Дебатът за Сметната палата стана спор за "живота" на кабинета

Миков: Реплики от рода "Вие утре няма да съществувате" отвращават хората
Обновена: 11 юни 2014 14:06 | 11 юни 2014 11:01, Веселина Йорданова
36
Дебатът за Сметната палата стана спор за "живота" на кабинета
Снимка: Impact press group

Управляващи и опозиция влязоха в остър спор в парламента за избора на членове на Сметната палата, които прераснаха в дебати за „живота“ на кабинета и кое управление се е представило по-зле – това на ГЕРБ или настоящото. Дебатът около избора на членове на институцията се сведе до това дали те да бъдат избрани или не предвид предстоящата оставка на правителството и задаващите се предсрочни избори.

Това накара председателят на НС Михаил Миков да вземе думата и да обяви, че „днес тук тържествува дух на деинституционализация“.

Още по темата
„Вместо да обсъдим качествата на хората, които са пред нас, обсъждаме дали да се избира или не състав на Сметната палата. В България последните няколко години има пълзяща деинституционализация и разпад на държавността, има поставяне на частни политически интереси пред нормалното функциониране на институциите“, ядоса се Миков.

Той попита кое дава гаранция, че следващото НС ще е по-легитимно от настоящото. Председателят на НС беше категоричен, че такъв дебат и реплики от рода „вие утре няма да съществувате“ отвращават хората.

Днешната дискусия е доказателство, че България е в дълбока институционална криза, отсече Миков.

В началото на дебатите депутатът от „Коалиция за България“ Георги Кадиев, който смята да подаде оставка като депутат веднага след гласуването, призова колегите си да не подкрепят избора за членове на Сметната палата.

Кадиев се аргументира с това, че не се гласуват седемгодишни мандати, когато се очаква оставка на правителството до дни. Той посочи и че очевидно след три месеца предстои „нов закон и нова смяна“.

Диана Йорданова от ГЕРБ пък призова кандидатите за членове на Сметната палата да си подадат оставките. Според нея управляващите нямат право да гласуват назначаването им.

Тя настоя правителството „да си стегне багажа“ и да подаде оставка и заяви, че то е „заченато в грях".

Татяна Буруджиева от левицата пък обвини ГЕРБ, че за тях институциите нямат никакво значение. „Вие искате да не работи Сметната палата, защото така е най-добре, ако може никой да не ви контролира какво правите“, ядоса се тя.

„Вас ви махнаха със самозапалвания и тежки протести, отидохте си, бягайки“, допълни Буруджиева.

Цвета Караянчева призова управляващите да проявят разум и да четат какво е казал премиерът Пламен Орешарски на пленума на БСП вчера. По думите й Орешарски казал, че кадрите на БСП и ДПС са „много лоша проба“ и резултатът от тяхната работа бил по-лош от този на кадрите ГЕРБ.

Янаки Стоилов се възмути и заяви, че думите на Орешарски били „Не бяха достатъчни промените в администрацията“ и още, че не всички предложения, направени от партиите, се оказали достатъчно обосновани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: БСПГЕРБСметна палата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние се отвращаваме от вашето поведение, което се отличаваше с особена наглост през тази една година на управлението ви, но няма как да ни чуете от провинцията. Голяма партийна агитация му дръпнахте, г-н Миков.Правите го по навик, ама как да се удържите. Като ви дойде на ума, че този път може да сте трайно застрашени от отвращението на хората и от закона, дето се надяваме да ви стигне, за да ви вземат крадените милиончета.Няма страшно, щом сте заедно с Данчо Ментата. Само че този път май има.:)
26
2
 
0
 
! Отговори
32 преди 9 години
До До 31РАБОТИШ,НО ТИ ЛИЧИ,ЧЕ СИ ОТ БСП-ОСВЕН С ОБИДА ДРУГ АРГУМЕНТ НЯМАШ! А ОТНОСНО КАКВО ЗНАЕШ ТО НА КОМУНИСТИ ВЯРА В ЗНАНИЯТА ИМ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кадиев, не се гласуват седемгодишни мандати, когато се очаква оставка на правителството до дни само ако не си червенотурски башибозук!А ти какво си се разпискал сега, защо не се махна по-рано, като не си бил съгласен с безобразията на съпартийците си? Че на тях единствената им функция беше и е да назначават гнусни, некадърни но властолюбиви ***!
24
2
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
Много добре знам какво ще разкрие, защото работя с тях ***! А за южен поток не ми се спори, надявам се времето да покаже кой крив , кой прав а не да спорим доживот...
23
1
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
До Анонимен 30-НЕ КАЗВАЙ С КАКВО ДА СПРЕМ И КАКВО ЩЯЛА ДА РАЗКРИЕ СМЕТНАТА ПАЛАТА,АКО ОБИЧАШ ИЛИ НЕ? ЕСТЕСТВЕНО НЕ НА "ЮЖЕН ПОТОК" ПО ТОЗИ НАЧИН С НЕЯСНИ И ЗАДКУЛИСНИ ДОГОВОРКИ! ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ ИСКАМЕ ЯСНОТО ДА ИЗКАРАТ ДОКУМЕНТИ И ДОГОВОРИ,ЗА ДА СЕ ВИДИ ПРОЗРАЧНО КАК СА ДОГОВАРЯНИ НЕЩАТА И В ЧИЙ ИНТЕРЕС,АМА РАЗРОВИ ЛИ СЕ.........???
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Назначаването на членове на "Сметната палата" означава разкриване престъпленията и харчовете на правителството на ГЕРБ! Това трябваше да е направено до сега, а не СП да дреме. И спрете с този "Южен поток" , обслужвали руските интереси. Глупости. Тогава излиза обратното "на всяка цена НЕ на южен поток". Еми добре, няма да се занимаваме с Русия и ще плащаме 250% отгоре.
21
15
 
