Вдига се цената на въглищата в "Мини Марица изток"

Българската енергетика не е за продан, заяви Стойнев
11 май 2014 18:28, Елка Василева
21
Вдига се цената на въглищата в "Мини Марица изток"
Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

„През следващия регулаторен период цената на въглищата в „Мини Марица изток”ще бъде увеличена от 75.00 лева за тон условно гориво на 77.00 лева. Това е показателно за работата на правителството, което не се опитва да работи в мандати, а да покаже на хората перспектива и дългосрочност на своите действия. ” Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в Стара Загора.

С негова заповед новото увеличение на цената на въглищата  е факт само няколко месеца след първото изменение от 71.50 лв. за тон условно гориво на 75.00 лв., съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

„Защо в резултат на предишното управление, което умишлено водеше „Мини Марица изток“ към приватизация, в дружеството имаше тишина? При встъпването ми в длъжност от предприятието ми заявиха категорично, че най- важното за тях е да имат работа. Благодарение на предприетите от нас законодателни промени в сектор енергетика през месец октомври миньорите от „Мини Марица изток” ЕАД добиха рекорден добив на въглища от 3 512 хил. тона”, припомни министър Стойнев.

Той добави, че в момента в предприятието се работи на четири смени и всички заплати и социални плащания са изплатени на 100% към служителите. През декември в дружеството бе реализиран най-високият месечен добив в историята на държавните мини през последните 20 години.

„Вече говорим и за подписан договор за доставка на нов компактен роторен багер, както и за подмяна на 2 амортизирани багера с нови такива, осигурени чрез сключено споразумение по  Международен фонд „Козлодуй” с Европейската банка за възстановяване и развитие ”, допълни още Драгомир Стойнев.

Според икономическия министър след предприетите от правителството спешни мерки за стабилизиране на енергетиката секторът е готов за нови инвестиции.

„Българската енергетика не е за продан, тя трябва да се развива. Само чрез нови инвестиции ние можем да върнем тази енергетика, за която мечтаем”, каза Стойнев. Той обяви, че само за периода 1 януари - 9 май 2014 г. производството на ел. енергия в страната се е увеличило с 9,83% спрямо същия период на 2013 г. Днес комплексът "Марица Изток” работи с 36.85% повече спрямо първите пет месеца на миналата година, а АЕЦ „Козлодуй с 5.33%.  Износът на ел.енергия е нараснал с почти 100%.

Относно проекта „Южен поток” министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че за правителството той е приоритетен и необходим за България. Министърът припомни, че единствено сегашното управление е постигнало договореност  за достъп на трета страна до капацитета на газопровода. „Това, че ГЕРБ три години и половина не направиха нищо и сега се коалират с Реформаторския блок против проекта, то за нас „Южен поток” означава сигурност на енергийните доставки, разкриване на 5 000 работни места и растеж на българската икономика. Желанието ми е да видя единен парламент по въпросите от национално значение”, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
КОЙ преди 10 години
Само милионерите от БСП ли ще връщат заемите на Орешарски? Или пак някой друг, т.е. ние?
16
1
 
5
 
! Отговори
сега - плащайте преди 10 години
Българската енергетика не е за продан, вече е дадена на когото трябва.
15
2
 
13
 
! Отговори
ДС-то преди 10 години
СтойнеФ, слагай ШНОРХЕЛА и започвай да заваряваш под вода тръбите на "южен потоп"!
14
5
 
12
 
! Отговори
N преди 10 години
Чудоооо,при управлението на БСП и ДПС се вдигат цените,това кога е било освен ден през ден разбира се!
13
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На този Стойнев май работата му е да ходи по всички медии и да се хвали.Аман от популисти,дето с приказки управляват България.Обещания по килограм на час,но с тях само разруха и корупция творят.25години си я предават по наследство,за да се множат роднините им милионери,готови на всякакви манипулации за благодетелите си.То бива измислици бива,ама чак толкова наглост вбесява хората.Ще си платите този път за всички престъпления.Няма да има прошка.Ще си върнете и откраднатото.ГЕРБ идват.Вие сте аут
12
5
 
17
 
! Отговори
Тихия преди 10 години
От къде другаде да я вземат. Комунистите 45 години все със заеми и чужди пари са си играли на държава.
11
2
 
16
 
! Отговори
dfd преди 10 години
До ТихияХа ха ха хааааххахаааа! Скромна сума, само да не я взимат със заеми, че незнам!
10
6
 
18
 
! Отговори
Тихия преди 10 години
Тоя пелтека страшна логика извади. Южен потоп, грешката е вярна, щял да осигури 5000 работни места (преди бяха 2000, но явно заради изборите ги е завишил) срещу скромната сума от 3 милярда ?. Или грубо казано за всяко работно място ще изхарчат по милион и 200 хил. лева.!!!!А да не забравяме, че това са временни работни места, за около 2 години. Ако действат със същия замах, за да изпълнят предизборното си обещание от нови 250 хил работни места, ще са им нужни едни скромни 150 милярда ?
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ти ще дойде време да плюеш кръв като почнат да се плащат лихвите по 6 -те милиарда заеми, които изтегли Станишев.
8
20
 
12
 
! Отговори
Подкрепям преди 10 години
Който не е пряко свързан и не работи в мините-айде моля по-настрана с тъпите и смешни коментари! Ако Тиквата беше направил този елементарен ход още щеше да е на власт!Ама нали е *** сега плюе кръв че изтърва кокала! Ние го направихме премиер и пак ние го свалихме! Извод-не се ибавай с минЬорите защото те винаги ще са ПЛЪТНО зад теб;ама много плътно!!!
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев , защо си против това българска газ , да се помпа в тръбата на Южен поток, както е по Европейското законодателсво. Въпрос на морал , дали Стойнев е българин и европейски гражданин.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е сега ще видите кон боб яде ли......Само да дойде зимата ...грингоси...
5
11
 
24
 
! Отговори
Много Умен преди 10 години
Стойнев е много умен, заплатите там ще ги плати или със заеми или с вдигане цената на въглищата. Стойнев може да смята, колкото четвъртокласник. Комунделите , досега не са казали кой ще плаща заемите. Сигурно ще плащат от джоба си , нали всички от ръководстрото на червената партия са милионери.
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българската енергетика не е за продан, заяви Стойнев.за малко да повярвам в това :) . че тя отдавна е като разграден двор .
3
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев не лъжи, за първи път заплатите на миньорите са платени със заем. НЕК е в технически фалит.ГЕРБ я стави с 300 млн. задължения при вас заради изкуствено поддържаната цена на тока задълженията са вече 1 млрд и 500 млн. !
2
10
 
31
 
! Отговори
Верчо преди 10 години
Пелтеков ли си къв си Краси Паргов от мина ораново ти го на б...не мъжкарей женчо , че идват избори..Оставка неставащи боклуциии!!!
1
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За работещите там това е една хубава новина.Преди две години бяха оклюмали от падналата цена на произвежданите от тях въглища.