ЦИК залята с жалби за нереална подкрепа на партии

15 партии и 6 коалиции са регистрирани за евроизборите
Обновена: 14 апр 2014 22:53 | 14 апр 2014 22:30, Анисия Иванова
23
ЦИК залята с жалби за нереална подкрепа на партии
Архив: Булфото

В списъците, предадени в ЦИК, за подкрепа на регистрация на партии и коалиции има злоупотреба с данни, алармираха потърпевши.

На интернет страницата на ЦИК гражданите могат да въведат единния си граждански номер (ЕГН) и да разберат дали са включени в списъка на подкрепилите някоя партия или коалиция. Пред Дарик потърпевши се оплакали, че не са се подписали в полза на никой, а имената им излизали в списъци за регистрация.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призна, че комисията е „залята" от оплаквания и очаква до утре да излязат с решение. Един от пострадалите - Ахилеас Лилов, разказа, че днес на шега решил да провери на сайта на ЦИК дали името му не е в някой списък. Не очаквал да фигурира, защото му е принцип да не демонстрира подкрепа към която и да е политическа сила. Той открил името си в подкрепа на партия, подал сигнал до ЦИК, че това не е вярно и че е фалшификация, и помолил името му да бъде заличено, и да се потърси отговорност, ако се предвижда такова нещо за тези, които са направили това.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че на този етап няма решение на комисията: „В момента го обсъждаме и ще има становище на ЦИК как да се действа в тези случаи. Ние не сме орган, който може да санкционира който и да било. Ако има данни за извършено нарушение, като администратори на лични данни, компетентна е Комисията за личните данни. Ако има извършено престъпление, прокуратурата е тази, която може да санкционира длъжностните лица въз основа на сигнала на избирателя, че е бил включен и подписан в определени списъци".

За първи път преди евровота подобен регистър е достъпен на интернет страницата на ЦИК.

10 независими кандидати подадоха документи за участие в изборите за Европейски парламент. 15  партии и 6 коалиции са регистрирани за участие в на 25 май, показват окончателните резултати на ЦИК.

Тази вечер в 18.00 часа изтече крайният срок, в който инициативните  комитети трябваше да заявят в ЦИК желание за участие. До 2-3 дни ГРАО ще провери подписките на кандидатите, подадени в последния момент. Ако има независими кандидати, които не са събрали необходимите поне 2500 подписа, регистрацията ще бъде заличена.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ЦИК преди 7 години
ЦИК: "Еми му байката, за къв *** ли ни трябваше и на нас да публикуваме тая проверка у веб-сайта! Вместо да си кютаме тихо и спокойно, да се правим че нещо работим и да вземаме едни пари... а то глей сеа кво стана - развунтя се и се омириса цялата държава. Добре поне, че в България всяко чудо за три дни... Дай, ще ги пуснем тия измамените с ЕГН-тата да пасат... в прокуратурата. Нали ако искаме нещо в България да се забатачи и потули, го даваме на правосъдието."
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Onq tam
16
0
 
1
 
! Отговори
Ха сега преди 7 години
А сега накъде, всички лъжат и крадат данни. Винаги всичко е било лъжа в тази държава. Защо ли се ядосвате? Ще минат и заминат изборите. На вас ще останат ядовете и стреса. Не се ядосвайте, ще ви мине. Това е България, всичко е измама. Въртят се едни големи пари покрай избори ,бъркат се едни големи ***. И всичко продължава по-старому вече 25 години. Надежда всяка оставете за справедливост. Не вярвайте на никому!
15
0
 
1
 
! Отговори
Silence преди 7 години
14,УСПОКОЙ приятелите си - двете имена на партии са само разновидности на бкп-то.
14
0
 
3
 
! Отговори
Onq tam преди 7 години
Къде точно проверявате тея ЕГН-та
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече двама мои приятели се намериха в списъка на ГЕРБ! Куриозното е, че и двамата симпатизират на БСП!
12
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Открих си ЕГН-то включено в подписката на БАСТА, в която не съм се подписала. Гадна политическа ***. Сега се чудя къде да протестирам за фалшификацията.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дамВ списъците за регистрация на партиите фигурират какви ли не ЕГН-та ... Услугата на ЦИК само "визуализира" на практика тези списъци. Проверката на ЕГН-тата се прави от ГРАО и невалидните ЕГН-та като 222... и т.н не се вземат предвид в необходимата бройка за валидна регистрация в ЦИК (това не означава, че се премахват от списъците). Има подробни статии по повода.
10
0
 
3
 
! Отговори
Вики преди 7 години
Проверете се! Проверката е много лесна. Току-що проверих цялото си семейство. Ние сме късметлии, няма ни!
9
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
Регистрацията на независимите ще бъде заличена, ако нямат необходимите подписи. А на другите манипулатори, които са злоупотребили още при регистрацията с личните ни данни - нищо. Или мотаене до изборите и решение никакво ?Как да вярваме,че ще има поне малко честен вот ,като манипулациите са в ход ?Посочете партиите -ВСИЧКИТЕ ,които имат такива подписи ? Или са всички ?
8
0
 
8
 
! Отговори
x преди 7 години
Посочете партиите,които са крали данни и нищо повече.Хората сами ще решат да гласуват ли за тях или не! НО ГИ ПОСОЧЕТЕ ПОИМЕННО И ТОЧНО!!! Апелът ми е до ЦИК.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6 (akud): Може, може, малко са го "сбутали" само, но го има. Отиваш на страницата на ЦИК, избираш подстраница "за избирателите" и търсиш четвъртата точка: Проверка в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/инициативен комитет. Цъкаш на нея, вкарваш си ЕГН-то и воала - разбираш коя партия Големия Брат смята че подкрепяш :)
6
6
 
4
 
! Отговори
akud преди 7 години
да ама не, може да се проверява по ЕГН само за гласували извън страната, явно, дпс и бсп добре са се подготвили за да не може да си провериш ЕГН-то
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Националистическите партии в България са ***, там са събрани маргинали, девиантни типиве, неграмотници и обикновени лузъри, за които това е единственият шанс за нещо в живота. От тях може да се очакват само кражби, лъжи и мошенничества. Направиха думата националист срамна, да не говорим, че са луди русофили, та се чудя това български или руски националисти са. Плюя на Атака, Чернев и новата *** от подобни партии.
4
0
 
22
 
! Отговори
Ози преди 7 години
Ега ти, от 15 години живея в Австралия и сега изведнъж разбирам, че съм подкрепил някаква коалиция "Националистически партии в България".Това е абсолютна измама, фалшификация и криминално престъпление и ТРЯБВА виновните да бъдат наказани и партиите глобени... Но не вярвам - това е България все пак...До Дам: може сайта да не е читав, но ако въведеш валидно ЕГН и си в някой списък, ти връща инициалите на трите имена. В моя лучай съвпадат.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До gostТочно ти ли с този правопис ще ми квичиш, че имало хора, които не можели да "4етат"? Неграмотна пасмина!
2
2
 
18
 
! Отговори
дам преди 7 години
В един друг сайт има добра статия за проблема ....в сайта за проверка ако на мястото се изпише само двойки , дава че лицето е гласувало за реформаторския блок , което няма как да е вярно защото няма 22 месец ...Явно сайта с проверката не е читав и е възможно с него да се е подготвяло нав скандал ала Костинброд .Няма да се изненадам , да е част от замислена компроматна лъжа
1
9
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
откакто наслагаха някои партии хора де не могат да 4етат няма да ме у4уди 4е някои завситник на някои може и това да направи от злоба малоумията са голяма работа