Социолози: Българите искат предсрочни избори

47% искат оставката на кабинета "Орешарски", 32% го подкрепят
Обновена: 12 юни 2014 10:14 | 11 юни 2014 21:30, Веселина Йорданова
134
Социолози: Българите искат предсрочни избори
Снимка: БТА, архив

15 дни след евровота 47% от българите искат оставката на кабинета "Орешарски", 32% го подкрепят, отчитат последните данни на „Галъп интернешънъл“, съобщи bTV.

Какъв е кредитът на доверие на последните трима премиери в самия край на мандата им? Тенденцията, която се очертава при всички премиери, е значителен спад в доверието.

Най-голям е при Сергей Станишев - 74% недоверие. При Бойко Борисов неодобрението накрая е било 71 процента. Изненадващо, според „Галъп“, Пламен Орешарски губи най-малко доверие - 68 на сто.

Според данните на Лабораторията за публична политика към Нов български университет, най-малко 6 партии ще влязат в 43-ия парламент, ако гласуват поне 4 милиона избиратели. Партия ГЕРБ би спечелила 22-24 % подкрепа.

Втори са БСП с 15-17%. Третото място е за ДПС, които ще получат между 14 и 16 процента. Нов участник в пленарния живот ще бъде партия „България без цензура”. Участие имат и Реформаторите.

След оставката на кабинета „Орешарски“ президентът предлага на ГЕРБ, БСП и трета партия да съставят правителство. За началото на тази процедура няма срок.

Ако всички откажат, идва служебно правителство. До два месеца след това се провеждат и избори.
Според социолозите българите искат предсрочни избори. Вотът може да се проведе дори през август. "Идеята, че има месеци в годината, в които не трябва да се правят избори, е нездравословна.", категоричен е социологът Кънчо Стойчев.

Централната избирателна комисия обаче се нуждае от време, за да отпечата бюлетините, да проведе разяснителна кампания и да намери администрация за секционните комисии в цялата страна.

"До провеждането на изборите трябва да има 2 месеца, за да можем да си свършим спокойно работата", смята говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Всички страни, от които зависи провеждането на изборите, все пак са на мнение, че те трябва да се случат бързо, но не по-рано от септември, за да се подготвят добре и да не се стигне после до касирането им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
7
 
29
 
! Отговори
Хмм.... преди 9 години
Глупости. Българите не знаят какво искат!И имат памет от 1 см, с отчайващи прояви на амнезия!Миналата година сваляха Бойко с мощни протести, сега някои го чакат като месия...Какво се промени, Герб ли станаха по-малко корумпирани, Бойко ли се прероди?!Същите партии от статуквото..., същите престъпници се надяват да ги изберем отново...Пременил се Илия - пак в тия! - това са ни изборите 25 год. Направо безнадеждно!
81
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е заключението? За който и да гласувате от настоящите "политици" резултата е същия.
80
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА социолозите.
79
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
яд ли ви е ***, идва 12:0
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според социолозите морген събахлян ще се одървя ли или ще се изпразна?Май и двете ...
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това социолозите хора ли са или животни ...???И мога ли да си хвана една СОЦИОЛОЖКА и да си я поря кат риба и пълня кат агне...???
76
6
 
16
 
! Отговори
гривек интернешънъл преди 9 години
Каквото и да казват разни агенции, бспдпс са доказани престъпници. Другото е бош лаф.
75
12
 
15
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Бъдещият коментар на Червен Кольо по проблема: Народът обича правителството, като има 99,9 % доверие в управляващите. Народът не иска предсрочни избори, а Орешарски - премиер до живот. БСП не изостава с 10 % от ГЕРБ, а води убедително с 25 % преднина. Народът е щастлив, мед и масло текат като реки. Хората пеят, играят, радват се високите си заплати и пишат поеми в чест на своите идоли - Местан, Станишев, Орешарски и Сидеров. В заключение Червен Кольо ще каже: "Аз не съм платен, просто съм алчен"
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът на българите са самите българи. Това си е аксиома. Качеството на човешкия материал предопределя материалната среда. "Промяна *** системата, нова конституция, искаме нови лица" и пр.е лексика за наивници. Нищо не може да промени. Ерго, промяната само на едно нещо може да подобри нещата: качеството на човешкия ресурс. Не е лесно, но помислете как. Всичко останало са приказки за наивници.
73
0
 
3
 
! Отговори
Mentov преди 9 години
Haide ,otvariame torbata s lazite.Plashtame narodna para za da ni lazat.Porednija nachin za ograbvane na darzavata,chrez mentardjiskite agencij
72
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
важното е, че пп Юруш вече няма да я гледаме
71
1
 
9
 
! Отговори
Rael преди 9 години
Е добре де, защо пак питате Кънчо? Значи и вие сте същите *** като него.
70
3
 
6
 
! Отговори
122 преди 9 години
Вий сте ***
69
2
 
19
 
! Отговори
настроение преди 9 години
Редно е депутатите в България да нямат заплата. Ако случайно имат, тя да бъде символична - например колкото е минималната пенсия в момента. Така неочаквано ще постигнем двойно-положителен ефект:1. За депутати ще се кандидатират хора, които са доказано способни в обществото ни и имат самостоятелен доход, доста над минималния, при това спечелен от друга, законна дейност.2. Работейки, депутатите ще имат стимул да подобрят благосъстоянието на обществото, респективно пенсията си!
68
5
 
7
 
! Отговори
мутра преди 9 години
Искам избори,скам си колегата Бойко.Е, ние му викаме тиквата,ама вие си знаете за кой иде реч.Само ГЕРБ !
67
1
 
13
 
! Отговори
уж-избирател преди 9 години
Яловите мнения на необяснимо скъпоплатените според мен цоциолоци са мненията, с които никога не се съобразявам, защото не съм ги искал!
66
5
 
8
 
! Отговори
Peshonizer преди 9 години
Българите искали, рийш ли. Аз пък не ща. Искам публично да се обеси Тиквуня и да се линчува Дянков. Да видите тогава как всички селски тарикати ще подвият опашка. После слагаме на власт някой, дето много обещава. Ако не си изпълни обещанието, висва от някой светофар. Следващият, дето много обещава. Него за разнообразие може да го метнем от самолет, но без парашут. После следващият...Да видите, че като изтрепем 10-тина многознайковци(и екипите им), всичко ще почне да се нормализира.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще гласувам за бкп-ето то ще ми вдигне пенсията за старост от 110 на 113 лв.Само бкп,само бсп.Бе се ***.Ще си купя банани и като ги изям ще хвърлям обелките под палмите да се парзалят туристите.Ама то другото бсп от герб ще ми дигне пенсията с 3лв и 21 ст. Тогава предвиждам такъв живот хубав ще вися по цял ден на клона на палмата и ще подарявам банани на туристито.герб,само герб,само герб,само бсп .Няма ли да ги вкарат в затвора тези,че ми писна да ме мислят за *** -абориген.
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
социолозите са евтини ***, не чак колкото дежурния *** на тоя пасквил.
63
3
 
10
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Няма смисъл от избори, Маккейн ще ни нареди кабинета в нашия щат.