Бюлетините за евроизборите вече се печатат в БНБ

В ЦИК са регистрирани наблюдатели от 12 НПО-та
8 май 2014 19:07, Анисия Иванова
17
Бюлетините за евроизборите вече се печатат в БНБ
Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова представя бюлетината за евроизборите. Снимка БТА

Печатницата на БНБ вече печата бюлетините за евроизборите, каза пред журналисти днес Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия. Бюлетините са в печатницата под охрана и ще бъдат предадени на районите избирателни комисии по ред, определен от изборната администрация.

За евроизборите ще бъдат отворени 165 секции в 35 страни, каза говорителят и член на ЦИК Александър Андреев. По думите му новият Изборен кодекс дава повече възможности за гласуване на нашите сънародници в чужбина.

Днес в ЦИК са приключили консултациите с партиите за назначаване на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина и определен редът за провеждането на социологическите проучвания.

Досега ЦИК е регистрирала за наблюдатели 12 неправителствени организации с общо 6927 души, които ще работят за тях. Регистрирана е и една социологическа агенция, но за тях срокът не е изтекъл.

В Комисията показаха умалено копие на празна бюлетина за гласуване на евроизборите и дадоха инструкция как да се попълва. „Няма как да покажем истинската бюлетина предвид мерките за сигурност. Съдържанието на бюлетината е с поредните номера на партиите, коалиционните и независимите кандидати, които са изтеглени на проведения жребий. Точно така са разположени и в истинската бюлетина. Разположени в едната част са кръгчетата с числата от 1 до 17, където избирателят може да отбележи предпочитания кандидат”, каза говорителят на комисията Камелия Нейкова по време на пресконференция.

Тя допълни, че за да е действителен гласът на избирателя, той трябва да е отбелязал своя вот срещу съответната партия, коалиция или да е гласувал за независим кандидат, като е поставил знак ”X” или ”V” в квадратчето върху номера на избраната от него листа. „В долния десен край на бюлетината е поредният номер на самата бюлетина, който след гласуване секционната избирателна комисия сверява с номера на кочана и ако има съвпадение, този отрязък се откъсва и се пуска в специална за целта кутия”, обясни още Нейкова.

„Реалният размер на бюлетината е утвърден с технически образец и няма как да го съобщим. Тя е малко по-дълга от лист А4. Готовите бюлетини се получават от печатницата на БНБ. Това става в присъствието на упълномощени представители от съответната областна администрация, членове на Районната избирателна комисия, Министерството на финансите и ЦИК. Бюлетините се получават на място и транспортирането до съответните области е въпрос от организационно-техническата подготовка, свързана с изборите”, допълни тя.

От ЦИК информираха и за сроковете, които са важни за тези избори.

На 10 май изтича срокът, в който българските граждани с разлика между постоянен и настоящ адрес да подадат заявление за гласуване в общината по настоящ адрес. На 10 май изтича и срокът за издаване на удостоверение за гласуване на друго място - те се издават само на членовете на РИК и ЦИК, както и на наблюдателите. На 17 май изтича срокът, в който хората, открили грешки в избирателни списъци, могат да поискат поправянето им в съответните общини, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Говорителите на ЦИК представиха основния разяснителен клип за начина на гласуване на 25 май. Клипът ще бъде показван по телевизиите от понеделник следващата седмица. Той показва действията на всеки избирател, когато гласува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свърши костинбродската идилия Тиквуне, свърши!
13
0
 
5
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Защо харчим само парите които внасяме от труда си??Видяхте репортажа с ***, те не могат една дума да прочетат, но имат автомобили, как се взима книжка ако не можеш да четеш дори, тези дрипльовци, от които НИЩО не става...определят живота ни на всеки избори?ДОКОГА бе НАРОДЕ, който не плаща Данъци на тази Държава/акоя има де/ само той да гласува, не пенсионери и неграмотни ***
12
0
 
2
 
! Отговори
Кочо преди 9 години
Още пари на вятъра...
11
0
 
4
 
! Отговори
goro преди 9 години
пак далавера ще стааа
10
0
 
5
 
! Отговори
Барешников преди 9 години
От предишните печатници гледахме филмчета как се печатат, тук гледаме артийки...Има ли прокурор или поне един Барек да ги следи..Пък и що ги крием, нали Майчето каза, че новите бюлетините не могат да се фалшифицират...
9
1
 
12
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Драги сънародници как ще станем нормална Държава с ненормални хора, които подкрепят престъпни партии като БСП и ДПС. Навсякъде в Източна Европа осъдиха и изгониха от властта бившите комунистически партии, а у нас гласуват за наследниците на сатрапите и тъгуват по овчаря Т.Живков. Нашата Родина е обречена на комунизъм-социализъм и назначен капитализъм.
8
1
 
8
 
! Отговори
пустиняк преди 9 години
След като се печатат в печатницата на БНБ не може ли към тях да бъде прикрепена и по една 100-левка.Иначе ся ко ша са прайм?Ша гласуваме или ша са драскаме,а?
7
1
 
5
 
! Отговори
Дедо поп преди 9 години
Миряни, не с човката- гласувайте с КРЪСТА,за да бега това що иде от пъклото.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майче, вземай под мишница Барека и бягайте да броите, дали кръгчетата и квадратчетата са точно !
5
3
 
6
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Мая Костинблодска вече е подготвила донос до гл. прокурор за откраднати 300 хиляди бюлетини от държавната печатница от Цветанов . До сега са отпечатани 120 хиляди броя.
4
4
 
11
 
! Отговори
Uk преди 9 години
Червените *** ще ядът бой на изборите
3
5
 
2
 
! Отговори
ЦК на ГРЪБ преди 9 години
*** Илиян Илиев от ДРОМ - член на Столичния Общински Съвет от листата на ГЕРБ да се яви в централата за да приеме порчъката, парите и конкретни параметри за действие във връзка с изборния ден !!!
2
12
 
7
 
! Отговори
Само БСП ! преди 9 години
Не на ЕНП и техните слуги от ГЕРБ !Видяхме до какво доведе Европа некадърното управление на ЕНП.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бюлетините за евроизборите вече се печатат в БНБ"Добър ден, сетихте се. А как спахте?