Не виждам повод за притеснения на гражданите!

Орешарски: Банките не трябва да влизат в политическото говорене
Обновена: 27 юни 2014 15:40 | 27 юни 2014 11:10, Миглена Иванова
413
Не виждам повод за притеснения на гражданите!
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - "нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който ще присъства на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

"Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании", допълва Орешарски.

Той подчертава, че в светлината на ситуацията с КТБ се следи състоянието на всички други български банки.

"Не виждам повод за притеснения на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", посочи министър-председателят.

Премиерът коментира и пласирането на емисията еврооблигации. Според него емисията е приключила с доста добри резултати и постигнатата лихва "показва доверието в България от страна на инвеститорите". "Това е обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", отбелязва Орешарски.

Министър-председателят изразява и увереността си, че реализацията на проекта „Южен поток“ ще продължи, след като проектът бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

„Има доста важни моменти в стратегията на Европейската комисия за енергийната сигурност на ЕС, които напълно споделяме“, коментира той и допълни, че страната ни подкрепя диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители.

Орешарски съобщава още, че на днешното заседание на Съвета на ЕС България ще подкрепи Жан-Клод Юнкер (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия. Премиерът определя кандидатурата на Юнкер като „добра“.

„Разбирам в някаква степен притесненията на британския премиер Дейвид Камерън, но ми се струва, че на този етап той остава доста изолиран. Неприятен е случаят, че най-вероятно Жан-Клод Юнкер няма да бъде подкрепен на сто процента, но според мен ще получи необходимата подкрепа и без някои от лидерите. Юнкер многократно е идвал в нашата страна, има много добро отношение към България, което е добре за нас“, посочва Орешарски.

По повод насрочените у нас политически консултации за предсрочни избори той казва, че ще ги следи с интерес. „Ще следя дебатите, очакваме ги, обществото ги очаква и се надяваме в резултат на тях политическата нестабилност, на която сме свидетели през последните седмици, да си отиде“, заключава премиерът.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Ето затова е лошо да се управлява без доверие. Всяка една институция или партия като и спадне доверието под 20% трябва ръководството и да си подава оставката, за да не дестабилизира държавата с присъствието си.
180
1
 
18
 
! Отговори
до 209 преди 9 години
"В момента ситуацията е точно като през лятото на 1996-та!"Не, не е като през 96-та, тогава нямаше валутен борд. Някой в момента създава паника в банковия сектор, целта е валутният борд, тоест овцете да се юрнат да си теглят парите и чак след като банките загубят ликвидност, тогава пада валутния борд. Може да нямам особено доверие на Лазаров, но съм сигурен, че се предизвикват изкуствени опашки пред банките, нямам нито един познат, който да си тегли влоговете, а по медиите се твърди обратното.
179
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има нещо гнило в цялата работа.винаги,когато всички ни говорят,че няма повод за паника,става голяма беля.
178
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В банката имам не повече от 1000 лв, всичко ми е в недвижима собственост. Получавам наеми от два апартамента, а трети се изплаща с месечния си наем, който е в левова равностойност евро. Аз няма как да загубя, но се чудя, ако вземе че стане нещо хилядите балъци си загубят влоговете, дали ще има поне един мъжкар, който да ... Хайде да не пиша какво, че да не излезе като подстрекателство за .... сещате се. Знае се, кои са отговорни за дестабилизацията.
177
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е по план но не ранът а доганът. Затова още не се подават оставки и за това ни успокояват. На бунт и каквото дойде, всички партии са в кюпа.
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво
175
7
 
9
 
! Отговори
joni bravo преди 9 години
страхотни идеи, хаиде сега всички да си истеглим парите от банките и те наистина да фалират!
174
1
 
1
 
! Отговори
до 206 преди 9 години
И как ще ги обесити??? Като са в Брюксел!!! Не става така трябва организация оръжия боеприпаси и най-вече хора!!! Недей да пишеш врели некипели... Най-много да си навлечеш проблеми като ония с Пеевски... Зае... Остави ги нека се мъчат българите всичко което ни се случва е по наша вина....
173
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацараов и Йовчев са на инструктаж в сараите. Спасявайте се както можете но не вярвайте на този гнусен родоотстъпник..
172
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно така. В България никога няма повод за притеснение. Всичко е отново на ниво в държавата. Спете спокойно.
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не Орешарски трябва да е на стълба, а Пеевски и Василев.
170
5
 
10
 
! Отговори
с. преди 9 години
В момента ситуацията е точно като през лятото на 1996-та!Не вярвам на нито една дума на никого!В тая "държава" всеки гледа да те изклати през дънките!Обръщайте всеки лев в евра и долари!Навремето през 1996-та не оставих 2 кинта в банките и обърнах всичко в дойче марки и зелено и това ме спаси!Но доста приятели и познати изгърмяха жестоко!И си спомням,че и тогава се обясняваха разни министри и политиц,че всичко е ок!
169
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднъж изгорях втори път няма как да ми се случи. Изтеглих всичко и обърнах в евро и злато. Не вярвам на сараите от кадето се управклява България. Щом този *** ни успокоява е по нареждане на доган и може да очакваме всечко.
168
3
 
5
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Тоя бил наблюдавал процесите.Ами като гледа вижда ли?За къв *** е Премиер.Нямало страшно за гражданите... само за селяните.
167
5
 
27
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Фалит, хиперинфлация, глад, смърт - запазена марка на комунистите.
166
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз официално ставам акционер на буркан банк. Не вярвам на банките на управляващите и на мафиотите от сараите. Помнете ми думата че идва виденова зима след триглавия змей.
165
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО
164
3
 
6
 
! Отговори
Този да не се преди 9 години
Този човек да не се появява. Защо ли!Ами има ли нещо, което да е казал и да не излезе после ОТКРОВЕННА ЛЪЖА.Така, че като казва няма място за притеснение има обратен ефект -- все едно че казва всичко ще се срути
163
14
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Герберчетата се опитват да насаждат несигурност в обществото,сега посегнаха и на банките.Не им стигнаха телевизиите ,не им стигнаха платените журналисти,сега и банките.Не се връзвайте на идиотските им номера,то не беше фалирала държава,то не беше какво ли не.И като дойде всезнаещия пожарникар ще оправи положението.То да се смее ли човек да плаче ли на простотиите.Орешарски бил некадърник,а той най кадърния-защо ли ми прилича на психично отклонение
162
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да има повече протести пред парламента, ще има наказателни акции