Повече конкуренция означава по-ниски цени, сигурен е Гечев

"Спираме грубото нарушаване на конкуренцията в търговските вериги"
Обновена: 19 юни 2014 15:45 | 19 юни 2014 11:05, Веселина Йорданова
22
Повече конкуренция означава по-ниски цени, сигурен е Гечев
Румен Гечев. Снимка: архив, БулФото

Депутатът от левицата Румен Гечев не смята, че ще има ръст на цените след приетите промени в Закона за конкуренцията. Според него няма случай в практиката при подобряването на конкурентната среда да се повишат и цените.

„Повече конкуренция означава по-добро качество и съответно – по-ниски цени за високо качество“, допълни депутатът пред БНТ.

Още по темата
По думите му в България има десетки случаи на грубо нарушаване на принципите на конкуренцията в областта на отношенията между търговци и производители.

След приетите вчера на второ четене от парламента промени в Закона за защита на конкуренцията тези практики ще бъдат прекъснати, смята депутатът. Текстовете са хармонизирани с европейското законодателство и отговарят на практиката на всички развити държави в ЕС и извън него, допълни още Гечев, който заедно с Корнелия Нинова и Йордан Цонев от ДПС е един от вносителите на текстовете.

Именно защото в промените на закона са отчетени световните и европейските практики, червеният депутат не се съгласи с критиките на търговците по текстовете. „Това, че някои от търговците недоволстват, е напълно разбираемо. На тях им се иска да продължават да работят по същия начин за сметка на българските производители“, категоричен беше Гечев.

По отношение на анализа на Световната банка, който критикува въведените промени, депутатът допълни, че между първо и второ четене на закона са направени промени и текстовете вече са изцяло в съзвучие с препоръките на институцията.

„Нашият отговор е много ясен – "да" на българското производство, "да" и на търговията в България, "да" на баланса на интересите, "не" на злоупотребата с пазарна сила“, допълни още той.

Гечев посочи няколко примера за злоупотреба с пазарна сила, които вече не са възможни след въвеждането на промените в Закона за защита на конкуренцията.

„Български фирми, малки или средни, пък даже и големи за българските стандарти, но малки за Европа, сключват договор с някоя търговска верига. Търговската верига им казва, че ще им разплати стоката, която са доставили, след 2-3-4, има случаи и след 9 месеца“, обясни депутатът.

Друг случай на злоупотреба е изискването производителите да продават стоките си само в една верига. „Този производител няма друг избор, защото ако отиде в друга верига, там му поставят същите условия“, обясни Гечев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
ДО 15 преди 9 години
ТИ СИ МАЛКО ГЕРБЕРАС ЛИ Е ОТ КОГА НАЛИ БЕШЕ БКП
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Конкуренцията от ЕС, Гърция и Турция съсипа българските производители, а качеството е по-лошо от българското.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гечев с типичния комунистически гъонсуратлък отново на първа линия.Абе ***,такива като теб в белия свят се скриват и никога повече не се показват.НЕАКДЪРНИК!
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гечев,като признат в целия свят специалист по хиперинфлация защо се занимава с такова незначителни дела?Е,ще обърка взаимоотношенията в хипермаркетите,ще се вдигнат цените -какво толкова.Да се намеси в спора с КТБ,да спретне още една хиперинфлация-там му е силата.
14
9
 
2
 
! Отговори
ime преди 9 години
Румен Гечев конкурира успешно Боко по изговорени глупости.Язък за научните му титли.
13
3
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Цялата посткомунистическа *** атака-дпс-бюрек-бсп вън от българския политически и икономически живот. Да си правят сбирки на бузлуджа с групово четене заветите на димитров и да си организират бригади и ленински съботници
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гечеееев, верното е само, че ти и Олигархов сте единствените икономически експерти дето два пъти фалирате една и съща държава а народа ви верва и дори праща децата си в УНСС да слушат лекции по социал-циганистическа икономика от времето на Брежнев!!!!
11
2
 
