Заставаме зад всяка банка, парите на хората са гарантирани!

Вижте цялото изявление на президента след консултациите днес
Обновена: 29 юни 2014 20:34 | 29 юни 2014 20:23, Екип на Dnes.bg
66
Заставаме зад всяка банка, парите на хората са гарантирани!

Публикуваме цялото изявление на президента Росен Плевнелиев след провелите се днес политически консултации с парламентарно представените партии и тези, които получиха мандат в Европейския парламент. На срещата присъстваха и управителят на БНБ Иван Искров и заместникът му Калин Христов. 

Позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава
 
Политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, се обединиха около следното:
 
1. Политическите партии и институциите, участващи в днешните консултации, декларират своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната. Парите на гражданите и фирмите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на Европейския съюз, Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1.95583 български лева са и ще бъдат равни на 1 евро, докато сменим българския лев с евро. Разполагаме с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация, като заставаме зад всяка банка, подложена на атака. Политически сили, представени в българския и Европейския парламент поставят обществения интерес и финансовата стабилност, като част от националната сигурност, над политическите различия и обединяват усилията си за постигане на стабилност и доверие в институциите и икономиката. Предприемат се всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност. Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана. Няма основание и няма причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма, има криза на доверието и има криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните - преследвани с цялата строгост на закона.
 
Политическите партии осъждат остро разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България. Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс.
 
2. Предсрочните парламентарни избори за 43-то Народно събрание да се проведат на 5 октомври 2014 година.
 
3. Парламентарно представените сили декларират, че в рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство.
 
4. Оставката на правителството "Орешарски" ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебен кабинет. С указ на президента, считано от 6 август 2014 година, 42-то Народно събрание ще бъде разпуснато и ще бъде назначено служебно правителство.
 
5. Съгласно българската Конституция, отговорността за формирането на служебно правителство е на президента. Преди сформиране на служебното правителство президентът ще проведе консултации с политическите сили, представени в националния и в Европейския парламент.
 
6. Консултациите между президента, парламента, правителството и политическите сили за осигуряване на координация и гарантиране на приемственост и плавен преход към следващо управление ще продължат.
 
Уважаеми дами и господа,
 
Гордея се с конструктивния подход, с диалога, с решителността и с отговорността, с която днес лидерите на парламентарно представени политически сили в българския и в Европейския парламент се отнесоха към своята мисия. Още веднъж, позволете ми пред всички вас и пред целия народ да им благодаря и да им пожелая успех. Те са различни, имат различни каузи - някои са леви, някои са десни, но това, което днес направиха, бе важно за България. Аз им благодаря и им пожелавам успех.
 
Благодаря ви!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: банкиРосен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Micheal Benson преди 9 години
За правилно да се представя, аз съм г-н Майкъл Бенсън частен кредитор съмдават кредит при 3% лихва. Това е финансова възможност навратата ви стъпка, се прилагат днес и да си бърз кредит. Има много хора, изложенитам търси финансова възможност или помощ по цялместата и все още, все още те не са в състояние да се получи един. Но това ефинансовата възможност на вратата ви стъпка и в това, че не можем да си позволимда пропусна тази възможност. Тази услуга е да въздаде на дветеотделни лица, фир
43
0
 
0
 
! Отговори
Micheal Benson преди 9 години
За правилно да се представя, аз съм г-н Майкъл Бенсън частен кредитор съмдават кредит при 3% лихва. Това е финансова възможност навратата ви стъпка, се прилагат днес и да си бърз кредит. Има много хора, изложенитам търси финансова възможност или помощ по цялместата и все още, все още те не са в състояние да се получи един. Но това ефинансовата възможност на вратата ви стъпка и в това, че не можем да си позволимда пропусна тази възможност. Тази услуга е да въздаде на дветеотделни лица, фир
42
1
 
1
 
! Отговори
езичник преди 9 години
държавата дава пари на частни банки???? за банки, ***, избори и други простотии пари има, а за това което е необходимо няма. ай....призимент било...то и за *** нестава тоя
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо публикувате изявлението на българския "президент"? Неговото мнение отдавна не е меродавно за повечето българи! Тази доказала се марионетка да си затваря устата и да се навира в миша дупка! Цяла година плю по правителството, сега се сети че е прекалил."Кризата на доверието", която И той създаде е "криминална атака". И той "трябва да бъде преследван с цялата строгост на закона."
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не е арестуван тоя ритнитопковеца, който след като бе свален с камъни и дърве, още от следващия ден реве из цял свят, че България е фалирала и че следват банките! Не е ли това тероризъм и заплаха на сигурността?
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дааа, гледам и на мен са ми изтрили едно коментарче. Не беше нито нецензурно, нито всяваше паника. Съчувствам на хората от днеса, че им налагат да играят тази игра. Живели сме в социализъмъ, знаем какво означава когато има цензура...
38
0
 
