Станишев поиска избор на нов лидер на БСП, застава до него

"Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред"
Обновена: 5 юли 2014 14:06 | 5 юли 2014 12:50, Веселина Йорданова
90
Станишев поиска избор на нов лидер на БСП, застава до него
Сергей Станишев. Снимка: архив, БулФото

Лидерът на БСП Сергей Станишев поиска избор на нов лидер на социалистите и така на практика обяви, че се оттегля от поста.

На днешния пленум на левицата той предложи да се вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли, на което да бъде избран нов председател на БСП и да бъде приета предизборната платформа на партията.

Още по темата
Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер, декларира той.

Станишев посочи, че не бяга и няма да избяга от своята отговорност. Като председател на Коалиция за България ще продължа да работя за единството, развитието и укрепването на левицата. Смятам, че позицията ми на президент на Партията на европейските социалисти ми дава достатъчно авторитет и основания за това, посочи той.

Лидерът на левицата заяви, че има самочувствието, че е направил много. Днес БСП е фактор в европейската лява политика. Има силна младежка организация. Има подготвени и калени хора. Има и енергията да се променя и развива. Аз се гордея с това, отсече той.

Според него обаче днес БСП има нужда не само от промяна на личности, но и от преосмисляне на принципите и основите, които определят поведението на членовете й. Той попита омразата станала ли е по-силна от каузата.

Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си, се обърна той към съпартийците си.

Соцлидерът беше категоричен - няма как да променим собствената си партия, ако гледаме на позициите си в нея като на търговия с власт - ти на мен, аз на теб.

„Няма как да убедим хората, че ние сме чистата партия, че работим за тях и държавата, докато всички гледат как при нас тече омерзителна, грозна борба за постове и влияние, изродена до личностно унищожение“, подчерта Станишев.

На пленума на БСП той каза още, че „има хора, които разглеждат БСП като ООД“. БСП не е и бюро по труда - това е нашата партия, заяви той.

Станишев посочи, че днес интересът и натискът към партията е особено силен - към добиване на дял, акции, влияние в БСП с цел да бъде елемент в чужди управленски конструкции.

Да, смисълът и значението на една партия е да се бори за властта, но в името  на основната цел - да защити интересите и да реши проблемите на хората. А не заради властта като самоцел, като инструмент, чрез който разпределяш „порциите“, подчерта председателят на БСП.

Според Станишев БСП е единствената партия в България в класическия и в истинския смисъл на тази дума. При нашето управление бизнесът и икономическата среда са били най-добре. Не защото правим десни политики, а защото само икономическото развитие гарантира работни места, по-високи доходи и повече пари за социалната сфера – за майчинство, за детски, за възрастните, подчерта той.

По думите му управлението на кабинета е било прекратено, „защото поставихме условия на нашите партньори“. Поискахме ясни политически правила и формати, ясно разпределение на права и отговорности. Обявяването на времеви хоризонт на кабинета сложи край на правителството, обяви той.

Според Станишев напрежението в банковия сектор е възникнало неочаквано, но е било съзнателно използвано, за да предизвика изкуствена политическа и финансова криза, която да срине държавата, реалната икономика и спестяванията на хората, а вината за това трябвало да бъде стоварена на БСП.

Червеният лидер не смята, че влизането в коалиция с ДПС е било грешка и посочи, че така са решили избирателите. Според него автентични за промяна са били и намеренията на партньорите „поне изначално“. Част от засегнатите от политиките на кабинета корпоративни, финансови, политически и геопостатегически интереси пък направили опит да пробият и коалицията отвътре.

Не направихме обаче достатъчно публични коалиционните ни преговори и разговори. Не отстояхме политическото в нужната степен, призна той. За нашите грешки и толерантност платихме тежка цена, в личен план – най-тежката плащам аз, допълни соцлидерът.

