В школото вече ще учат финансова грамотност

Брошура ще подобрява познанията на пенсионерите по финанси
28
В школото вече ще учат финансова грамотност
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Поетапно включване на финансовото обучение в средните училища предвижда национална стратегия за повишаване на финансовата грамотност в България за периода 2014-2018 г.

На форум за финансовата грамотност премиерът Пламен Орешарски заяви, че кабинетът е започнал работа по стратегията, и посочи, че финансовото образование изисква трайно решение от най-ранните етапи на образователната система.

По думите му документът предвижда широк кръг от мерки на основата на партньорство между държавата, финансовия сектор, неправителствените и браншови организации.

Орешарски подчерта, че повишаването на защитата на потребителите, и в частност на тези на финансови услуги, е сред приоритетите, залегнали в управленската програма на правителството.

Разчитаме, че промените в Закона за защита на потребителите, които предстои да се гласуват на второ четене в парламента, ще внесат необходимите подобрения, посочи той.

Той напомни, че те предвиждат и по-ефективни способи за извънсъдебна защита чрез създаване на четири специализирани помирителни комисии в секторите финансови услуги, енергетика, телекомуникации и превоз на пътници.

Премиерът каза още, че за да защитят правата си потребителите трябва да бъдат добре информирани за тях. Той цитира изследване на задлъжнялостта на домакинствата, което управляващите възложили миналата година на БАН, според което сред причините за задлъжняването и свръхзадлъжняването е и ниската степен на финансова грамотност.

„Една от причините за кризата в световен мащаб от 2007-2008 година е и неразбирането от страна на потребителите на някои финансови услуги, а и неразбирането на някои финансови инструменти. Загубата на доверието на инвеститорите и потребителите на финансови услуги във финансовите институции и във финансовата система като цяло задълбочи ефекта от кризата и направи по-трудно възстановяването на икономиките и преодоляването на негативните последици от кризата“, коментира той.

Премиерът заяви, че с помощта на специалисти от УНСС е подготвена първата по рода си информационна брошура за пенсионерите, която цели подобряване на финансовите им познания, предпазване от измами и злоупотреби и разширяване на достъпа до финансови услуги. Орешарски си спомни, че когато бил „млад администратор“ във финансовото министерство, е била направена сходна брошура как гражданите да купуват държавни ценни книжа. „Отговарях за това тогава“, разясни той.

Премиерът изтъкна, че в изминалата година правителството е положило немалко усилия, за да се подобри състоянието на икономиката и условията за бизнес у нас.

„Акцентирахме върху мерките за насърчаване на растежа, инвестициите и стопанската активност. Неразделна част от това са и стъпките за по-ефективна защита на интересите на потребителите“, каза той. По думите му необходимо е да се създаде среда на сигурност и доверие в отношенията между държавата, бизнеса и потребителите, тъй като това е ключово за конкурентоспособността на икономиката.

Еврокомисарят, отговарящ за защитата на потребителите, Невен Мимица призна, че има празноти във финансовата грамотност на гражданите и допълни, че това е обща отговорност.

„Как можем да останем безразлични към съдбата на хората, които губят дома си, защото не са разбрали някаква информация или не са прочели нещо, написано с най-дребния шрифт“, попита риторично той.

По думите му лошите ходове на финансовите пазари могат да доведат до тежки последици.

Мимица изтъкна, че европейската директива за защита на потребителите задължава потребителят да бъде информиран преди сключване на договор за кредит.

По думите му директивата за ипотеката задава норми, които ще важат за цяла Европа - кредитиращата институция трябва да предоставя стандартен документ, в който да са описани включително възможностите да се потърсят най-добрите лихви и условия.

Той призова националното законодателство да се ангажира с преодоляване на проблемите, свързани с предоставянето на финансови услуги и да отиде „дори по-далеч от това, което предлага европейското“.

Еврокомисарят каза още, че финансовите услуги са изгубили доверието на потребителите и това показват проучвания навсякъде в Европа. „Доверието на потребителя в момента е много ниско, то трябва да се подобри чрез конкретни мерки“, подчерта Мимица и допълни, че без доверие няма и растеж.

Самюъл Мунзеле, специалист по финанси в Световната банка, подчерта, че глобалната криза е показала много ясно, че се подценяват връзките между поведението на потребителите, финансовите институции и икономическото развитие, и също акцентира на доверието на гражданите във финансовите услуги.
 
