Без негативи за хората, ако отнемат лицензите на ЕРП-тата

Ташева: Напротив, ще има позитивни последици
Обновена: 14 май 2014 16:16 | 14 май 2014 16:07, Камелия Цветанова
54
Без негативи за хората, ако отнемат лицензите на ЕРП-тата
Магдалена Ташева. Снимка: Булфото, архив

Ако бъдат отнети лицензите на ЕРП-ата, за потребителите няма да има никакви негативни последици, даже напротив  - само позитивни. Това каза Магдалена Ташева, заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика и депутат от "Атака" пред БТА.

Днес ДКЕВР представи резултатите от одитите на трите електроразпределителни дружества и съобщи, че общо 2690 нарушения е констатирала проверката.

Още по темата
По думите на Ташева отнемането на лиценза не предполага трите търговски дружества да напуснат страната. Това решение може да се обжалва. Ако съдът не уважи тяхната жалба, те могат отново да кандидатстват за лиценз, каза Ташева.

Междувременно се назначава т.нар. особен управител, което предвижда съответната кандидатура да бъде съгласувана с бившите вече лицензианти. Те ще имат думата кой да бъде особен управител, обясни Ташева.

Следва дълга процедура, която би могла да продължи години, но през това време ЕРП-ата ще се борят за лиценцзията, а държавата и регулаторът ще отстояват своята позиция.

Всякакви саботажи от страна на ЕРП-ата за снабдяването на потребителите с електричество са изключени. В интерес на дружествата е да се съобразят с домакинствата и бизнеса, защото не е в техен интерес да бъдат изгонени от още една държава. Това по никакъв начин няма да допринесе за котировките на техните акции, нито ще им осигури нови пазари, точно обратното, каза Ташева. Тя даде за пример Албания, в която е отнет лицензът на ЧЕЗ.

Държавата и управляващите искат да демонстрират воля пред своите избиратели за отнемане на лицензите на монополистите, които системно злоупотребяват. От друга страна искат да си оставят пространство да не отнемат лицензите.

Според нея има "брутален натиск" от страна на лобисти извън България. Гюнтер Йотингер писа писмо до министър Драгомир Стойнев, с което му нареди да спазва правата на тези компании, подчерта Ташева. Освен права обаче, посочи Ташева, те имат и  задължения - общественото снабдяване с електричество не е просто елемент на търговски отношения, а има пряко отношение към националната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А така ! Бой по мръсните капиталисти до пълен срив на системата !! После бой и санкции ,че са я сринали докато не кандисат да я продадат обратно на държавата , ох пардон исках да кажа на Цветан Василев (мустака) !!!
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идват избори и на партиините централи им трябват пари а златната кокошка която им снася златните парички е държавната НЕК и сега се чудят как да цицат повече и повече от НЕК а ЕРЕПЕТАТА са частни и си знаят сметката.Затова е целият този ЦИРК!!!!!!Неможете да лъжете всички Макър и малко но останаха и грамотни в тази жалка държава.
31
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Ами то преди 1989 билетчето за градски транспорт беше 6 стотинки - сега е левче - това е 16 пъти увеличение.Токът от 2 стотинки, сега е 18 стотинки киловта, значи увеличението е 9 пъти.Защо не плачете за билетчето, за хляба, за месото, за сиренето ?Или викате щото токът не се яде и не се вижда - той идва там от Господ, по едни жици ...
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не бяха дошли ЕРП-тата и фалиралата през 2006 г българска енергетика беше остнала в ръцете на родните мафиоти (НЕК, БЕХ, ЕСО), сега сметките ви за ток (ако въобще имахте ток) щяха да са поне тройни.Ще се радвам да изгонат ЕРП-тата, но нека тези които сега истеризират по форумите, да се появят и след това за да обсъдим ситуацията след ЕРП-тата. Ще ми бъде много интересно.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука половината май съвсем не са наясно, какво точно означава производство, какво пренос и какво разпределение на електрическата енергия.Да не говорим пък че това къде е ЕРП-то във веригата и какво прави им е съвсем тъмна Индия.Иначе седнали да коментират. Всезнайковци. Затова сме на подобно дережде, защото всеки коментира неща, които не разбира и дава акъл без да го има.
28
3
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Просто фактиПродължете и със зелената енергия, която също е по фактурите ни за тока. От миналата зима щяха да гонят енергодружествата, па замлъкнаха. Защо ли? Сега са гракнали в отговор на предстоящия вот. Ама дали ще бъде внесен и кога?Колкото до национална сигурност -слагайте и БТК - защото няма никаква друга държава на която съобщенията да са в чужди ръце!
27
3
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 9 години
Аз изрязах всички жици и турнах в двора стар американски ветрогенератор (прати ми го сина от Америка - купил го е за 300 долара). Нямам ядове.
26
4
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
До Атака Победа Гугъл помни. Когато му напишеш Волен ти предлага '' гол'' това са търсили повечето хора и това предлага. Пишеш '' play bolen'' и се появява '' Планът Сидеров ''- доста дребен и рунтав но така го харесва бившата на доведеният син на този голям Патриот и Християнин.
25
8
 
