"7-и блок на "Козлодуй" е BG проект, не на Westinghouse"

Проектът ще бъде изпълнен напълно прозрачно, гарантира Родерик
Обновена: 29 юли 2014 19:50 | 29 юли 2014 19:49,
56
"7-и блок на "Козлодуй" е BG проект, не на Westinghouse"
Дани Родерик. Снимка: БТА

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е български проект – не на САЩ, нито на Westinghouse, категоричен беше в ефира на БНТ изпълнителният директор на американската компания Дани Родерик.

Той посочи, че проектът ще отвори работни места в България – за строители, инженери и администрация, и български компании ще бъдат подизпълнители на Westinghouse. „Новият блок ще донесе сигурност и енергия за България, не за Westinghouse”, допълни още Родерик.

Още по темата

Изпълнителният директор на компанията посочи, че днес е бил в България заради „споразумение, което позволява на Westinghouse да дойде отново в България”. Родерик поясни, че тепърва предстои представянето на проекта на американската компания за седми блок в ядрената ни централа пред Народното събрание.

Родерик обаче допълни, че постигнатите договорки досега не обвързват с нищо България, защото е нужна още около една година за задълбочен анализ, преди да бъде изготвено крайното предложение, в което да бъдат включени цените – за изграждането и на произведената енергия.

Според него вече е ясна първоначалната цена на новата ядрена мощност – около 5 млрд. долара. Родерик определи, че това е най-конкурентоспособната цена, която Westinghouse е предлагала досега. Според директора на компанията няма да има голяма разлика, след като бъде изготвено и крайното предложение.

Това, което е важно за компанията, е да осигури цена на енергията, която българските граждани да могат да си позволят, обясни още Родерик.

От тази гледна точка компанията не е правила анализи за потенциалните пазари на енергията от седми блок и нуждите от нови мощности в страната, коментира той пред държавната телевизия и уточни, че е работа на българското правителство да направи оценка ще има ли пазар за енергията от новата мощност, а работата на Westinghouse е да осигури конкурентни цени.

Родерик беше категоричен, че проектът ще бъде изпълнен по напълно прозрачен начин. Днес той е имал срещи с представители на политическите партии у нас и е станало ясно, че те нямат достатъчно информация за проекта.  В същото време всички партии са признали, че изграждането на седми блок на ядрената централа е важен за България проект. „Вярвам, че ако всички партии сериозно и детайлно разгледат въпроса, ще се съгласят с този проект”, допълни още изпълнителният директор на Westinghouse.

Той посочи, че компанията винаги прави сметки за строежа на два блока едновременно, защото това е по-евтин вариант. Изграждането на осми блок в АЕЦ „Козлодуй” обаче е въпрос на дългосрочна стратегия, заяви Родерик.

По-рано днес Дани Родерик се срещна с премиера Пламен Орешарски. По време на разговорите той е изразил опасения от забавяне на проекта за строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", пише правителствената пресслужба. Според Родерик е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност независимо от политическия цикъл, е заявил още той при срещата с Орешарски.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като е Български проект, какво правите вие около този проект? Взимате пая на Овчаров и комунистите от проекта? АА няма да стане, Овч ще си вземе неговото при всички случаи.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ооо да вярваме ви, така както всички проекти в България са прозрачни и ястни.... Чак на стъкло бият!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хидроинжинерните консултанти ще бъдат заменени с ядрени.С една дума пак е ни клатуркат.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия предлагаше 2 реактора за 6 милиарда .----- те хубаво предлагат ама взеха 1 млрд за 0 блока :)
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до nord, а бе пичага ти не разбра ли че не може да те питат за всяко нещо. ако питат теб за всичко за какво има правителство?
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен43Най-добре щеше да е удължаване на живота на пети и шести блок, понеже те вече са платени и енергията от тях е евтина. Всичко друго ще произвежда от два до три пъти по скъпо, а ако и малкото предприятия, които все още работат се лапнат от мутрите след изборите излишъка от ток ще е прекалено голям и или ще изнасят на загуба или хората ще плащат на някой да не работи. Точно както в МИ.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Най-добре щеше да бъде френски реактор - един блок е направо 1600 МВт, но и така става. Руският щеше да струва 12 млрд + още няколко за инфраструктура.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако заради 1 реактор, който все още навлиза на пазара и е с неясна ефективност (въпреки, че тошиба са най-добрите) загубим възможността за удължаване на живота на 5 и 6 блок, то ще пием една много голяма студена вода. Това може би е най-голямата заплаха за енергетиката на България, и е много вероятно след 10-15 години да е напълно фалирала или напълно приватизирана.
28
0
 