Според него поуката е, че БСП трябва да участва във властта само когато има ясен мандат от избирателите. Коалиционната формула за участие в управлението следва да бъде сериозно преосмислена и одобрена от партията, както и скрепена с ясни гаранции за изпълнението на програмата на БСП, обобщи той.

Соцлидерът заяви, че най-жестоко и несправедливо е бил атакуван отвътре. Хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ, обвини той.

Станишев попита кого обслужва твърдението, че е в олигархични зависимости, когато сам е казал, че БСП не е партия на ишлеме и няма да служи за параван на чужди интереси.

Това е отрова в сърцето на нашите хора, не е стрелата която ще убие мен. Тя убива партията. Убива вярата, убива каузата. Тя води до резултата, който постигаме, подчерта той.

Станишев декларира, че е готов да прости всички хули и обиди в името на общия успех на БСП и призова съпартийците си да излязат от пленума единни и мобилизирани. Време е да си стегнем редиците, апелира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: БСПСергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Роден Комунист преди 9 години
Другарю Сергей Дмитривеич, само да ви напомня, че ние тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем някога. Петните много името на вашия баща тези детски изпълнения. Ако трябва на час по 1 враг народен от ГЕРБ ще бесим, докато другите си вземат пиука но власт не даваме. от 70 години тук ние сме власта !
63
0
 
3
 
! Отговори
Роден Комунист преди 9 години
другарю Сергей Дмитривеич, само да ви напомня, че ние тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем някога. Петните много името да баща си с тези детски изпълнения. Ако трябва на час по 1 враг народен от ГЕРБ ще бесим, докато другите си вземат пиука но власт не даваме. от 70 години тук ние сме власта !
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BIG AL . - ето един човек, който казва истината едно към едно! Единствената заплаха за България е не боричкането на отделните партии, а големия брат в Москва, който казва кой да бъде премиер, кой министър на енергетиката, изобщо Голямото Зло за нас българите е и си остава Москва! Те са новите ни икономически и политически поробители вече 75 години! Борисов се опълчи срещу тях за Белене и Бургас-Александруполус и немедлено беше свален от власт! Лошото е че Запада не може да им противодейства и те
61
0
 
3
 
! Отговори
ДОЛУ БКП преди 9 години
Да не е имал предвид - зад/в него ?
60
1
 
4
 
! Отговори
shamandur4e преди 9 години
gospoda,ne govorete prazni prikazki iz foruma.ako iskame bg da se opravi edinstvenoto spasenie e zabrana na vsekakqv vid komunisti4eski partii.ne moje hora koito sa bez vera /ateisti/ da mileqt za naroda si.v momenta bsp ne e partiq,a mafiotska struktura ,koqto obslujva interesite na svoi hora.za tova se i krepi na vlast.za tezi koito ne znaqt vigenin,maq,korneliq i dr.sa deza ili vnuzi na komunisti.isega im prehvqrlqt vlasta.taka predi godini ot vsi4ki po golemi gradove iztegliha dezata na vsi4
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият, който може да изкара БСП от блатото, в което я тикаше 17 години Станишев е Маестрото. Другите кандидати са продължители на предателството на Станишев или поддръжници на Първанов.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не искаш отпред или отзад, седни в средата бе друарю, и хубавичко се намести!
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 48 ti mai si zabravil ...kogato parvanov i stani6ev vikaha ne na nato, ne na es....po mitingite..
56
1
 
4
 
! Отговори
BIG AL ... преди 9 години
3..Това сега е най важно да се знае - от РБлок..!!Единствената ПРО-европейска коалиция !!Демокрацията в България не е даденост със 100 годишна давност или история..) Империята иска ПАК да владее България !!Както СЕГА се опитва да" наказва" Украйна - УТРЕ, по същия начин / спирайки газта по нашите газопроводи - на Южния евентуално /, ще ни принуди САМИ , от бюджета - да си палщаме БОРЧА от 7 милиарда лева !!!С две думи -който не слуша НАС- ще му спираме тръбите / таксите / и т.н.....Така действа Империята , когато не играеш по нейната *** !! Болшевизъм от нов вид
55
2
 
