Това правителство е буфер, признава Орешарски

"Социалните мерки на кабинета са факт"
Обновена: 23 юни 2014 07:35 | 23 юни 2014 07:31, Анисия Иванова
84
Това правителство е буфер, признава Орешарски
Пламен Орешарски. Снимка, архив Булфото

Когато приех да бъда премиер, без да съм партиен лидер, поех много по-голям риск от страха да не бъда употребен.

Това заявява в интервю за "24 часа" премиерът Пламен Орешарски. "Оказа се, че това правителство е програмирано да бъде буфер между предходното и следващото", заявява Орешарски.

Той е категоричен, че нито един макроикономически и фисксален показател на държавата не е влошен спрямо миналата година.

Няма опасност за банковата система, валутният борд е стабилен, категоричен е премиерът. Според него, ако кабинетът бе приел исканията за увеличаване цените на тока с 20 до 40 процента, сега ситуацията щеше да е по-добра за енергетиката, но много по-лоша за домакинствата и бизнеса.

Според него дефицитите и дисбалансите, формирани в предходния мандат, са доста солидни и изискват последователни усилия в средносрочен хоризонт.

Орешарски отчита още, че социалните мерки за първата година от програмата на кабинета са факт. 

"Новите работни места са 40 хиляди и ако екстраполирате тази цифра с лека прогресия за следващите 3 години, ще видите, че дори най-амбициозната задача за нови работни места ще се окаже напълно възможна за изпълнение в 4-годишен хоризонт", казва той.

 За проекта "Южен поток" премиерът обяснява, че никога нищо не е подписвал.

"Има споразумения на ниво компания "Южен поток" - България, от които не произтичат неустойки", категоричен е той.

Орешарски признава, че важни реформи като пенсионната и здравната са се отложили, защото е нямало  нито подходяща обществена среда, нито нужната политическа подкрепа за тях. Те минават през промени в законодателството, т.е. през парламента, допълва той.

За спрените оперативни програми той обяснява, че всички нередности и забележки по тях касаят периода на предходното правителство. Вероятно и в последната една година има грешки, но това ще стане ясно по-късно, смята Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
28
 
! Отговори
Куклен Театър преди 9 години
След като прецака икономиката, сега ще осакати студентите.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да прав си! Няма свобода на словото. В това число и за банковия сектор. По закон този, който допусне внушения или даде грешна информация за банка подлежи на глоба. Това важи индиректно и за коментарите в медиите за масова дезинформация! Но да попитам - не направи ли един политик под закрилата на друг политик-бащица на мафията внушения, че една банка не може да обслужва другите си клиенти, след като заяви, че той сам няма да изплаща кредитите си към същата тази банка! Защо не е в затвора вече?!
22
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагъл, по-нагълм обещарски.
21
1
 
28
 
! Отговори
RAD преди 9 години
Няма край олигархичната наглост!Първо не се знае по каква методика ги е преброил тези 40 000 "новооткрити".Второ - какъв е броят на междувременно ЗАКРИТИТЕ РАБОТНИ МЕСТА? Защото истинският измерител за успешна политика е разликата между открити и закрити раб.места!Каква полза, ако са открити 40 000, а са закрити 70 000 ???Или те това не са го обещавали?То по тази логика могат да обещаят и да открият 500 000 без значение колко са закрити!!
20
1
 
26
 
! Отговори
акуд преди 9 години
беше експертно, ЧЕТИН казак каза наскоро , че било и политико експертно сега лешникарски твърди, че е буферно, баси тея не знаят какви са .............аз и не съм очаквал друго от тези абсолютни престъпници от дпс и бсп
19
0
 
21
 
! Отговори
Тошо преди 9 години
да правилно говори другаря Орешарски,откри нови работни места като уволни кадърните хора и постави некадърни и некомпетентни КАЛИНКИ на тяхното място,но важното,че са хора на партията майка
18
3
 
31
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Оставка бе, ***.
17
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономически престъпник. ЗАТВОР !
16
2
 
44
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Ти не си буфер,ти си боксова круша!!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да открил си 50 000 работни места,със заплати от 300 лв,ама Oрешарски намери си 50 000 африканци за тези работни места!
14
27
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Кога ще се оправи България !?(пита някой долу )-Когато стане 4 000 000 човекА -ТОВА Е ПОТЕНЦИАЛА НА ДЪРЖАВАТА ни -за съжаление .( това пише в плана на" ран-ът" -точка 121 (май беше).А това ,че са виновн комунистите или БСП ,ДПС ... е проза за наивниците )
13
1
 
12
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Интересно , а защо редакцията на "Днес" не допуска коментари под статията на ИванКостов и за всичко което пишат за банковата система у нас !!! От какво се страхуват ?(като всичко е наред ) ( и банката(КТБ) да фалира -КАКВО СТРАШНО ИМА като банковата система е стабилна - я в САЩиРусия по -13 банки всеки месец фалират ...)А то свобода на словото ..... ала -бала -за наивници !!!!
12
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, какво ли е в душата на човек, който сам се сравнява с тоалетна хартия
11
1
 
28
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Това изказване какво означава - отчет на Орешарски за свърешената работа и напускане !?
10
4
 
37
 
! Отговори
БГ преди 9 години
*** КОМУНИСТИЧЕСКА !!!!! МАРШ !!!!!
9
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато кметът на Варна се е обадил на Орешарски да иска помощ веднага след бедствието онзи му отвърнал че вече е късно и иска да спи.Факт че нямаше държава в този момент!
8
9
 
49
 
! Отговори
Кога? преди 9 години
Кога ще се оправи България?Когато БСП и нейните разклонения ДПС, Атака и ББЦ ги няма във властта поне два мандата!!!
7
2
 
22
 
! Отговори
до номер 7 преди 9 години
До АнонименОсвен че си ***, видно е че си и много ***!
6
9
 
37
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До АнонименПриятел дава се 13та пенсия като се теглят заеми, които ние цял живот не можем да върнем, въпроса не е да се дава мижави 20- 30 лева на човек, трябва да се вдигне стандарта на ха живот, начина по който го правят сегашните управници ни връща десетилетия назад, теглят се заеми без покритие. Вижте и какво направиха за тая една година, само спрени евро фондове и през месец заем след заем... то на евро изборите се видя че народа вижда
5
41
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм гласувал, и ще си го преместя фара от другата страна на борда, но ще се изкефя ако след изборите пак комунистите и ДПС управляват и да видя как милиционерчетата се назират от злоба. Кеф, ама голям кеф ще е. ей това искам само да видя, ако ще цената на тока по три пъти на година да расте.