Новата Вавилонска кула на Европа

FT: ЕП ще бъде по-шумен, по-буен, по-объркващ и труден за работа
Обновена: 26 май 2014 11:15 | 26 май 2014 08:50, Елка Василева
29
Новата Вавилонска кула на Европа
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент (ЕП) ще стане по-шумен, по-буен, по-объркващ и труден за работа след изборите, пише Financial Times в свой коментар. Скокът в подкрепата за антиевропейските партии вдясно и ляво в държави като Франция, Великобритания и Германия оставя институцията без никакво ясно мнозинство от двете страни на политическия спектър.

Седмиците на политически препирни изглеждат неизбежни, тъй като новите членове на ЕП се борят да сключват съюзи със странни партньори, а най-големите партии се борят за мнозинство, за да се определи кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия (ЕК). Първите дискусии ще се състоят утре, когато лидерите на Европейския съюз (ЕС) се събират на неформална вечеря.

Може да има и продължителен застой между парламента и Съвета на ЕС, за да се реши кой да замени Жозе Барозу. Това изправя Барозу пред перспективата да работи още известно време.

Още по темата

Вниманието на всички обаче е фокусирано върху възхода на популистките партии, въпреки че на Стария континент като цяло картината е смесена и подкрепата за тях – твърде различна. В Германия например - страната с най-голям брой членове на Европейския парламент, евроксептичната Алтернатива за Германия не се очаква да вземе повече от няколко места, а в Италия Демократическата партия на премиера Матео Ренци води убедително пред “Движение пет звезди” на комика Джузепе (Бепе) Грило.

Във Франция и Великобритания обаче - две от трите най-големи електорални групи след Германия, евроскептиците си гарантираха потресаващ дял от гласовете на избирателите. В Гърция – държавата с най-сериозните бюджетни ограничения заради кризата, антиевропейският вот се раздели между крайната левица СИРИЗА, която води в резултата, и крайнодясната “Златна зора”.

Въпросът, който стои пред евроскептиците, е дали ще могат да направят някаква сериозна разлика в политиката на Европарламента. Партиите са коренно различни, с малко връзки помежду им. За да спечелят внимание, те трябва да образуват политически групи с поне 25-ма членове в най-малко седем различни държави-членки. Дори и тогава има вероятност да бъдат разделени в три или четири групи.

Дясноцентристката Европейска народна партия – своеобразен “дом” на канцлера на Германия Ангела Меркел, но не и на британските консерватори на Дейвид Камерън, ще продължи да бъде най-голямата група в Европейския парламент (212 места според прогнозите).

Групата на социалистите център-ляво се очаква също да вземе значителен дял от местата в ЕП благодарение на широката реакция срещу икономическите ограничения и рецесия в южната част на Европа, но според ранните прогнози те ще са по-малко от 200.

Единственият начин за сформиране на надеждно мнозинство в ЕП, за да протича законодателна дейност, ще бъде широката коалиция между ЕНП и социалистите. Меркел е свикнала да работи в подобен формат, защото оглавява подобна коалиция в Берлин, но за Франсоа Оланд и Дейвид Камерън ще е трудно да го преглътнат.

Повече по темата четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Интересно в геометрията, как се каэваше - ако окръжност минава преэ върховете на четириъгълник, тя се нарича описана около четириъгълник, а четириъгълникът се нарича вписан в окръжността:-)))!!! Доста проиэволно ЭАГЛАВИЕ, веднага след иэборите!!!Честито на Вавилонската кула и да почерпи ако все още сме ТУК!!!
19
2
 
12
 
! Отговори
???????????????????? преди 9 години
Абе еййййй какво сте се разкрякали????? Без Евро СаюзООО няма да имаме щастливи кокошки и прасета бее.......Как ще живеем без тях????????? А........ БЕЗ брадати жени??????----НАКЪДЕ?????????????
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще падне Вавилонската кула?
17
2
 
6
 
! Отговори
Като не работи преди 9 години
да се разпада и на нова сметка 4-ти райх! Със всички исторически последствия от това. *** глави неуврели, "европейски"!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е сега ще видим Шенген...ама само по телевизията!
15
0
 
