"Газпром" диктувала законовите промени за "Южен поток"?

Реформаторите заподозряха, че промените улесняват руския монопол
Обновена: 8 май 2014 16:55 | 8 май 2014 16:31, Веселина Йорданова
43
"Газпром" диктувала законовите промени за "Южен поток"?
Снимка: архив, БулФото

Промените в Закона за енергетиката, свързани с „Южен поток“, може да са подготвени извън България от руски кръгове. Сериозни съмнения за това изразяват от Реформаторския блок, според който ясно личи, че те обслужват частен интерес. Законопроектът мина на първо четене в НС преди около месец с гласовете на БСП, ДПС и "Атака".

В писмо до медиите от икономическия екип на РБ уточняват, че след задължително разпореждане на съда Реформаторският блок се е запознал по Закона за достъп до обществена информация с протоколите, стенограмите и договорите за „Южен поток“.

Още по темата
От блока получили опис на десетки документи, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката, които разкривали истината за последните действия на сегашното правителство около “Южен поток”.

С две писма от 28 август 2013 година до МИЕ, компанията “Южен Поток Транспорт b.v.“ (с мажоритарен собственик “Газпром”) прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток".

На 31 октомври е подписан протокол между “БЕХ” АД и “Газпром”, съгласно който “Южен поток” ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Съгласно протокола, те не се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ.

На 19 февруари 2014 г. депутатите от „Коалиция за България“ Таско Ерменков и Явор Куюмджиев внасят законопроект за промени на Закона за енергетиката. Реформаторите посочват, че с него се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия Закон за енергетиката. 

Съгласно законопроекта им за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона, допълват от Блока и уточняват - раздел IV от глава трета, глава четвърта, глава осма „а“, чл. 170, чл. 172 - 172е и чл. 197 и т.н.

МВР и ДАНС искат информация от  Министерството на икономиката и енергетиката за действията по „Южен поток“ съответно с писма от 28 март и 3 април т.г.

Според Реформаторския блок целта на промените е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категория “морски газопровод” и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока, заявяват от Блока.

“Внесените предложения на депутати от БСП няколко месеца по-късно, въвеждащи термина „морски газопровод” и предвиждащи изключения от действащите правила, са национално предателство. Управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство”, посочват от РБ.

Според тях очевидно, че след като МВР и ДАНС са поискали достъп до част от документите, става въпрос за проблем, застрашаващ националната сигурност.

Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като Троянски кон на “Газпром” и Кремъл не само в Европа, но и в България, обобщават от икономическия екип на Блока.

Както Dnes.bg писа, двамата депутати Явор Куюмджиев и Таско Ерменков обясниха неколкократно след внасяне на промените, че спорният законопроект за промяна на Закона за енергетиката, който регламентира термина „морски газопровод”, всъщност транспонира европейското законодателство.

Според комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер обаче текстовете са противоречиви, особено в частта им, изключваща европейското законодателство за тръбата, която преминава през българската акватория. По тази причина и Йотингер извика на среща в Брюксел енергийния ни министър Драгомир Стойнев, за да изясни готвените промени.

Министърът пък заподозря, че от опозицията искат проектът да бъде прекратен и настоя, че "Южен поток" е важен от икономическа и енергийна гледна точка.

Разбира се, трябва да се спазва европейското законодателство, само че обясних на комисаря Йотингер, че законодателните промени още не са приети, те бяха гласувани само на първо четене. Опозицията може да предостави свои предложения за второто четене, ще се съобразим с тях, ако са адекватни, допълни министърът при посещението си в Брюксел в края на април.

Тогава Стойнев е уверил Йотингер, че България не нарушава по никакъв начин европейската правна рамка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МишоНяма да ми омръзне да повтарям на такива като теб колко са задръстени! Ти Мишо съгласен ли си да си купуваш хляб само от едно място без право на избор и без да имаш думата за цената,качеството и редовността на доставките? А за цената на самият газопровод-той е най-скъпият в Европа,сякаш минава през Хималаите? Да строежа ще плати Газпром, но пък ние 30 години няма да получим и стотинка печалба, а след 30 години....Ти Пешо какво с начално образование ли си, с деменция ли си или ...
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички проекти от ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ се провалиха с гръм и трясък повличайки няколко млрд. евра след себе си. Искам да ви уверя, че за тези провали виновни няма и съвсем скоро може да очакваме следващия мегапроект, който ще завърши по същия начин воден от невинните политици. Това развитие на нещата ни гарантира престижното челно място в класацията на най-бедния народ в Европа.
11
0
 
2
 
! Отговори
Хаххахахах преди 9 години
Колумб,Колумббб.От 70 години е така.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това не е ли онова местенце кадето сега има само две бетонени блокчета?? :))) ейййй дойде станишеф на власт и всичко почна да пропада бе ...то бива *** , *** ама то чак неговото граничи с некадърност от световна величина даже от вселенска величина ...по некадърен човек от него не е съществувал на тази земя ..той е чак грозно некадърен !
9
10
 
21
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Защо просто не си гледаме интересите, Южен поток дава на България спойствие и независимост. Стига с тази пропаганда, че Русия ще ни зароби. Полудахте, хора! Осъзнайте се и се огледайте, че никой не му пука за нас, а всеки търси своята изгода. Като искате независимост нека и Набуко да го направят никак няма да е лошо.
8
5
 
2
 
! Отговори
Salajadin преди 9 години
IZVINIAVAM SE ZA NEVEZESTVOTO RB KAKVO OZNACHAVA NE E LI RODSHILD BANK,AKO E TAKA YASNO E CHII INTERESI ZASHTITAVAT V RODINATA
7
10
 
14
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Нагла червена ***. Вижте им само плитките оправдания. Закона още не бил приет но въпреки това противоречи на европейското законодателство. Ми като го приемете нали вече ще е късно бе ***! Същото малоумно обяснение беше и за Карадере. Още не било почнало да се строи. Малоумно правителство с *** гласуващи за тая ***. Няма оправия.
6
3
 
10
 
! Отговори
Обединената преди 9 години
партия на раша-средно-лява-задна позиция и партер едновременно.Какъв продажен народ.
5
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
реформаторския блок са американски проект който ни разгони фамилията. костов - българския яценюк - чудовище което ни унищожи. заради тях сме е една порутена държава с умиращ народ това са национални предатели и сатани от най долен вид които трябва да бъдат осъдени.
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз подозирам (да се разбира сигурен съм) че реформаторския блок се състои от българския варинат на такива като яценюк в украйна спомяте ли си всички престъпления на костов срещу българския народ? той ни унищожи като стопанска държава и народ с достойство. американски васал, *** и национален предател
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тавариши, къде са опорните точки от мАсква по този казус? Бързо, трябва да тролим!
2
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквито и законови промени да правят рубладжиите, Южен Поток е в миналото.
1
3
 
15
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Господа платени *** ( bg.wikipedia.org/wiki/Интернет_трол ), искам да ви уведомя, че вашето занимание е престъпление както всяко друго. Не сте по-различни от другите предатели от историята на България. Това да манипулираш общественото мнение в полза на друга държава и/или престъпна групировка е измяна и ще бъде осъдено рано или късно.Най-големия ви грях е, че обезверявате народа и внушавате, че нищо не зависи от нас. Не е вярно и изборите имат значение. Общественото мнение има значе