2
 
! Отговори
trt преди 9 години
Sa6tata energetika zaxranvashe nasheto proizvodstvo po vremeto na socializma, I vsi4ko bes6e dobre. Ne mi govorete za rejim na toka za6toto njakoi javno go iznasjashe. V momenta nie njamame rabote6ti predpriatia. Vsi4ko otide na skrab. Kade har4i tok sega , zamislete se !!!
27
0
 
9
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Той си го казва човека - цена на еленергия, която можем да си позволим да плащаме, затова са 5, а не 10 млрд., съобразяват се с доходите в страната! Колко хуманно от тяхна страна!Иначе за целите на американските инвестиции може да прочетете книгата на Джон Пъркинс - "Изповедта на един икономически килър".
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Форумни другари копейкаджии, ето ви новата директива:Това няма да е атомен реактор,това ще е атомна бомба, с която американците искат да ни унищожат защото сме много умни и работливи. В реактора американците ще люпят престъпници от *** и ще ги пускат, а яйцата ги внасят от Парагвай с влак през центъра на земята.Постарайте се другари, пиците вече цвърчат.
25
0
 
6
 
! Отговори
НЕ преди 9 години
Къш,къш! НЕ ТИ ЩЕМ РЕАКТОРА
24
1
 
8
 
! Отговори
asd преди 9 години
аз не знам по света свястна американска инвестиция, само обири, все едно сключваш сделка с дявола. вън заедно с цялото посолство. за какво са ни взаимоотношение с америка? много е перспективна, отваря си пазара за нас или какво? вън заедно всички американски НПО та
23
1
 
7
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Айде почна са 5 млдр за един реактор. Белене за 8 милиарда работеща централа, туй какво е?КОРУПЦИЯ ей тва създава САЩ!Великата и фирма ВЕСТИНГХАУС не е строила ядрн.мощност от 40 години.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 29И ко каишшшшшшш. Тебе те чуват като мрънкяш и се заяждаш по форомите. Прав е 28. Свободат на словот не е само да праказваш, ами и нда те чуват и съобразяват с твоето мнение. Но май не си дорасъл да го разбереш.
21
1
 
6
 
! Отговори
[[ преди 9 години
ТУЙ ПРАСЕ КОГО ЛЪЖЕ. ВЕСТИНГХАУС Е ОВШВОРКА.
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28Свободата на словото и демокрацията така и не дойдоха.------------ Ти сега какво правиш, не пишеш ли свободно? Някой ти плаща ли?
19
2
 
10
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 9 години
Това било най-кункурентната цена на Уестинхаус! Много е точен г-н Родерик! Спрямо кого! те се състезават сами със себе си!Чичко Сам, смилете се над бедна България, стига сте я крали! нашите крадци са ни достатъчно! За военните бази не плащате, за загубите които търпим заради вашите простотии, българската политическа класа и армия обслужва т изцяло ваши интереси, не ви ли стига! А, отгоре на това се нервите и че бавим кражбата, щото я караме по български! Да ви приседне дано!
18
1
 
7
 
! Отговори
хмм преди 9 години
Някак си при свръхроизводството на ток в момента и липсата на износ за къв х** ни е този нов блок?!? То не бяха ТЕЦ-ове, то не бяха ВЕЦ-ове, то не бяха зелени и слънчеви централи. Всеки иска да продава на гарантирани баснословни цени, а никой не пита хората, от които се изсква само да плащат. Не е нормално да харчат милиарди и да не ни питат!! Нормално е да има референдум по въпроса! Аман от продажници, които се упражянват и обогатяват на наш гръб. :-(
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Не. Значи Козлодуй да се ползва внимателно докато може и нова руска централа ДА НЕ СЕ СТРОИ. Между другото Белене струваше 8-10 млрд, а не само 5.