Банковите сътресения няма да се отразят на рейтинга на България

S&P: Властите полагат усилия да ограничат разпространението на проблемите в банковия сектор
Обновена: 3 юли 2014 12:51 | 3 юли 2014 11:56, Миглена Иванова
5
Банковите сътресения няма да се отразят на рейтинга на България
Снимка: Reuters, архив

Сътресенията в банковата система на България няма да се отразят на кредитния рейтинг на страната засега, коментира рейтинговата агенция Standard and Poor's (S&P), цитирана от Ройтерс.

Припомняме, че в средата на юни агенцията понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива заради политическата обстановка и липсата на реформи.

От S&P посочват, че властите полагат усилия да ограничат разпространението на проблемите в банковия сектор и ситуацията, свързана със сътресенията в Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ), се стабилизира.

В съобщението се посочва, че правителството е подготвило предпазна схема на стойност 3,3 млрд. лева за банковия сектор, която е била одобрена от Европейската комисия (ЕК).

S&P обаче подчертава, че отливът на капитали от двете банки донякъде отразява “слабата институционална ефективност и лошото управление”, които са в основата на решението, което агенцията взе през юни, с което понижи оценката си за страната ни.

Наскоро рейтинговата агенция Fitch Ratings също коментира, че проблемите на КТБ са изолирани и няма да се разпространят в по-широкия банков сектор, а ако има недостиг на капитали в банката, той може да бъде покрит от държавата и акционерите.

Вчера премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов изразиха увереност, че доверието в банковата система се възстановява и увериха, че банките разполагат с достатъчно ликвидност и са стабилни.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Глупости "Властите полагат усилия..." Властите се се чешат по макарите и не могат да си намерят задните части. До там го докараха лошото е че и ние вървим в кюпа мам...та им манафска.
4
1
 
2
 
! Отговори
мечо пух преди 9 години
То ние сме с рейтинг "***", какво да ни се отрази???
3
1
 
0
 
! Отговори
navi преди 9 години
a, znae li se energiinite firmi v bg po koi vetrove ste skachat pak ot banka v banka - po zapadnite vetrove li, po ujnite vetrove li, po iztochnite vetrove li, po severnite vetrove li ili po polojenieto na slanceto, lunata, prilivite i otlivite?! a i nakade li ste litva tutunevia dim na bultutuni?!
2
1
 
1
 
! Отговори
незнайко преди 9 години
Да бееее, да кой го каза????
1
1
 
2
 
! Отговори
kh преди 9 години
Its because it cant be worst than that in the scale from bad to good :)