Плевнелиев възмутен от информации за заем на БЕХ

Дейности по "Южен поток" трябва да спрат, припомня президентът
Обновена: 22 юли 2014 21:04 | 22 юли 2014 21:03, Екип на Investor.bg
100
Плевнелиев възмутен от информации за заем на БЕХ
Снимка: Архив, Булфото

Президентът Росен Плевнелиев призовава да бъдат преустановени всякакви действия, свързани с реализацията на проекта "Южен поток", до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Позицията е по повод публикации, че Българският енергиен холдинг подготвя решение за сключване на договор с „Газпром“ за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта „Южен поток“, държавният глава изразява учудването и възмущението си от продължаването на действията по този проект от страна на правителството, въпреки публично поетите на 8 юни 2014 г. от премиера Пламен Орешарски ангажименти за временно спиране на дейностите по него, се казва в съобщение на Прессекретариата на държавния глава.

Президентът напомня, че на 2 юни 2014 г. Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията. Неспазването на европейското законодателство може да доведе до налагане на санкции срещу България, които ще бъдат в тежест на всеки български гражданин.

По-рано електронното издание на в-к Капитал писа, че на днешно заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг е трябвало да бъдат одобрени два ключови документа, с които се отваря пътят "Газпром" да отпусне заем от 620 млн. евро за строежа на газопровода в България. Заседанието на БЕХ е завършило без вземане на решение, но няма гаранции, че в близките дни държавният холдинг няма да се задейства и да направи проекта необратим, посочва изданието.

С въпросния заем БЕХ е трябвало да финансира своето 15-процентно дялово участие в проекта, който вече поскъпна до 3,8 млрд. евро (според Ведомости цената му може да набъбне до 4,3 млрд. евро - бел. ред.) Заради по-високата цена на "Южен поток" спрямо първоначално очакваните 3,5 млрд. евро БЕХ ще трябва да даде допълнително 68 млн. евро собствени средства, пише медията.

Вчера бившият енергиен министър и член на Реформаторския блок Трайчо Трайко заяви, че правителството се кани да направи участието ни в Южен поток необратимо. Според информацията на Реформаторския блок правителството се готви да отпусне гаранции по проекта на стойност 100 млн. евро чрез Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), независимо от това каква ще бъде съдбата на „Южен поток”.

Също вчера Европейската комисия препоръча на Сърбия да спре работите по реализацията на „Южен поток“, докато проектът не бъде хармонизиран с европейското законодателство. "Европейската комисия не се интересува от тръбопровода като такъв, а от начина, по който се реализира проектът.“

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: Южен потокПлевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
13
 
! Отговори
РУМОВЧ. преди 9 години
БЪЛГАРСКИ НЕЩАСТНИЦИ, НЕ МОЖЕ ЛИ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ГИ ВРЪЩА? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ ПОТЪНАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА ГЛАДНИТЕ ПОЛИТИЦИ, КОРУМПИРАНИ ЧИНОВНИЦИ И ТЕЗИ КОЙТО ВСЕКИ ДЕН НИ ОБЯСНЯВАТ КАК МИСЛЯТ ЗА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА... ПОМИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИТЕ ВЪВ ВАШИЯ КОМЕНТАР? ЗАЩО ГАЗПРОМ В МОМЕНТА НИ ПРОДАВА НАЙ-СКЪПИЯТ ГАЗ НА БЪЛГАРИЯ, МОЖЕ БИ ОТ ГОЛЯМА ЛЮБОВ ИЛИ ЗАЩОТО СМЕ ДУПЕДАВЦИ И НЯМАМЕ КАПКА НАЦИОНАЛНО САМОЧУСТВИЕ....
23
6
 
15
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 9 години
Пaлячо, стегни си връзкaтa нa червения плaстмaсов нос и гледaй дa спреш скaчaнето през огнени обръчи!
22
10
 