16
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Б.Борисов е единствения добър Държавник в момента. Мисли в перспектива за България, а Руските *** искат само рушвети а след тях потоп. Да добиваш собствен газ и нефт е мечта за всяка Държава , но за нашите *** от БСП-ДС са важни Руските интереси , а не Българските.
20
1
 
0
 
! Отговори
FELIKC преди 9 години
cega e momenta narode obgradi nardnoto cabranie i vkarai vcihki depotati v zatvora c obvinenie v 25 godini genocit i dargavna izmena----prodavane na balgaria na EC i NATO --cledva izbirane na narodno cabranie koeto da varne imeto na balgaria----NRBALGARIA i DA E PREZIDENCKA REPUPLIKA---TVA E CPACENIETO---VAN OT NATO---MEGDUNARODNI UBIICI I VAN OT EC___MEGDUNARODNI IKONOMIHECKI OKUPATORI
19
1
 
6
 
! Отговори
Цветан Химчев преди 9 години
До АнонименОградата да остане. Да знаят кво ги чака пак :)
18
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе еййй, какви назначения в последния момент готвите бе????? Да се махате незабавно, барабар с оградата пред парламента и вървете на майната си, народа може и без правителството ви и без парламент и сигурно ще сме по-добре
17
5
 
18
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
МИКОВ И МАНОЛОВА ОТВРАЩАВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ХОРАТА С ТЯХНАТА АРОГАНТНОСТ И НАГЛОСТ,АМА ГОВОРЯТ ЗА ОТВРАЩЕНИЕ!ХОРАТА ЕДНА ГОДИНА ИМ КАЗВАТ ОСТАВКА,А ТЕ (БСП)РАЗЧИТАТ САМО НА ОПОРНИ ТОЧКИ И НАГЛО ПОВЕДЕНИЕ
16
3
 
17
 
! Отговори
nikonik01 преди 9 години
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ! БСП готвят пълна мобилизация с техните олигарси, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Красимир Гергов, Васил Божков Черепа, Румен Вълка, Николай Банев и др. за събиране на 50 милиона лева за купуване на 1 милон гласа извън 500 те хиляди , които ще съберат. Така с ДПС ще имат общо 2 милиона и ще управляват пак.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червените показаха за сетен път истинското си лице. Нагли, безочливи, на власт на всяка цена. В тази категория не включвам редовите им поддръжници.
14
2
 
19
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Този кабинет жив ли е още? Че той беше в реанимация от самото създаване.Какво има да си мерите магариите още?Започна и надцакването кой иска по-предна дата. И после ще искаме касирането им.Само че и този път "простия електорат" май ще ви обърка сметките.
13
1
 
20
 
! Отговори
Тая пуста Бурурджиев преди 9 години
Че другарке,сега не само се палят,ами се и бесят ,и се хвърлят от мостове ,и под влакове,ама кой да чете и знае,само като кучета лаят.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧестенТова трябваше да се направи през 90-та. Сега е прекалено късно. БКП/ДС извърши мимикрия и местазите и се разпростаниха във всички партии. Създадоха мафията и си разпределиха бизнеси. Вече никой не може да ги бутне.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 14 честенА честно ли е страдаш като мен от тъпотията и безочието им?
10
4
 
0
 
! Отговори
До 10 преди 9 години
Явно си му другар по чашка , та ги знаеш тези неща ?? А откъде знаеш ,че е проблем да се пълни празна тиква с алкохол ?? Сподели си проблемите , ще те разберем .
9
3
 
17
 
! Отговори
Честен преди 9 години
Каква злоба и жажда за власт! Предлагам, подобно на Комисията за досиетата, да се приеме създаването на Комисия на политическия преход с основна цел да обяви и осъди на 10 години затвор и забрана да участват в политическия живот и да заемат административни длъжности до края на живота си всички, които са били депутати, министри и зам.-министри, главни секретари и началници на политически кабинети от 1990 г. до днес. КОЙТО Е СЪГЛАСЕН НЕКА ДА МЕ ПОДКРЕПИ.
8
4
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Знаше ги от собствен опит ли? Самозапалил си се и си умрял и сега пишеш от отвъдното ....Аман от такива като теб ...