14
 
! Отговори
Росен преди 9 години
А бе червен НЕКАДЪРНИК , че ти до каквото си се докоснал си го развалил , никакво доверие ти нямам, бегай далече и млъкни.
10
1
 
13
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Тоя е такъв, оня е инакъв ,ти си виновен аз не съм виновен , тука има тука нема. Това в общи линии става в България. Истината е, че 70 години престъпната партия БКП-БСП се подиграва с народа и го тъпче както и турчин не го е тъпкал. Слага една маска на социална партия и говори как мисли за народа. И както мисли така партийните функционери станаха милионери, а баба Гицка от Долно *** кара с 130 лв. пенсия. Единственото спасение е тази партия да изчезне от политическия живот.
9
4
 
8
 
! Отговори
Гечо Бесепекрадов преди 9 години
Пак глупости - това животно:ниски цени и високо качество го няма никъде .Ниски цени при неработеща и скапана икономика = ниско качество ,високото качество ще дойде когато можем да си позволим по такива цени ,не може голям х----- да те .....уважава и да не те заболи Хубаво и евтино е глупост която една търговска верига набива в главата на българина ,ама това са две несъвместими противоположности
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече конкуренция води и до повече фалити и до нов частен монопол, по жесток от държавния монопол.
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най се дразня , че разни " умини" хора и "икономически експерти" ни вземат за пълни *** и *** ТОЯ ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК не крие че е милионер , а на въпроса от къде са парите му отговаря , че той като " виден икономист" четял лекции в най - престижните университети в САЩ и Европа , ни кой кани "експерт икономист" докарал държавата си до ФАЛИТ да го учи на икономика !!! Явно всички крадци от БКП / БСП си мислят че и ни останалите сме като техния електорат - баби дето не помнят какво са яли
6
10
 
6
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Много ми е интересно следното: защо "западните" производители и търговци "проповядват" пазарна икономика, свободна конкуренция, честна игра и т.н., а всъщност "бягат" от реалното им прилагане!?
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво иска да каже с това, повече конкуренция,повече ПРЕКУПВАЧИ ЛИ,много прости политици ей,ЗАКОНИ,ЗАКОНИ трябва да направите И ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ И СПАЗВАТ, ДА ПОДПОМАГАТЕ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО,а не да ми създавате и толерирате ПРЕКУПВАЧИТЕ.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така смяташе питекантропа на фотографията га беше министър по времето на Жан Виденов.Явно е огладнял и пак се пусна да мърсува. За такива само каторга!
3
5
 
26
 
! Отговори
Асистента преди 9 години
Румен Гечев е единот най големите разсипници в новата българска история! Доказа го с работат си по времето на Жан Виденов, доказва го и сега когато вместо да докара инвеститори в България , той ги прогонва.На пазарите и борсите ни заливат роми прекупвачи - няма стандарт, няма фискални апарати , няма ДДС, а този хубосник се захванал с международните вериги!Оставка и вън от общедтвения живот некадърнико!
2
6
 
30
 
! Отговори
мечо грух преди 9 години
Скъсаха се да приемат лобистки закони в навечерието на това изгнило Правителство, които да са им в полза на техните обръчи от фирми. Примери са пилетата "Лудогорско пиле" и "Градус" на Ангел Ангелов. Все техни верни другаре, партийци. Само да кажа, че този закон приеме ли се, веднага ще скочат ВСИЧКИ ЦЕНИ на храната, а тогава простите ***, дето си гласуват и харесват ХУНТАТА ще му ядат главата яко. После ми говорете колко бил лош Бойко, ама при него пържолите 7 лв, а сега 10лв.
1
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК трябваше да бъде линчуван за цялостното си творчество през 1996 когато като "виден икономически експерт" докара държавата във фактически фалит !!! А БКП / БСП извадиха пак от нафталина да ни " учи " на икономика , но няма нищо чудно на крадливите комунисти такива са им всичките кадри !!!