, но това е икономическо предизвикателство“, коментира той.

Расмусен съобщи, че в момента се обсъжда военното присъствие на НАТО и „как можем да засилим допълнително колективната отбрана“.

Той подчерта, че действията на Алианса служат на целта да бъдат защитени ефективно всички съюзници.

„Трябва да възприемем допълнителни стъпки и ще обсъждаме това в близките дни и седмици и тези съображения може да включат осъвременяване на нашите отбранителни планове и промяна на дислокации“, уточни той, попитан дали Алиансът ще засили присъствието си у нас.

Расмусен каза още, че след проведените разговори с българските официални лица няма никакво съмнение, че България е много силна в подкрепата, която дава на закрилата на основните ценности, върху които са основани европейските общества – свобода, демокрация, върховенство на закона.

Чух много силна подкрепа за този принцип и силната българска подкрепа за нашите стъпки към разширяване на нашата колективна отбрана, посочи генералният секретар на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плачете ***! Южният пАток - на фльонга !
35
1
 
14
 
! Отговори
граф СТРОГАНОВ преди 10 години
Кой е този фрог Расмунсен
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УТРЕ ПУТИН КАТО СПРЕ ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ,ЛИЧНО ЩЕ ОБЕЗГЛАВЯ ДВОЙНИЯТ АГЕНТ И ЕВРЕИН СОЛОМОН ПАСИ И ПОМАКА ПЛЕВНЕЛИЕВ,АЗ СЪМ БОЛЕН ЧОВЕК,НЕ МИ ОСТАВАТ МНОГО ДНИ,ЩЕ ГИ ВЗЕМА СЪС МЕН НА ОНЯ СВЯТ ,А ОТ ВАС ИСКАМ ПАМЕТНИК ТА ВСИЧКИ ДА ПОМНЯТ ВЕЛИКОТО МИ ДЕЛО
33
1
 
13
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
НАТО Е БАДИТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ФИНАНСИРАНА ОТ БАНКИТЕ НА РОТШИЛД,ПОГЛЕДНЕТЕ ЛОГОТО НА ТАЗИ ТЕРОРИСТИЧНА ФРАКЦИЯ,ЗЕМНОТО КЪЛБО ПРИХВАНАТО ОТ МЕРНИК,БЪЛГАРИЯ СТАНА СЪУЧАСТНИК ВЪВ ВСИЧКИ УБИЙСТВА НА ТАЗ ТЕРОРИСТИЧНА ФРАКЦИЯ,НИЕ СМЕ СЪЮЗНИЦИ НА САТАНИСТИ,ПОГЛЕДНЕТЕ ЛОГОТО НА ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ,ЗАЩО СА ВЗЕЛИ ЗЕМЯТА НА МУШКА
32
1
 
11
 
! Отговори
ето преди 10 години
Ето ги --вижте ги--българофобите--президента,паси и останалата ***....Тия *** ще ни вкарат в война....
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 31 А що диреха в афганистан
30
2
 
11
 
! Отговори
тито преди 10 години
Нас никой в момента НЕ ни заплашва.Но ако продължават както досега-президенТО ,Паси и другите *** с глупави и антибългарски изказвания,тази заплаха може да се окаже реална....
29
0
 
15
 
! Отговори
НАТО преди 10 години
"НАТО е фокусирано върху защитата на всички съюзници"НАТО е фокусирано върху подкрепата на всички врагове на Русия
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"в това да поддържаме НАТО като най-силен съюз в историята и изрази увереност, че може да продължи да разчита на подкрепата на президента Росен Плевнелиев за това."Винаги може да разчита на Роската за селфи по всяко време.
27
1
 
9
 
! Отговори
Лелее преди 10 години
А по CNN предим час-два даваха техен репортер от руско-украинската граница и човекът показа, че там всъщност няма струпани войски...
26
0
 
