Не харчихме, за да запазим стабилността за тези след нас!

Кабинетът знае по-добре от опозицията кои са рисковете, отчете Бобева
53
Не харчихме, за да запазим стабилността за тези след нас!
Снимка: БТА

Продължават дебатите по вота на недоверие за фискалната политика на кабинета. Въпреки това опозицията атакува управляващите за различни секторни политики.

Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че кабинетът знае кои са рисковете за финансово-икономическата стабилност по-добре от опозицията.

По думите й въпреки всички вътрешнополитически и геополитически шокове, на които правителството е било подложено, България стои макроикономически стабилна от години насам.

Запазихме стожерите на финансовата стабилност и това е повод да се усмихваме, заяви Бобева, след като по-рано от ГЕРБ обвиниха управляващите, че им е смешно и са сложили „розовите очила“ въпреки тежкото състояние на държавата.

Още по темата
Не харчихме, защото искахме да запазим стабилността не за нас, а за тези след нас, отговори още Бобева. По думите й политиката на кабинета е била насочена към съживяване на бизнеса и борба за всяко работно място, „защото никой не искаше да гледа хора как се палят по улиците“.

Според Бобева кабинетът не е успял да преодолее проблемите с управлението на държавните предприятия, които вече 20 години не се управляват добре. Тя съобщи, че в тази посока правителството е подготвило Закон за държавното участие.

Екоминистърът Искра Михайлова пък защити управлението от нападките за спрените пари по ОП „Околна среда“.

„Къде беше вашата загриженост, която се допусна свръхдоговаряне със 162% и с това свръхдоговаряне се предполагаше, че през годините 2014-2015 държавният бюджет ще трябва да плаща по 1.5 млрд. лева за проектите, които бяха договорени“, попита Михайлова.

По-рано депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова попита как ще бъдат компенсирани замразените плащания по тази програма и по ОП „Регионално развитие“ и дали това ще стане с нови заеми.

Картината е тежка, но когато има ясно виждане как могат да се поправят допуснатите грешки, ние го правим, отговори Михайлова.

Тя попита къде е била загрижеността на опозицията, когато се оказва, че оперативните програми са работили със системи за управление и контрол, които не отговарят на изискванията и са допуснати нередности по обществените поръчки, за които ЕК е поискала финансови корекции.

Да, има проблем и в последните месеци работим по разрешаване на този проблем, каза министърът. По думите й за периода откакто е започнала програмата до юни миналата година са разплатени 866 млн. лева, а от юли 2013 година до днес 999 млн. лева.

„Оправяме се с всички неща, които заварихме, включително и свръхдоговарянето“, разясни Михайлова.

По думите й репликата "На вас ви спряха парите", предизвиква отговора „Да, защото вие объркахте нещата“.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов пък разкритикува наследника си Петър Стоянович за политиката в областта на културата. Стоянович обаче не е в пленарна зала.

По-рано премиерът Пламен Орешарски си тръгна от Народното събрание без коментар пред медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До и ощеТаблицата с резерва я има в Уикипедияи може да се види по години какво е било.2012-6081. ; 2013- 4680. Хаос не,информацията е доста,а в тези 500 символа няма как да съм подробна и конкретна.
47
1
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до Рали 1Ами то и сега е изкуствен този резерв и който и да дойде ще се окаже пред празна каса.Парите не са загубени само по времето на ГЕРБ само,върнете назад от първите години още след 89 г.Митници не събират,данъци не се събира колкото е предвидено,а си признаха,че са завишили приходната част,само че разходи се правят и то не малко.Не съм от ГЕРБ и не защитавам никого,но по-лошо и по-жалко управление от сегашното май не сме имали.Фактите са факти,затова предпочитам с цитати и подробна
46
2
 
4
 
! Отговори
и още преди 9 години
Резерва не е 10 млр, а 6 милиарда, като ГЕРБ бяха оставили 2 и нещо.Субсидиите пък изплащаха от взетите приходи на НЕК и другите държавни фирми, като увеличиха вземанията до 80%. Това правителство коригира тази неправда. Някакъв хаос има в главата ти, но нищо! Само едно- ако не бях поискал конкретика, щеше да се оттече в канала първата ти манипулация, а няко със сигурност щеше да ти повярва. Така не бива, лека вечер и на теб.
45
1
 
5
 
! Отговори
до Рали 1 преди 9 години
Оказа се,че си Ралица, оказа се,че не си безгрешна и в това няма лошо. Никой не е безгрешен на този свят. Добре е,че провокираш към любопитство, но отново си в грешка:Прословутата "постна пица" беше причина за изкуствения фискален резерв на Дянко, който така или иначе беше изяден. Пицата беше бич за населението, означаваше пълен застой на заплати, пенсии, майченски, на връщане на ДДС на фирмите и т.н. Не ги бъркай, а "парите които ги отчитаме за приходи" ги няма! Изядоха ги на червено ГЕРБ!
44
2
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до Рали 1Влиза в сила от 01.01.2014г. поясних по-късноИма и в сайта на Народното събрание доста неща от заседанията ,от комисията,има и в пресата доста писано.Това е и прословутата постна пица,която беше плюта,а сега е нормално и работим по този закон и парите ги отчитаме като приходи ?Кое е манипулация,кой манипулира?Когато започне ново правителство тежко ни и горко.Просто провокирам и любопитство-търсете и четете.Не съм безгрешна,но което знам и ев полза предпочитам да споделя.Лека вечер
43
2
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до Рали 1Не манипулирам никого,ако някой се съмнява може да провери.И аз съм човек,възможно е и да сгреша,но има неща които са коментирани и има доста информация.Не съм и на хонорар тук или към някоя партийка,ако не сте разбрали до сега."Сметката на Държавен фонд Земеделие е заредена с пари от ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ за изплащане на субсидиите за земеделските производители за обработваната от тях площ"02.2013-заради това Дянков подаде оставка,а сега е нормална практика???
42
2
 