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то не е лошо и обучени епо оказване на "първа помощ" да се учи още по-задълбочено, защото няма нищо по-ценно от чов. живот.
15
0
 
3
 
! Отговори
БАНсМизернитеЗаплати преди 9 години
Проучване на задлъжнялостта на домакинствата е възложено на БАН?!Ха-ха-ха-ха-ха-ха!!!Имате ли представа как са задлъжнели самите хорица, които работят в БАН? Повечето изплащат по 1-2 кредита, отделно от това са разсрочили плащането на парното си у дома, да не говорим как си позволяват покупки - ако им се повреди 35-40-годишният хладилник или перална, купуват на изплащане! Задъхват се, докато си изплатят данъците смет и сгради! А във връзка с плащането на разните такси за децата истерясват!
14
1
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
ОСТАВКА!!! ТОВА ЧУДО И ИНАТ ДА НЕ СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА ПРОСТО Е НЕНОРМАЛНО,НЕМОРАЛНО НЕРЕАЛНО.....НАГЛО!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е да отворим Народната банка и да си оправим живота...
12
2
 
1
 
! Отговори
До клошарски преди 9 години
Пари се печелят без финанси!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Брошура ще подобрява познанията на пенсионерите по финанси"ЗАЩО СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ХОРАТА БЕ? ТЕ НЯМАТ ПАРИ С ТЕЗИ СМЕШНИ ПЕНСИИ ТРЯБВАЛО ИМ ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ. КОЛКОТО НА КЬОРАВ МУ ТРЯБВАТ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА.
10
2
 
2
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Каква финансова грамотност, като българинът няма финанси, а вие - цялата политическа ***, дето се редува от 25 години, му крадете и последните стотинки?
9
1
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Как можем да останем безразлични към съдбата на хората, които губят дома си, защото не са разбрали някаква информация или не са прочели нещо, написано с най-дребния шрифт, попита риторично той."- И какво общо има това с финансовата грамотност ,че не са прочели дребния шрифт !?Истината е другате и тя е в управата (всички правителства),че не излязоха и не "просветиха" хората ,че банките давайки кредити за имоти имат дребен шрифит и тъй и тъй .... ама и те са свързани с банките .
8
2
 
1
 
! Отговори
?! преди 9 години
До АнонименTupak tova e vic za finansov konsultant!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Izpit za vakantno mesto finansov ministarVliza parvi kandidat- Kolko e 2+2 ?- 4 - bez da se zamislia otgovaria kandidata.Vliza vtori kandidat- Kolo e 2+2Kandidata vzema list pisalka i pishe 2+2=4Vliza treti kandidat- Kolko e 2+2 ? - pita komisiata- 2+2 da vzemame ili da davame ? - popital kandidata- Bravo ! Nai setne, tochno ot takav ministar se nujdaem.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само в *** кютуци провалили се като премиери обучават. Мъка! Жан Виденов сега обещарски
5
0
 
4
 
! Отговори
? преди 9 години
Информационната брошура за пенсионерите ще дава указания как да се живее месечно със 100-200 лв месечно и ще порицава възрастната жена,изтеглила 1000 лв огромен кредит от банка за "шопинг"-искала да си купи дрехи втора употреба.Осъдили я ,защото излъгала че пенсията и е по-висока от стоте лева,които взема Престъпницата е наказана от справедливия съд,но кога ще накажат истинските виновници за мизерията на пенсионерите,работили по 40 год с жалките 100-200 лв.,които са само дневните за кафе на граб
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баба ми взима 200 лева! К` ви брошури, к` ви 5 лева?! И какво ще я ограмотявате? Дали да предпочете да умре от студ или от глад? ***!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, ще учат и финансова отговорност -- съдебна отговорност.А, този е преподавател благодарение на Ченгето Ректор в УНСС.Те ченгетата се поддържат.А интелектуалния потенциал на Орешарски е на нивото ноа неговите градски Тризначките!
2
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Така де, за да няма неграмотни премиери и финансови министри, като теб Орешарски!
1
3
 
7
 
! Отговори
Дио преди 9 години
Е то в школото отдавна се учи финансова грамотност. Казва се математика, разделена на Алгебра и Геометрия. Алгебрата засяга не само финансова, но и инженерна и управлнска грамотност. Тоя къде е учил?