Стойнев не вярва, че ни спират европари заради "Южен поток"

Няма нарушение на правилата за търговете, категоричен е министърът
Обновена: 4 юни 2014 17:53 | 4 юни 2014 17:33,
115
Стойнев не вярва, че ни спират европари заради "Южен поток"
Снимка: архив, Булфото

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не вярва, че заради "Южен поток" на България се спират пари по оперативни програми.

"Чувам коментарите и на президента Плевнелиев, и на опозицията, че едва ли не заради "Южен поток" започнаха да ни се спират оперативни програми. Аз лично не вярвам в това, считам, че ЕК винаги е действала обективно и задачата ни е всичко да бъде изчистено", коментира Стойнев, след като беше изслушан по актуални теми в икономическата комисия в Народното събрание.

Още по темата
"Южен поток България" не е публична, а проектна компания, не харчи публични средства, затова и няма нарушение на правилата за провеждането на търговете за избор на изпълнител на проекта, изтъкна Стойнев.

"Южен поток България" е съвместна собственост на Газпром и Българския енергиен холдинг (БЕХ), припомни още Стойнев и допълни, че държавата не плаща за реализацията на проекта, но ще се съобразим с изискванията на Европейската комисия.

Стойнев беше категоричен, че процедурата на ЕК не го притеснява и страната ни може да отговори така, че тя да бъде спряна.

Министърът коментира още, че няма информация за спиране на средства по ОП "Конкурентоспособност". По време на изслушването в комисията обаче той призна за пет проекта по тази програма, които се проверяват от Европейската сметна палата. Одиторите са изискали още информация по тези проекти, които са били одобрени в периода 2010 -2011 година.

Новата програма за подкрепата на конкурентоспособността на бизнеса вече е одобрена от правителството и изпратена в Брюксел за съгласуване. Надеждата на Драгомир Стойнев е програмата да бъде одобрена бързо и от септември да тръгне и първата мярка по нея. Желанието на бизнеса е това да бъде за технологична модернизация.

По време на т.нар. "блиц контрол" в икономическата комисия Стойнев коментира, че Министерството следи внимателно ситуацията в Русия и Украйна, но на този етап няма информация за отказани чартърни полети от Русия, нито притеснителни данни от туроператорите, обясни още министърът.

Ситуацията е деликатна и се търсят начини за излизане на нови пазари. Затова и правителството е отделило пет пъти повече средства за реклама и участваме в повечето туристически изложения по света, каза Стойнев.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е министър - с подобаващо образование, а не като онова Джукестото смешниче на Мутрата, което разкарваше с опела-баничарка закуски по детските градини в Младост-4.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
оставка на некадърното правителство
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То никой не вярваше,че ще дремете до сега и ще докарате втора ВиденовА ЗИМА,АМА КАКТО СТЕ Я ПОДКАРАЛИ ЩЕ СИ ИЗНИЖЕТЕ ЗАДНИЦИТЕ ТОЧНО ЗИМАТА И ТОГАВА ВЕЧЕ СТЕ ЗА ТРЕПАНЕ
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочети цялата статия тук: dnes.bg/politika/2014/06/04/stoinev-ne-viarva-che-ni-spirat-evropari-zaradi-iujen-potok.227871
6
4
 
11
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Стойнев Пелтекът не вярва, но ще запелтечи мощно, когато пристигне писмото с уведомлението за спирането. Държава и икономика трудно се градят, но лесно се съсипват. "БСП.Комунистите знаят защо."
5
4
 
13
 
! Отговори
eeha преди 9 години
И аз не вярвам че ***, крадци и предатели може да ме управляват ама ето!
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЮЖЕН ПОТОПне само че не споечелихме нищо, а загубихме и пари и доверие и престиж
3
12
 
4
 
! Отговори
От село преди 9 години
"той призна за пет проекта по тази програма, които се проверяват от Европейската сметна палата. Одиторите са изискали още информация по тези проекти, които са били одобрени в периода 2010 -2011 година."Така си и помислих , че в момента се проверяват бакиите на ГРОБ !
2
5
 
16
 
! Отговори
? преди 9 години
Боже, тоя наистина е ***!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драго, ще строим ли Южен Поток?