4
 
! Отговори
до Рали 1 преди 9 години
Приятелю Рали, благодаря,че си бърз, но: Закон, обнародван в ДВ бр.15 от 15.02 2013г. и в сънищата си не мога да допусна,че е закон, на "това правителство", което дойде на власт през м.юни 2014г.!!! Имай мяра,моля!
41
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до Рали 1"На 26 септември 2012 г. на свое редовно заседание, Министерският съвет на Република България прие решение, с което одобри внесения от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков проект на Закон за публичните финанси. Предвижда се проектозаконът да влезе в сила от 1 януари 2014 г. и да отмени действащите закони-Закона за устройство на държавния бюджет и Закона за общинските бюджети"Защо,след като не е било добро -този парламент го остави?
40
1
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до Рали 1;ЗАКОН ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ФИНАНСИ В сила от 01.01.2014 г.Обн. ДВ. бр.15 от 15 февруари 2013г.Доп.разпоредби п.1т.41"Фискален резерв"е показател,който включва:а)салдата по всички банкови сметки на бюджетните организации без тези на общините и техните разпоредители с бюджет;б) активите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система;в)вземания от фондове на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други;г)други финансови активи по"чл.154,ал.22;
39
2
 
4
 
! Отговори
до Рали 1 преди 9 години
Ха сега, многознайко, като толкова авторитетно и безапелационно пишеш небивалици за заблуда, моля, съобщи ни незабавно решението на това правителство /дата, номер и т.н./, с което е взета така подробно описаната от теб "поправка в Закона за публичните финанси", както и санкцията на НС за това. Ако веднага не ни информираш се скриий Рали 1 и отиди да си вземеш хонорара, но наполовина. Заради опита ти да манипулираш, все пак!
38
2
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до 35 gtfСпрете вече с играта на цифри.Фискалният резерв е толкова,защото от 1 януари 2014 г.това правителство направи поправка в Закона за публичните финанси -В КОЙТО ВЕЧЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ И ВЗЕМАНИЯТА ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ !!!Всичко е законно -да му мислят всички,които дойдат на власт после.Това, в което обвиняваха предишното правителство- го правят сега!И 10 МЛРД.ДА СА В САЙТА - НАСРЕЩА КАКВО ИМА ??? И ИМА ЛИ НЕЩО ИЗОБЩО ?След като се теглят нови и нови заеми в продължение на цяла година ?
37
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
г_жо ПАВЛОВА когато вие бяхте на власт не че сте гербаджиика вие сте потомка на комунистически род та пирам ви откъде вземахте пари , колко употребихте за благото на БЪЛГАРИЯ , КОЛКО ПРИСВОИХТЕ ЩОТ ПАРИТЕ ИЗЧЕЗНАХА НЯКАК СИ ПО ВАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ ИЛИ ЩЕ КАЖЕТЕ , ЧЕ СТЕ ГИ ВЗЕЛИ ОТ ЛИЧНИТЕ СИ СМЕТКИ КОЙТО И ДА Е ВСЕ ЕС ЩЕ ДАВА ПАРИ , ТОЙ ДАВА АМА ВСЕКИ СИ ГИ СЛАГА В ДЖОБА ДРУГАРКО КОМУНИСТКА ИЛИ ДЯДО ВИ Е БИЛ ОТ ГЕРБ!
36
0
 
4
 
! Отговори
gtf преди 9 години
до 38 Прав си - грешката е моя.
35
1
 
9
 
! Отговори
до 35 gtf преди 9 години
Що за глупости пишеш? Влез в сайта на министерството на финансите и се увери, че към момента фискалният резерв е точно 6 милиарда лева. Орешарски успя за 1 година да го попълни с 1,5 милиарда. Не бива да се пишат глупости защото на никой не са полезни.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мразя БСП а от Борисов и партията му повръщам и вдигам температура
33
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Какво толкова е споделил Джон Маккейн с Орешарски ,че държавата се преобърна .
32
4
 
3
 
! Отговори
gtf преди 9 години
"Не харчихме" звучи странно, като си опапал резерва..
31
1
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 25 до икономист,"Правителството шокира всички след катогласува за фракинга на шистов газ.Това е сторила И.Михайлова в края на декември,за което не са изнесени никакви информации пред медиите у нас.В Евродирективата за ОВОС(оценка за въздействието върху околната среда)се задължава всеки сондаж за търсене на шистов газ да подлежи на задължителна такава оценка.Внимание!В България ще се копае за шистов газ и той няма да е с марка ,,Шеврон"."10.01.2014г.
30
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
На 7 август 2013 г. 41-годишен мъж се опитва да се самозапали в подлез до НДК в София. Той се полива със запалителна течност, но намиращи се наблизо полицаи го спират. [70]На 16 август 2013 г. възрастна жена се опитва да се самозапали в център на мобилен оператор в Казанлък. Жената е влязла в центъра с шише запалителна течност и е заплашила, че ще се самозапали, но припада преди да го стори. [71]
29
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
На 11 юли 2013 Чавдар Янев, на 55 години, който протестира срещу съдебната система пред сградата на Висшият съдебен съвет направи неуспешен опит за самозапалване. Янев се полива с бензин, но полицията се намесва преди той да успее да се самозапали. [68]Неизвестен мъж прави опит за самозапалване на 18 юли 2013 г. на Орлов мост в София. Той се полива с бензин по време на протест срещу кабинета Орешарски, но намиращи се на близо граждани и полицаи не му дават да се запали. [69]