5
 
! Отговори
BIG AL ... преди 9 години
2..Р.Овч.- държащ държавната акция в ЛУК !!??, Гоце и неговата банда , а и Сидеров ..Така че, ще се оформи нов силен и единен субект- на предатели на българските национални интереси !!!Не ги подценявайте !! Не подценявайте и силата на златните рубли !!!Не бих се учудил , ако спечелят ПАК много гласове , а и имайки предвид непостоянството и колебливостта на Боко - не ни предстоят лесни избори - за НОРМАЛНИТЕ граждани в България !!Имприята на ЗЛОТО ви приготвя НОВА коалиция от българо- предатели !!Започва консолидация - на агентурата !! Това сега е най важно да се знае - от РБлок..!!Ед
54
1
 
5
 
! Отговори
BIG AL ... преди 9 години
За разлика от някои , не бих приел тази новина с особен ентусиазъм и еуфория - оставката на станишев .....Ако на някой не му е ясно- ЗАПОЧВА консолидация на руската агентура у нас ..Станишев , поради лични и други свои интереси , се представяша за "европеец- социалист " и не защитаваше яростно и явно руските антереси, особено след Крим ..За разлика от него , обаче, Р.Овч., Гоце или новият му заместник - не страдат от такива СКРУПОЛИ..Не се крият и са явни руски агенти на Путин...Лавров идва в понеделник и ще оформя новата "коалиция" от агенти - новият-БСП, Р.Овч.- държащ държавната акц
53
0
 
13
 
! Отговори
Е преди 9 години
гати, гадния лицемерен и долен Ти си срам за моята партия, *** такова, доказа произхода си ***!!!!!!
52
0
 
10
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
В изказването има доста истини за ужасния , в който се е превърнала БСП. Но защо чак сега това откровение,другарю Сатанишев? Кой го създаде, кой го толерираше и кой си мълчеше в името на това да бъдем на власт на всяка цена? Не с този Ленински номер сега.
51
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Малеее, с кого ще си го "мери" Б.Б.,кой ще е "виновен" сега за всичко в България?Не ми е ясно в какво ще се "упражняват"сега във форумите специалистите по всичко. Жалко.
50
3
 
15
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Изтъкахме си платното ритнахме кросното. Това направи великия лъжец Станишев. Осигури си топло местенце в Брюксел купи си дворец в Швейцария и сега със сладки приказки изчезва. Уж милеел за партията и Държавата . И докато милееше стана милионер, а баба Гицка от Долно *** кара с пенсия от 130 лв.
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 48:България се присъединява към ЕС на 01.01.2007г при премиер Сакскобургготски,президент Първанов,външен министър Паси и министър по еврипейските въпроси Кунева.Станишев винаги е бил *** на гюме,а всички симпатизанти на БСП сте предатели на националните интереси на България.За твое успокоение предателството е кармата на БГ народ.
48
6
 
13
 
! Отговори
отчаян ГЕРБ-ер преди 9 години
Серж, молим ти се - не сдавай поста !Идат избори, а без теб няма да победим с 50 % преднина !
47
2
 
15
 
! Отговори
О времена, о нрави ! преди 9 години
Вместо да бягат в мАскава ,както им е обичай провалените интернационалисти се спасяват в Брюксел ?!?!?!Европо, дърта к*рво, събуди се !
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
paplach zagrabili vlast krali pari dalaveri podlizyrkovci e takiva ocelqvat i se prisposobiavat kato piavici prokletnici vsichkoto zlo da vi se vrashta ako ne na vas na vashite pokolenia ....
45
1
 
13
 
! Отговори
naco преди 9 години
Не е вярно ,ТОЙ нищо не иска! Желанието му само е колкото се може по-бързо да замине ДАЛЕЧ от България! ВЯРВАЙТЕ ми!