21
 
! Отговори
luciano преди 9 години
Жaлъъъъък , много жaлък "президент"Изложи не пред целия свят с глупостите сиТоковa дълбок поклрен пред монополите и олигaрсите, a щеше дa ги бори с грaждaнското общество!Лaкеи Aмерикa-Турция-Изрaел !Пълен позор, срaм!
21
9
 
23
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Американски *** !!!
20
6
 
23
 
! Отговори
как вървят офшорките преди 9 години
Роска, как вървят офшорките?
19
11
 
18
 
! Отговори
бостанско плашило преди 9 години
Президентската институция е напълно излишна и трябва да бъде премахната! Слузестият плевел получава огромни пари, а не върши никаква работа! Едно бостанско плашило ще е по-полезно за България!
18
10
 
18
 
! Отговори
№$% преди 9 години
НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ПЛЕВНЯТА Е АМЕРИКАНСКА ПР...КА !!!!!
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росене обаждай се на цацата да не спи,а да ги нарине към тюрмата немедльнно тия предатели.
16
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ РАДВАЩОТО НА ТАЗИ СТАТИЯ Е ЧЕ, НА НИКОЙ НЕ МУ СЕ ЗАНИМАВА ДА КОМЕНТИРА СЪЩЕСТВОТО ИЛИ НЕЩОТО КОЕТО НАРИЧАТЕ ПРЕЗИДЕНТ,ТОВА САМО ПОКАЗВА КОЛКО Е БЕЗЛИЧЕН
15
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законните решения в България се взимат от Министерския съвет. Това е органът, който казва едно или друго и го казва с Постановление. Няма взето законно решение за спиране на Южен поток. Това, че Орешарски, след среща с двама сащ сенатори, си бъбри нещо с журналистите е без значение. Този президент трябва да знае как се вземат решенията в държавата, защото освен пастирка е и главнокомандващ. Ако не знае - господ да ни е на помощ.
14
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха нали Ес искаше Южен поток и непрекъснато повтаряше колко е важно да се диверсифицират доставките. Ко стана сега? Герберите май забравиха какво искат господарите и се оакаха! Много се обърколиха горките защото и янките яко натискат срещу Ю.поток заради Украйна,че ако стане тоя проект ще я резне лошо и ще е в интерес на Русия...Винаги става дума за пари и нищо друго...
13
4
 
12
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
Номер 9, то и 90% от хората, които са умрели от инфаркт поне веднъж в живота си са яли краставици - следователно, не яжте краставици, за да се опазите от инфаркт :) Това е твоята логика, ако изобщо може да се нарече логика :)Южен поток е европейски проект, но това скапано правителство, един ден преди да си подаде оставката иска да го направи необратимо изцяло руски проект.
12
5
 
18
 
! Отговори
wer преди 9 години
Лицемерите - германци, като искат да правят санкции да завъртят крана на Северен погок, а не да мачкат България и юга,.
11
15
 
9
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
Как сте мили мои осакатени интелектуално червенотиквеничковчета :)? За пореден път нямате аргументи срещу президента и затова излизате с най-доброто, на което сте способни - псувни и каруцарски обиди!Така, така... така се става европейска държава - с обиди и псувни. Успех!
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АЗчемодан -> вокзал -> масква там газ на килограм колкото искаш. Макар че вашия кумир пое на запад в брюксел.
9
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток е проект на ЕС и следователно *** се обявява против проект на ЕС?!ГЕРБ лъжат много, ама понякога си личи.
8
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе мамка ти да ..ба долно мекотело. *** меркантилна. Една жена не можеш да оправиш, националните ни интереси, ще защитаваш. ***...раст мазен.
7
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя разсмива повече и от мистър Бийн.
6
9
 
32
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Колко пъти си отвори устата това нещо, все мръсотия излиза.
5
11
 
14
 
! Отговори
народ преди 9 години
След БСП Южен потоп (не поток).