Китайски трактори ще сглобяват във Вазовските заводи

Машините ще са за европазарите, съобщи Греков
Обновена: 11 май 2014 20:08 | 11 май 2014 19:37, Елка Василева
55
Китайски трактори ще сглобяват във Вазовските заводи
Димитър Греков в Сухиндол. Снимка: БТА

Договорени са 14 процедури за износ на хранителни продукти от България за Китай, съобщи в Сухиндол министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Той уточни, че интересът от китайска страна е за млечни и месни продукти, царевица, люцерна и фуражи. Според него процедурите трябва да бъдат одобрени и подписани от Българската агенция за безопасност на храните до края на годината, за да се облекчи износът между двете държави.

Министърът отбеляза, че за 20 години е била подписана само една подобна процедура.

Пред журналисти той коментира, че по време на визитата си в Китай е договорил на територията на Вазовските заводи да започне сглобяване на китайски трактори, които ще бъдат изнасяни за европейските пазари.

Проведени са разговори за създаване на Аграрен център към Министерството на земеделието и храните в София, който да бъде  връзката между 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай, съобщи министърът.

По думите му конкуренцията за изграждането му е голяма, но България има предимства заради географското си положение, природните и климатични условия, финансовата стабилност.

До септември 16-те държави от Централна и Източна Европа плюс Китай ще излязат със становище къде да бъде базиран центърът, допълни Димитър Греков.

Той уточни, че по време на посещението България е предложила да домакинства следващата среща на организацията, в която членуват 16 държави от Централна и Източна Европа плюс Китай.

В Сухиндол министърът на земеделието и храните Димитър Греков и кметът на общината Пламен Чернев направиха първа копка за изграждане на игрище за пейнтбол и игри с въжени атракционни съоръжения, както и "Екопътека Деветашко плато" в землището на общината. Проектът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони на стойност над 380 хил. лв.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми пак е нещо, а не да се строят само молове например Плевен, но сме много далеч от това което сме били :(
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПО ПРИНЦИП КИТАЙСКИТЕ ЕДНОДНЕВКИ ТРАКТОРЧЕТАTA ЩЕ СЕ ЗГЛОБЯВАТ В БЪЛГАРИЯ И ЩЕ СЕ ИЗНАСЯТ ЗА "великата сащ "ТАМ ВСИЧКО Е ЕДНОДНЕВКИ ВНОС ОТ КИТАЙ ДРУГО ПРОСТА НЯМА Е ПОНЯКОГА МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ НЯКОЯ ТИШАРКА ПРОИЗВЕДЕНА В ВИЕТНАМ И ИНДИЯ .
7
9
 
17
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Много добра новина, след като капиталистите унищожиха индустрията по поне Китайските комунисти я съживят. ВРЗ да започват да работят не само с трактори а и с танкове и да се скъса онзи договор за НАТО където ни забраниха да произвеждаме военна техника. Все пак това е добре поне ще има къде да работят хората.
6
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИЩО ЧУДНО СКОРО ДА ПОЧНЕМЕ ДА ЗГЛОБЯВАМЕ ИНДИЙСКИ -КИТАЙСКИ -ВИЕТНАМСКИ РИКШИ МИ ТО В БЪЛГАРИЯ САМО *** НА СВЕТА НИ НАБУТВАТ ДА ЗГЛОБЯВАМЕ.А КОГА ЛИ ЩЕ ЗГЛОБЯВАМЕ МЕРЦЕДЕС, БМВ, АУДИ , VW ПИТАМ АЗ ,МАЙ НИКОГА
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен3Човек когато е *** е за цял живот ,това не се оправя.
4
6
 
14
 
! Отговори
Онуфри преди 9 години
Глупости! Новината е в стил 'една жена каза'. Той бил провел разговори и нищо повече. Да се твърди, че нещата са станали, може едва след подписване на съответните договори.
3
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИНТЕРЕСНО КОЙ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА ЩЕ СИ КУПИ ТЕЗИ КИТАЙСКИ ***.МОЖЕ БИ САМО БЪЛГАРИТЕ , РУМЪНЦИТЕ И ДРУГИ ТАКИВА КОИТО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА КАЧЕСТВО А САМО ДА Е ЕВТИНО , НИЩО ЧЕ ЩЕ Е ЗА ДЕН ДВА , ГОШКО ЩЕ ГО ОПРАВИ .
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ ПОСЛЕ СВЕТЛИНКА В ТУНЕЛА
1
7
 
12
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 9 години
Ина всеки трактор гранатомет :)