Прагматизмът е основа на отношенията България - Русия!

Вигенин: Проблем остава огромният дисбаланс в търговията
Обновена: 4 юли 2014 19:58 | 4 юли 2014 19:44, Анисия Иванова
60
Прагматизмът е основа на отношенията България - Русия!
Кристиан Вигенин. Снимка Булфото, архив

Сътрудничеството между България и Русия се основава на прагматизъм, взаимна изгода и равноправие, каза външният министър Кристиан Вигенин в интервю за ИТАР-ТАСС. 

"Прагматизмът, наред с взаимната изгода и равноправието, се превърнаха в основни принципи на сътрудничеството между нашите две страни в различни области още в началото на 90-те години на миналия век, когато България и Русия тръгнаха по пътя на изграждането на пазарна икономика и демократични политически системи", подчерта той.

Българският външен министър посочи, че в отношенията си с Москва София отчита както националния си интерес, така и единната политика на Европейския съюз и НАТО. "Ние сме убедени, че България и Русия трябва да продължат да съдействат за развитието на отношения на диалог и сътрудничество, въпреки различията в позициите по някои въпроси. Във връзка с това разглеждаме предстоящото посещение на Сергей Лавров като възможност да продължим диалога по двустранните отношения и по актуални международни въпроси", подчерта Вигенин.

Той смята, че проблем в двустранните отношения остава огромният дисбаланс във взаимната търговия. Той обърна внимание на необходимостта от активизиране на сътрудничеството в сферите от взаимен интерес, преди всичко в икономиката, развитието на енергетиката и в туризма.

По повод предстоящата 135-годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и България, Вигенин отбеляза, че този акт е позволил на младата българска държава да укрепи международните си позиции и да стане важен играч на Балканите. "Русия стана първата държава, с която току-що освободената от османско владичество България установи дипломатически отношения. Неоценима е ролята на Русия в освобождението на България, което отново постави нашата страна на политическата карта на Европа", посочи той.

Министър Вигенин добави, че традициите и контактите ни в областта на културата, образованието, науката и в духовната сфера остават и днес важен фактор в развитието на българо-руските отношения. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
2
 
! Отговори
Поп оф армения преди 9 години
Ще ти набиват ли канчето селянче просто?Ще хълцаш ли за посещението в украйна за южен поток за санкциите
5
1
 
10
 
! Отговори
Кочо преди 9 години
Като имаш двама господари към когото и да се наведеш все си с *** към другия. Така че да няма изненадани.
4
4
 
2
 
! Отговори
Другарю Венегин преди 9 години
Как може Империята на Злото да е ,,демократична система''не стана много ясно,само ти си знаеш.
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дръжки, прагматизъм! Диктат от САЩ, а не прагматизъм. Дойдоха сенаторите, сгърчиха Орешаро, той се гъна като *** и клекна.Кратуня пък го привикаха там да го инструктирват, но за него това е велико щастие - да бъде слуга на господарите на света.
2
1
 
0
 
! Отговори
преди 9 години
малко да прочетеш още историята,эа франция англия
1
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, не си ли разбрал че важното в тея отношения е да им купуваме газта ?