Машинно гласуване ще има в Пазарджик и 23-ти Софийски район

ЦИК определи 100-те секции, в които ще се проведе експериментът
3
Машинно гласуване ще има в Пазарджик и 23-ти Софийски район
Снимка: БТА

В Пазарджик и в 23-ти Софийски избирателен райони ще се проведе експерименталното машинно гласуване. С решение на ЦИК са определени и стоте секции, в които да се проведе експерименталното гласуване. 45 ще са в Пазарджик и 55 в 23 Софийски район.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев припомни, че машинният вот няма да бъде зачетен и призова всеки един избирател, преди да упражни своето право на глас, да гласува с хартиена бюлетина.

Експерименталното машинно гласуване се провежда с технология, базираща се на специални апарати, произведени за целта. Машината показва избирателните опции на гласоподавателите и допълнително иска потвърждение на избора. Накрая разпечатва хартиената разписка, генерирана от вграден принтер, която служи за проверка на електронното преброяване.

След потвърждаване на самоличността на избирателя се предоставя достъп до машината за гласуване. Избирателят използва сензорния екран на машината, за да маркира своя избор и след потвърждаване на желанието си, получава разписка, която отразява вота.

Член на СИК ще следи за това по електронен път гласоподавателят да регистрира само един глас.

Към настоящия момент над 50 000 лица ще бъдат наблюдатели в изборния ден, съобщи друг говорител на ЦИК Камелия Нейкова.

Избирателните секции в страната са около 11 500, като до 48 часа преди изборния ден могат да се образуват секции в лечебни, здравни заведения, специализирани институции.

На изборите ще могат да бъдат дописвани гласоподаватели.

„Ако избирател, който живее извън страната, но в изборния ден се яви в избирателната си секция в България, той може да бъде дописан в избирателния списък, като попълва декларация, че няма да гласува на друго място и не е гласувал вече на тези избори. Дописват се учениците и студентите, когато се възползват от възможността да осъществят своя глас в населеното място, където се намира учебното заведение. Учениците и студентите трябва да представят заверена ученическа или студентска книжка”, каза още Нейкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
36
 
! Отговори
гласопРодавател преди 9 години
И книмка да отпечатва върхухартиения носител, та да я носим на дилъра зю отчитане
2
8
 
34
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 9 години
ами в Пазарджик *** са повече от Перник,
1
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що в пазарджик ще има, а в перник няма!