10
 
! Отговори
АТАКА ПОБЕДА преди 9 години
За да добиете елементарна представа колко тежка е антикампанията,изолацията и клеветенето на Сидеров от *** във власта и САЩ е достатъчна следната равносметка.Гугъл например е така устроен че като тръгнете да пишете в търсачката дори неща от девета глуха като например името на *** от пети клас,системата все от някъде има информация и дописва имената му по предположение вместо вас.А за известните неща дописва имената им още след втората буква.Единствено името Волен Сидеров го няма.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайки ташкова ли ташакова ли май е пред оргазъм втренчена в бялата златка.
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземат ли лиценза на ЕРП ще има да чакаме инвестиции .Никои няма да рискува парите си в такава държава.
22
7
 
8
 
! Отговори
зевзек преди 9 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ АТАКА,А ПЪК ТОЗИ ЗЛОБЕН И ГРОЗЕН КРОКОДИЛ НЕ МОГА ДА ГО ПОНАСЯМ
21
5
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Абе *** енергийно, ти в кое ЕРП работиш? Колкото и да квичиш те очаква Коледа до седмица, така, че отивай на кални бани докато е време за да свикваш с пръстта.
20
2
 
15
 
! Отговори
Просто факти преди 9 години
Ами прочетете (има изобилни материали в нета) за това кой, кога и как разпродаде българската енергетика и ще си отговорите на кого всъщност плащате: 1. Иван Костов - "подарил" 2 от ТЕЦ-овете "Марица" на американски компании при условия на "пълно заробване".2. Симеон Сакскобурготски в комплект с Милко Ковачев, Лидия Шулева и Меглена Кунева - "подарили" на немски, австрийски и чешки разбойници енергопреносната и енергоразпределителна система на България на нищожна цена.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А неустойките бялата златка ли ще ги плаща?
18
7
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Стига простотии, ти можеш ли да четеш? От 2004 насам загубите по преноса паднаха от 30% до около 15%; делът на разпределението в сметката ти падна от около 20% до около 7%; можеш да си платиш сметката по 10 начина (а не само лелката на гишето); кол център; план за ремонти, обяснения като за вас (***) на сметките. Инвестициите в преносната мрежа са около 2 млрд.евро общо. Сравни го в БДЖ (там лелките са същите и нищо не е мръднало). Или ти си искаш лелки?
17
4
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Бойко Борисов: Този вот е тест за ДПС14 Май 2014 | 10:37"Че като се започнаха едни обяснения от ДКЕВР, Бареков, Станишев,Ташева...Изчакайте да стане петък,да внесат вота,па тогава се обяснявайте! Това го слушахме от петък миналата седмица.Има ли политик с топки в тази страна да разтрогне договорите, съмнявам се.Предизборни обещания и заиграване с чувствителна за всички нас тема.
16
5
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
Това, че държавата е лош стопанин може да се промени и е въпрос на кадри, но това да разпродадеш енергопреносната и разпределителна система е въпрос на далавера. Толкова ли е сложно да проумееш, че съществуването на ЕРП е единствено и само заради далаверата ... доказателства колкото щеш ... само за последната седмица намериха 2800 доказателства ... малко ли са ти. Само като пример - Франция има една държавна монополна енергийна компания ЕДФ (Електрисите Дьо Франс) ... що ли си нямат ЕРП-та?
15
4
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"За 700 млн.лв.беше приватизирано цялото енерго на България.Само ако кабелите бяха предадени за скрап,щяха да бъдат взети два пъти повече пари.Няколко години преди продажбата независим одит беше направил разчет само за енергото в София.Анализът показваше,че само то струва повече от 3 млрд.лв.Хората,които са участвали в приватизацията Л.Шулева,М.Кунева,М.Ковачеввсички те трябва да носят наказателна отговорност."До 9,Кой подари националната ни сигурност?
14
5
 
9
 
! Отговори
За по-младите преди 9 години
Преди 1989 сметката за ток се състоеше от 2 реда отпечатани на матричен принтер: дневна + нощна = сума от горе-долу 2 лева за апартамент от 70 квадрата. Днес получаваш луксозна цветна фактура изпълнена със скудоумия, напълно неразбираема, но за сметка на това напмпана с всевъзможни глупости и за същия апартамент се плаща 30 пъти повече. Е ... за чий са ми ЕРП-та?