Греков ще иска оставки във Фонд "Земеделие"

За да стане това, трябва да има кворум на заседанието на УС на Фонда
Обновена: 1 юли 2014 16:10 | 1 юли 2014 16:07, Надежда Бочева
11
Греков ще иска оставки във Фонд "Земеделие"
Димитър Греков. Снимка: Булфото

Оставката на ръководството на Държавен фонд „Земеделие” ще поиска в четвъртък министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той посочи като причина зачестилите оплаквания към ръководителите на разплащателната агенция.

"Има много оплаквания към ръководството на Фонда. В крайна сметка ще поискам от тях тези оставки. Ако са достойни хора, трябва да ги получа и да гласуваме тяхното отстраняване", каза министърът.

Пред журналисти Греков посочи, че на 3-и юли Управителният съвет на Фонда трябва да вземе решение за разпределението на средства за земеделски производители. Става дума за разпределението на 4,3 млн. лева за площите с пропаднала реколта през миналата година и за 60 млн. лв. - компенсациите за хуманно отношение към животните и други направления.

Проблем обаче е събирането на кворум за заседанието, тъй като не всички министерства са попълнили квотите си – това са министерствата на икономиката и на финансите. "Ако не се събере сега УС, в следващите два месеца земеделците няма да могат да си получат средствата", каза Греков. Той очаква още днес двете министерства да пуснат заповедите, с които определят членове в ръководството на Фонда.

"Не е важна оставката на един или друг, дори и на министъра, важно е хората да си получат навреме парите”, коментира той.

Министърът очаква утре Министерският съвет да одобри 2,5 млн. лв. допълнително за борба с градушките, тъй като заради метеорологичната обстановка тази година бяха изразходвани в пъти по-големи количества ракети, в сравнение с други години.

Греков не коментира ветото на президента от вчера върху текстове от законодателството за търговските вериги. Той обаче посочи, че българските земеделци все още трудно отговарят на изискванията на супермаркетите за обем, качество и опаковки.

По повод информацията в пресата, че България може да загуби 1 млрд. евро субсидии, тъй като Брюксел иска допълнителни проверки на изплатени през 2012 и 2013 г. субсидии, земеделският министър каза, че е получена отсрочка до края на юли да отговорим на изискванията. Проблемът е, че в момента няма избран сертифициращ орган, който да потвърди направените проверки, тъй като се обжалва търгът за избора му.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Дав преди 9 години
А защо крадливата професорка Светла Бъчварова,г-н Греков все още не е подадена на прокуратурата за разследване? Нейните престъпления са огромни .Като започнем с фалшивата професура,заменките при Кабил ,ограбването на Селскостопанска академия и стигнем до мръсните сделки за проекти на "наши хора",частните фирми на сина и ,които продължават да обслужват академията и подразделения и фирми към МЗХ? Докога това нискоинтелигентно създание ще стои ненаказано ?
7
1
 
3
 
! Отговори
добри преди 9 години
Искай оставката и на Яворчо -най-некадърния в министерството ти.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да вземат да увеличат заплатите, че от5-6 години не са мърдали нагоре, а само надолу( с изключение на колегите от селските райони, за тях винаги има пари). Вече не останаха кадърни хора във фонда при тия смешни заплати!
5
3
 
9
 
! Отговори
Пако преди 9 години
Освен че е специалист в земеделието, министър Греков е и изключително земен човек. Често го срещам сутрин на път за работа и е много далеч от останалите превзети политици, ходещи с 10 човека охрана и 5 лимузини кортеж. Даже трудно можеш да познаеш, че сред потока хора по тротоара върви министър. Поздравления, дано продължава да работи в този дух и да разкара всички некадърници в Министерството!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калинчовците с купени дипломи и наследниците на крадци на ДР да смени ,защото мафията е там.
3
7
 
7
 
! Отговори
Петко преди 9 години
Този бубар няма да миряса, докато не смени ръководството и върне ДПС в управлението. Алтернативата са "калинките" на ГЕРБ
2
14
 
8
 
! Отговори
Korektor преди 9 години
Изглежда има много останали калинки от времето на Бойко, които не си вършат работата.
1
3
 
12
 
! Отговори
bg преди 9 години
НЕ ПОДЧИНЕНИТЕ СА ВИНОВНИ А ТЪПИТЕ НАЧАЛНИЦИ/МИНИСТРИ/ ,КОИТО НЕ СА МЕНИДЖЕРИ И НЕ ЗНАЯТ ДА РАЗПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛНО ПАРИТЕ А УГАЖДАТ НА БАТКО И БРАТКО