5
 
! Отговори
Как работи БГ ? преди 9 години
Вие изобщо не сте в час как държавниците работятКолата ми е на улицата, а послкдните години градушка я помляха. Попитах в кметството има ли свободно място да си поставя гараж и да плащам място. Отговора беше НЕ. Като данакоплатец настоях да ми покажат плановете на кварталните гаражи. Много клетки с питанки върху палана на хора които от 5-6 години не плащат наема. Когато попитах какъв процент събираемост на наем имате - нямаха отговор. Пълна незаинтересованост. Анархия и липса на закони.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росене ти ако банката е на мафиоти, пак ли ще застанете зад нея ? Държавата това са парите на народа взети от жителите на страната правомерно или неправомерно както е в случая . - ( законов рекет на българите и освобождаване от задължения на ***)Само не се опитвайте да ми кажете че мислите за България и българите !
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дп 44Не ти е правилна анкетата.Нас, които знаем , че и двете комунистически креатури Плевеллиев и Боце лъжат и играят в един отбор и театър, няма кой да ни брои.Само наивници и комунистически активисти ще ти праскат минуси и плюсове на безумния ти коментар.
35
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Те ако...банките даваха пари на хората,както казва Плевнята,да го...позлатиш;или поне пожизнен...президент да го...оставим.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да има Валутен Борд трябва д аима инвестиции .. Такива непрекъснати инвестиции за дълго време не може да има , освен ако няма грабеж и приватизация , другият вариант е българите да работят роби в чужбина , да се потдържа ниско ниво на заплатите да има гурбетчии.. Или непрекъснато да се продава собственост.. Такива неизчерпаеми ресурси няма .. Хонк Конк Има инвестиции защото е автономия на Китай , преди на Британия.. И със супер стратегическо местоположение като Инстанбул.. Хонк Конк е световен Фиансов център по волята на Китай и Британия.
33
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Пак да попитам: Плевнелиев или Борисов лъже? Нека и анкета проведем: Който смята, че Плевнелиев лъже, да кликне плюсКойто смята, че Борисов лъже, да кликне минусА който смята, че и двамата лъжат, да не кликва нищо :) Това по принцип е най-естествения избор, когато става дума за дрънканици на политик, но все пак вие си решете :)
32
0
 
1
 
! Отговори
* преди 9 години
v kolko dneven srok i kolko % ot deposita e garanty, prezident?
31
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Да, Плевнелиев, ти твърдиш така, но господаря ти Борисов твърди тъкмо обратното. Ха сега да чуем, КОЙ, КОЙ, КОЙ от двама ви лъже????
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За философите по-долу: Финансовата система на страната ни е по-стабилна, от тази на повечето европейски страни. За да го разберете обаче, трябва да знаете повече езици от българския. Относно "свободата на словото" и как мога да пращам на 50 000 човека каквото си искам, ще ви попитам следното: Ако хукнете в пътнически самолет крещейки " Оня е велик и ща ви гръмна" и случайно отпред са седнали 10-на баретки и ви наврат тъпата глава там де слънце не огрява, то това нарушава ли свободата на словото?
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бойко досега не е казал и едно нещо от което да се отметне - ще се срещем със станишев - няма да се срещем - не ще сес рещем. ще плащам на бизнеса - няма да плащам. той е несериозен. А президенат е държавен глава когато говори той говори бащата на народа.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да бе иа аз искам да питам кога ще махнем валутния борд. Валутния борд гарантина стабилност на фиска и нисак обезпезбеченост на заемите, но то той нито гарантира сигурност на банковаат система нито дава възможност за развитие на икономиката - напротив потиска я.Трябав да решим каков искаме - високорискова икономика с възомжност за растеж или нискорискова и постонянна бедност? пък и за чии ни е борад като имаме ЕК, ЕС, Страстбург, хелзинксик комитет и ОЛАФ да ни наблудават? МВФ е ненужен.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
могат ако поискат и на година по лев да ти плащат. или на две години по лев.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да 23 - на втория въпрос - могат. никъде няма указан краен срок
25
5
 
13
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Абе ти луд ли си бре, никой няма да гласува за продажника и ционистката марионетка Борисов. Той беше на инструктаж при триполовите психопати зад океана и, като се върна започна да клати стабилността в държавата веднага с изказванията си, че България е фалирала. Сега призовава да вземем 5-6 милиарда заем от МВФ, за да се заробим още по-добре. Борисов е национален предател и *** и никога повече няма да управлява страната. Беше изгонен с камъни, като куче, а сега се натиска за власт. Нагъл