ЕС искал да смаже Русия чрез „Южен поток“

Куюмджиев: Проблемите около газопровода идват от опозицията
4 юни 2014 09:37,
59
ЕС искал да смаже Русия чрез „Южен поток“
Снимка: архив, Reuters

Причината за спънките, които Европейският съюз поставя пред „Южен поток”, е желанието на общността „да смаже Русия в геополитически план”, обясни в сутрешния блок на „Нова телевизия” червеният депутат Явор Куюмджиев.

Според него от наказателната процедура за страната ни заради газопровода санкции няма да има, защото правителството ще обясни подробностите по проекта и ЕК ще види, че няма проблеми с европейското законодателство по него.

Куюмджиев повтори и тезата на управляващите, че проблемите около „Южен поток” са всъщност инспирирани от опозицията - от ГЕРБ и от Реформаторския блок. „Това е атака от Брюксел и тя е факт заради Реформаторския блок. Всяко писмо на г-н Йотингер започваше с „беше ни донесено, че ..”, а после следваха неясни щрихи”, обясни депутатът.

Несериозно е да се твърди, че експертите от Европейската комисия се поддават на някакви внушения, категоричен беше от своя страна депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски, който също участваше в дискусията. Според него е прецедент в историята на България и на ЕС да се започва наказателна процедура още преди да е прието законодателство – промените в Закона за енергетиката са между първо и второ четене, добави той.

Куюмджиев обаче припомни, че по отношение на законодателството процедурата не е наказателна, а т.нар. „пилотна”, т.е Брюксел само е изискал информация по казуса. За червения депутат „Южен поток” е без алтернатива за диверсификация и сигурност на газовите доставки за страната. Ивайло Московски обаче коментира, че компаниите, които правят проучвания в блока „Хан Аспарух” , са съобщили за добри перспективи за добив на газ в шелфа.

По време на разговора беше коментирана и новината от вчера за спирането на парите по ОП „Регионално развитие”. Явор Куюмджиев обясни, че блокирането е заради проекти в Бургас, „а там средствата се усвояваха по време на ГЕРБ”. „Не си позволявам да подозирам ЕК в такова двуличие”, допълни той по отношение на тезата, че средствата се блокират заради проблемите около „Южен поток”.

България трябва да се научи как се работи в ЕС – имаме един глас в ЕС и можем да блокираме всяко негово решение с него, заяви категорично още Явор Куюмджиев. Той допълни, че страната ни трябва да остане в ЕС и не са ни канили в Евразийския съюз.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чисто икономически няма как ЕС да смаже Русия поради факта че тя разполага с ресурси в пъти повече от всички страни членки на ЕС,интересното става като прибавим и Китай към Русия който технологично е вече доста напред именно подпомогнат главно от ЕС и Америка.Та в заключение ресурси+технологий,за какво смазване говорим.
23
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като че ли е лошо да се смаже Русия в геополитически план... Яворчо нещо се нерви.
22
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно за това е цялата работа - Юен поток да се строи, някои "другари" да приберат едни рубли, пък след тях и потоп.
21
15
 
17
 
! Отговори
Човек преди 9 години
Голяма печалба и нови работни места ни обещават БСП, новите работни места са тези същите 250 000 човека дето сега щяха да са на работа,ама не бе да стане.Печалбата от тръбата е единствено за тези продажници които взеха комисиона/ сиреч социалистите/ и не на последно място 22 год. без такси и достъп до съоръженията е най-голямата дивотия,нещо строено на наша територия трябва да е на България.Лъжи и страх само от БСП се бълват,реват и треперят за кокала на властта,защото пуснат ли го няма да го им
20
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С какво Южен поток пречи на европейците да си диверсифицират доставките? Ами да си построят терминали за втечнен газ, да си вадят шистовия, да си пуснат тръби до където желаят. Какъв им е проблема? Ние не можем едни интерконектори да си построим какво остава за друго. Нямаме капацитет за друго освен за руски газ. При това с техни тръби. Ако Европа предложи по - добра оферта нека заповяда. Ако не, да не ни пречи да се развиваме както можем.
19
21
 