17
 
! Отговори
зико преди 10 години
Не мога да разбера защо запада бъркат Русия с кризата в Украйна. Да не би руснаците да е създадоха. Те запада е създадоха но усетиха че Украйна е голяма хапка за ЕС. Русия след като видя какво става там , просто си взе Крим който си е неин. Русия може да води диалог с Украйна след като народа и избере легитимно правителство, а не такива само провъзгласили са за правителство.
25
0
 
15
 
! Отговори
Брат преди 10 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Пряка линия с Владимир Путин ще се състои на 17.04.14 година от 11:00 часа и ще се излъчва по руския канал. Президентът ще отговаря на всевъзможни въпроси на граждани, задавани от различни субекти на РФ, включително и от Крим. По-добре сам да видиш и чуеш, отколкото да ти преразкажат и без да искат да те дезинформират. Пиите от извора!
24
2
 
14
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
СЪС КАКВО РАСМУНСЕН Е ЗАСЛУЖИЛ ОРЕДЕН СТАРА ПЛАНИНА? ЗАЩО ПОДЛОГАТА ПЛЕВНЕЛИЕВ УНИЗЯВА БЪЛГАРИЯ? НИМА ЕДНА БЪЛГАРСКА МАЙКА НА 3,4,5, ДЕЧИЦА НЕ ЗАСЛУЖАВА ОРДЕНА ? НИМА БЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД НЕ ДОСТОЕН ЗА ТОЗИ ОРДЕН,ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕР ОЦЕЛЯВАЩ СЪС 180 ЛВ ПЕНСИЯ ЗАСЛУЖАВА ОРДЕНА,КАК ТАКА ЩЕ НАГРАЖДАВАМЕ ЧУЖДЕНЦИ И ПРИ ТОВА ТЕРОРИСТИ,ПЛЮЯ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ
23
0
 
12
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Наглост,но от сърце."Диалог за решаване на кризата".Диалогът тече от оранжевата революция и не е спирал,но сега вече навлезе в заключителната фаза и Русия няма да търпи *** изцепки дълго-затова са подготвени войските й по границата с Украйна.А диалог се води с разумни хора,не със алчни агресори,макар че за тях Русия има ефикасно лекарство.Дано не го опитаме и ние.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в Източна Украйна нестихват протестите !Защо ЕС и Нато в този случай, не водят диалог да спирането на протестите, да изслушат източните области от какво се опасяват и тн.А те искат Русия да им свърши работата...Или са Запада имат някаква сделка с Русия за Украйна, или не са за Демокрацията в Украйна....Според мен:)
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фашистка гнида си плевня! За колко сребърника продаде държавата или просто я подари?
20
0
 
19
 
! Отговори
l преди 10 години
Ха , нещо съм изпуснал. От кога Украйна е член на нато, че тия гадове се натискат да я защищават? Брррррр представям си в Ирак ако живееха 15 млн американци дали нямаше да бъде изтрит нацяло от лицето на земята. Лицемери
19
0
 
14
 
! Отговори
гост преди 10 години
Мъжът на ПЪРВАТА ни ДАМА, раздавачът на медали сигурно ще спи като "окъпан"тази вечер.
18
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Човекът си защитава дохода. Нали ако го няма НАТО, що *** ще остане без високоплатена работа. Глупаците ще сме ние, ако му се вържем.Ида каже, кои са му враговете, защото атомни подводници и стелт бомбардировачите не са явно за борба с терористи.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия под диалог разбират да си налагат алчните интереси.Имаше диалози 90те, но тия лакомите атлантически *** нямат чест и не спазват никакви договорки. Имат се за силни, но когато почнат да *** с милиони в една мега кървава война ще сдадат багажа за няколко месеца. Тия са поредните ояли се с власт мегаломани, които не знаят, че руснаците винаги са имали куража да преплуват море от кръв и собствената си, дори, но да стигнат от другата страна.Не копченцата печелят войните.