12
 
! Отговори
ттт преди 9 години
Последно - новия парламент ще разреши ли кривите краставици? Цяло лято ги хвърлям на кокошките. А на мен са ми по-вкусни от правите.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Първите дискусии ще се състоят утре, когато лидерите на Европейския съюз (ЕС) се събират на неформална вечеря""Какви са тези вечери. Това са политически врагове, за какви частни събития заедно може да се говори? Освен това не е нормално да смесват политиката с яденето. Като е вечеря-значи е ядене, пиене и т.н. Като е неформално значи е по приятелски. Бива ли банда избрани от неясно кого хора, повечето с парични и властни интереси да обсъждат по това време, политиката за доброто на останалите
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ся ЕНП къф ша ни го натресе
12
7
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Аха ясно.Според теб аз съм пришълец с чужд манталитет и религия.Ами не съм.Аз съм цивилизован съвременен човек.Разликата между "белите хора" и тъмните балкани знаеш ли каква е? Белите хора са осъзнали,че за да станат нещата добре трябва да са добри и справедливи.На тъмните балкани мисленето е доста по-изостанало.Просто хората са по-***,по-жестоки,по-мързеливи и по-търпеливи.А за Хитлер и Сталин кво да ти кажа- психопат истерик и див жесток *** от средновековен тип. Чудна комбинация.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мислех, че ще ме разбереш след като си тръгнал да правиш политически анализи."И двете дядо Попе, и двете" означава, че и националистите ни са читави и ние сме страхливци.Останалото беше по повод на това, че "Европейските държави постепенно се осъзнават, че континента е претоварен с чужди по религия и манталитет пришълци"А сега ако вложиш и малко мисъл, може и да разбереш какво съм искал да кажа.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС ще рухне наистина, както вавилонската кула, защото хората не си говорят на един език. Но след падението и дали ще се роди нещо добро? "Време за събаряне" - както казва Еклесиаст!
9
0
 
11
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Снощи гледах пресконференцията на Станишев. Жалка картина и още по жалки резултати. Просто мънкаше, увърташе и както винаги не мислил за оставка. Браво юнак само ти си в състояние да ни отървеш от терористичната и омразна на хората партия БКП-БСП-ДС. Поздрави на тролчетата на мутреса Моника. Сега ще видите какво значи да подсмърчаш гладен като Гаврош пред витрината с хляб и сладкиши.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 15Нещо не те разбирам.Аз ти говоря конкретни неща.Ти ми говориш за пришълци и попове.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11Ами... както се казваше в един виц - И двете дядо Попе, и двете.Проблема знаеш ли какъв е? Ние сме пришълците с чуждия манталитет и религия.Не говоря за ***, те ако не спазват там законите, по един или друг начин все ще свършат в панделата.И докато във Франция и Англия от векове има пришълци от колониите им и те са свикнали с тях, ние сме хората от "тъмните Балкани" дето ни Хитлер, ни Сталин успя да се справи с нас.
6
1
 
14
 
! Отговори
реалиста преди 9 години
Новата Ваилонска кула ще се срути като старата Вавилонска кула, защото хората са се самозабравили.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен11Кажи за кой да гласува човек след като всички са еднаква ***?Единственото което ги интересува е как да си напълнят гушите.Всичкото останало са приказки за балъците да им вярват.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина потресаващи резултати на националистите в Англия и Франция, във Франция даже поискаха още снощи оставката на Оланд. Европейските държави постепенно се осъзнават, че континента е претоварен с чужди по религия и манталитет пришълци, а ние?! Какво направихме, даже не излязохме да гласуваме! Националистите ни ли не са читави, ние ли сме страхливци, не знам...
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сатаната строи Вавилонска кула в Европа с цел да я унищожи. Кой би предположил?
2
5
 
6
 
! Отговори
ПИТАМ преди 9 години
А серГЕЙ ЩЕ ВЕЕ ЛИ НАЙ ШАРЕНОТО ЗНАМЕ НАЧЕЛО НА ЦОЦИАЛИСТИТЕ , ИЛИ ЩЕ СИ Е ОБИКНОВЕН РАБОТНИК В БАРДАК !!
1
3
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
до 1Затова ли Европата се напълни с *** от цял свят ? Защото не е за прости хора, нали ? :)