Кольо Колев: Политиците искат да ни сложат намордник

"Сериозните агенции може да сбъркат, но не лъжат"
27 май 2014 10:41,
132
Кольо Колев: Политиците искат да ни сложат намордник
Снимка: архив Булфото

Три фактора повлияха на отлива на избиратели при БСП, заяви социологът от агенция „Медиана“ Кольо Колев в ефира на БНР.

Още по темата
Първият според него е визитата на външния министър Кристиан Вигенин в Киев и позицията на БСП за Украйна, влизаща в остро противоречие с избирателите на партията. Вторият е факторът „Първанов“, довел не толкова до отлив на избирател, колкото до разколебаване сред партийните редици. Третият фактор е самият коалиционен характер на правителството, подчерта Колев.

Социологът коментира и разликата в прогнозираните от агенциите резултати и преброеното от ЦИК. Той посочи, че причината за това е разликата между декларативните нагласи и реалното политическо поведение. „Всички ви казват, че отиват да гласуват, но те реално не отиват“, каза Колев. Според социолога става въпрос не за отказ от БСП, а за загуба на категоричност.

Въпреки обяснението Кольо Колев се съгласи, че тази изненада е нанесла удар върху цялата гилдия. „Абсолютно всички колеги сега се чудят как се е случило това, правят се равносметки и се чудят какви нови методики да използват“, каза още той.

Колев посочи и разликите между „пиар агенциите“ и професионалните агенции. „Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има няколко агенции, които не бъркат, а лъжат“, подчерта той. Според него агенциите измерват правилно нагласите на хората, но няма как да разберат дали тези нагласи ще се материализират в урните.

Във връзка със забележката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов социологът посъветва да се прочетат неговите прогнози отпреди изборите през 2013 г., когато е казал, че ГЕРБ ще спечели с минимална преднина, недаваща възможност за самостоятелно управление на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кольоооо, Кольо, на теб наморника отдавна ти е сложен!