Правителството ще назначава главния секретар на МВР

Досега това беше правомощие на президента
Обновена: 8 май 2014 18:51 | 8 май 2014 18:49, Камелия Цветанова
61
Правителството ще назначава главния секретар на МВР
Снимка: Булфото, архив

Парламентът отне правото на президента да назначава главния секретар на МВР. Това стана с окончателното приемане на текстове от Закона за МВР, който вече втори ден депутатите гласуват.

Народните представители записаха в закона, че главният секретар на МВР се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок 5 години, а не както досега - от президента по предложение на правителството.

В закона е записано още, че главният секретар ще може да има и заместник, който се назначава от министъра на вътрешните работи.

За главен секретар и заместник главен секретар на МВР могат да бъдат назначавани хора с не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне 1/3 на ръководна длъжност.

Главният секретар ръководи пряко планирането, организирането и контрола на основните дейности на МВР; организира взаимодействието между отделните структури при извършване на основните дейности; организира взаимодействието на МВР с други държавни органи и организации при изпълнението на основните дейности. Главният секретар е пряко подчинен на министъра на вътрешните работи и се отчита за дейността си пред него, пише още в закона.

Според опозицията промените в изискванията за назначаване на главен секретар са отстъпление от постигнатото досега.

Веселин Вучков от ГЕРБ посочи, че измененията са непрофесионални и вредни.

Залагате изключително нисък праг на професионални изисквания, не може човек със седем години професионален стаж да управлява такава система, каза той и добави, че предлагат
минималния стаж да е поне 12 години.

ГЕРБ настояват и да остане сега действащото правило главният секретар да се предлага от
правителството и да се назначава с указ на президента. Това позволява балансиране на институциите, обясни Вучков.

Депутатът предложи да се предвиди възможност главният секретар да бъде освобождаван предсрочно от длъжност при системно неизпълнение на служебните си задължения. Предложенията на ГЕРБ бяха отхвърлени.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ управляващите се готвят да съсредоточат твърде много власт в ръцете на политическото ръководство на МВР, отбелязвайки, че не са предвидили „кьораво задължение на министъра на вътрешните работи, а само права”.

Кирил Добрев от БСП обаче отбеляза, че текстовете от новия ЗМВР се приемат с подкрепата на около 70 души от управляващото мнозинство и, ако опозицията действително иска да се противопостави на гласуването им, би могла да ангажира всичките си представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
дело преди 9 години
Данчо ментата кове законите нали Гея се е навел така се превзема държавата от мафията да ама не целият народ ще гласува за да ви изхвърли на бунището на историята но преди това ще си платите за всички золуми грабежи и страдания които сте причинили
40
0
 
6
 
! Отговори
дело преди 9 години
Тройната коалиция тоест мафиотско икономическата групировка тоест безмозъчните червенотиквеничета си мислят за вечен терор тоест че ще са вечни да ама не сметките ви са без кръчмаря тоест без народа ще ви изметем *** мръсни на изборите целият народ ще гласува краят ви наближава *** от страх
39
0
 
5
 
! Отговори
daabeda преди 9 години
Много лъжват тези политици
38
0
 
6
 
! Отговори
Azz преди 9 години
Разделение на властите - принцип на Конституцията...Единение на властта - принцип на управляващите...
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това го разбрахме, че правителството ще назначава и мвр-то. само не разбрахме кой? назначава правителството. още не е ясно и кой назначи това мнозинство в парламентата.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези наглеци от тройната коалиция явно са полудели от злоба,завист и страх.Такова безпардонно поведение демонстрират,защото друго просто не могат да направят.Хапят като за последно.Пренебрегват дори собствената си фасадна демокрация.Най-големият им ужас обаче е,че някой може да им отнеме натрупаните с измами милиони.Доведоха ни до разруха,създадоха корупцията и не спират да се облагодетелстват от нея.Ни народ,ни държава ги интересува.Собствената им алчност ги унищожава.Пълният успех ще е а ГЕРБ!
35
0
 
19
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Наглостта на комунистите е в резултат на това,че виждат своя залез.Скоро ще правим разбор кой ял,кой пил,кой не платил вече четвърт век.
34
1
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
До 55Мисля, че от Светлозар Лазаров по-надолу не може да се падне.
33
0
 
24
 
! Отговори
55 преди 9 години
Последният път в който промениха изискването за професионален стаж - назначиха Пеевски . Какво ли ни очаква сега ?
32
1
 
22
 
! Отговори
wtf преди 9 години
Това е нагло нарушение на Конституцията! Законодателната власт не може да се бърка в управата на Изпънителана. ОСТАВКА КОМУНИСТИ ГНУСНИ!
31
0
 
22
 
! Отговори
ГОШО преди 9 години
Следващия закон ,който ще гласува БКП е Президента да се назначава от правителството.Браво другари!
30
2
 
27
 
! Отговори
N преди 9 години
Каквото и да пишете *** *** истината е една и тя е че ГЕРБ ви мачка на всички избори без значение кои,даже трябваха 3 партии да се обедините за да ги победите и то с някакви мижави проценти.Най-големия град в който спечелихте изборите беше с население едва 90 000,за какво изобщо говорим жалки ***,бием ви на изборите и пак ще ви бием.
29
0
 
25
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Драги сънародници как ще станем нормална Държава с ненормални хора, които подкрепят престъпни партии като БСП и ДПС. Навсякъде в Източна Европа осъдиха и изгониха от властта бившите комунистически партии, а у нас гласуват за наследниците на сатрапите и тъгуват по овчаря Т.Живков. Нашата Родина е обречена на комунизъм-социализъм и назначен капитализъм.
28
0
 
20
 
! Отговори
Дебора преди 9 години
Ако президента беше комунист можеше да продължи както до сега. Запомнете добре, че между комунизма и паразитизма няма никаква разлика !
27
0
 
16
 
! Отговори
N преди 9 години
Ми нали трябва да им вървят далаверите без никой да ги закача и за това ще сложат свой човек!
26
0
 
12
 
! Отговори
майна преди 9 години
До АнонименЧервен ***!!!
25
0
 
15
 
! Отговори
гйг преди 9 години
Главният секретар на МВР ще се назначава за срок от 5години, абе тия в ред ли са, ако оставят тоя *** Лазаров още малко на тоя пост ще останем без Полиция, само безработни охранители по селата ще ни пазят.
24
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***-то Плевнелиев колкото и да ме кефи го оставиха без крила :D
23
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,нямаше и 1 ден пък го направиха,тъй че гробарите да не пискат
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези си правят партийна държава, както беше някога, а неудобните и образованите лежаха по лагерите. БСП е достоен наследник на тоталитарните си предци от БКП, а АТАКА и ДПС са част от съшата игра. Народът като е *** да ги избира, сега и Бюреков реши да се възползва от тъпотията и безпросветността и той кебапчета взе да пече... Гласувайте за някой друг, тези трябва да си ходят, ще ни заробят неусетно.