15
 
! Отговори
Тоя преди 9 години
БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ЛИ Е или руска ***?
18
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама тия от Европейския съюз требва да са много прости,Южен поток ще се построи при всички случай и на всяка цена каквото и да си дрънкат в Брюксел.
17
11
 
23
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ако интересите на България в преговорите с Газпром са защитени - МАЙНАТА МУ НА БРЮКСЕЛ !
16
3
 
15
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
е как ще смаже русия при положение ,че Северен Поток си работи като зарежда Германия първата икономика с най-евтина газ?
15
10
 
9
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
Кой ,Кой взе комисиона за Южен поток,кой взе комисиона за Белене ....... въпроса е кой лъже народа.От къде идват парите по евро програмите,в кой съюз членува България,май БСП и партньори са забравили тези неща,България не може да страда от лакомията и продажността на група политици и самозабравили се социалисти.Това управление което подхвърля трошици на пенсионерите и безработните се опитва да замаже очите на народа,а утре да му мислим ние.Гласа на работещите и плащащите данъци в България трябва
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо никой не повтаря факта,че една от причините да е в риск проекта е точно ддоговор,в който другарите са подписали по молба на москва ,че трети страни нямат право да ползват тръбите,което е зле и за нас , и за европа....иначе да и аз смятам че проекта трябва да го има...но не с условията на бсп и дпс...
13
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, продажни червени мекерета, обяснете ми, защо "братска" Русия не продава най-скъпия газ от цяла Европа ?!?
12
5
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Естествено,че проблемът е в САЩ и любимото им световно господство,както и в частната печатница за зелени хартии!Европа пет пари не дава за Украйна,а най-яростните противници на Русия(Полша и Прибалтика) са си такива от стотици години,поради стари сметки!Ако не беше Американската намеса,такава криза въобще нямаше да има!Сега,заради геополитическия интерес на САЩ,се жертва бъдещето на целия континент!
11
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хората ни подават ръка ,но ние налисме хамериканци изядохме по един тоблерон , и сами си ритаме хляба , боли *** европейския саюз как ние изнемогва ме , и как довлякоха технит е отровни храни да ядем и умираме млади ,млади , безхаберен народ
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът на управляващите е, че не им пука за нас. ГЕРБ се съобразяваха с натиска - отказаха се от много неща, които някой външен им налагаше. А тези сега не се съобразяват с никого, предложиха си Пеевски и ни се смееха в лицето, когато излязохме да протестираме. Затова е лошо всичко, което започнат. Иначе самият "Южен поток" не е лош проект като идея. И ГЕРБ не го отричат.
9
8
 
8
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 9 години
Южен поток е политически, а не икономически проект на Москва с две цели - първата да смазва Украйна и да я дърпа към Евразия и втората - да засилва влиянието на Европа от руски газ.Именно затова защитата на националните интереси на България и на целия ЕС са този проект да не се прави. Никой разумен чоевк не дава секирата в ръцете на палача.
8
11
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Долу продажните *** и гербери, които искат да продадат България на САЩ и Израел, като отхвърлят всички предложения в полза на нашата Родина!!!ДОЛУ ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ МЕКЕРЕТА!!!!!!!!!
7
6
 
3
 
! Отговори
Профан дьо Бостан преди 9 години
"България трябва да се научи как се работи в ЕС имаме един глас в ЕС и можем да блокираме всяко негово решение с него"Най-сетне!!! Разгеле!!! Сетила се мара... но все е нещо, но... трябват не само думи а и ДЕЛА!!!Бий.... бий... за да те уважават (малко просташко / вулгарно, но факт)!!!
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е да не стане пак така, че народът хем да отнесе санкции от ЕС заради непрозрачните процедури на управляващите, хем да не получи евтин газ, понеже пак всичко ще отиде в джобовете на други хора. Нямам нищо против проекта, ама да допринесе нещо за благосъстоянието на народа, а не само на шайка управляващи и олигарси. Когато БСП са на власт, за народа остават само трохи и за финал обикновено криза.
5
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 9 години
Ама ГЕРБ против Южен поток ли е?!!