Служебният премиер ще е ясен в последния момент

Близнашки: Хубаво е да има министър за изборите
30 юли 2014 10:01,
14
Служебният премиер ще е ясен в последния момент
Снимка: архив Булфото

Решението кой да оглави служебното правителство ще бъде взето в последния момент. Това заяви професорът по конституционно право Георги Близнашки в сутрешния блок на ТВ7 и допълни, че обсъжданите кандидати за поста са няколко.

Още по темата
Проф. Близнашки отново призна, че е дал принципното си съгласие за участие в служебното правителство. Той каза, че лично е говорил с президента Росен Плевнелиев по темата, но фокусът на разговорите е бил накъде трябва да върви страната.

Според Близнашки би било добре, ако в служебното правителство бъдат включени хора, участвали в протестите от миналата година. По неговите думи така ще може да се отговори на обществените очаквания. „Ако се даде шанс на хора, участвали в тази гражданска енергия, ще бъде добре за обществото“, допълни още той.

Професорът коментира идеята за министър без портфейл в рамките на служебното правителство, който да отговаря за нормалното провеждане на изборите. Както Dnes.bg писа, името на Георги Близнашки е едно от спряганите за този пост. „Дейността на служебното правителство ще бъде натоварена, така че би било хубаво да има отговорен фактор, който да комуникира с ЦИК и да се решават проблемите в движение, без да се натрупват“, заяви Близнашки.

Един от основните проблеми, които проф. Близнашки набеляза, е действащият изборен кодекс. По думите му пропорционалната избирателна система е направила така, че е наложило повечето правителства да са съставени от следизборни коалиции. Той определи това като лошо, тъй като се създава усещането за подмяна на вота. „Така стана миналата година – имахме абсурдна коалиция, никой не е гласувал за такава коалиция“, допълни още той.

„Надявам се, че експериментът „Орешарски“ няма да се повтори в скоро време и ще имаме отговорни правителства, които се опират на ясно изразено мнозинство в Народното събрание“, заяви професорът. Той определи правителството на Пламен Орешарски като „нещо доста конфузно“.

Въпреки това Близнашки изрази надежда, че изборите на 5 октомври ще доведат до нормализиране на общата ситуация в страната.

Професор Близнашки пожела успех на новия председател на БСП Мико Миков. Според него той ще направи завой в курса на БСП. „Досегашният курс на реваншизма, наложен от Станишев, не даде очакваните резултати“, допълни още той. Близнашки каза, че изборът на Миков е бил удобен кандидат на статуквото. По думите на професора едно от предстоящите пред БСП неща е да се установи контакт с АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБВГЗ
12
1
 
4
 
! Отговори
доколенков преди 9 години
близашки,кавалджиев-гей парад
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този противяга се въртя и *** по разни подписки и телевизии и сега ще го правим министър председателБог да ни е на помощ с таквиз управници!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Да има министър на изборите,та да опере пешкира!На мене дайте само далаверите!Който е предал веднъж,ще предаде пак.Примери,колкото искаш....
9
2
 
3
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Не знам защо, но тоя господин Близнашки удивително много ми прилича на Луканов. Въпреки, че вече не е в мафията бесепе, успешно прокарва интересите и. Нещо като агент Гоце с неговото абеве...
8
4
 
6
 
! Отговори
цирк преди 9 години
От къде го избутаха тоя?Личи си ,че е мазник ента степен.Удобен на тиквата и льольото от снимката!
7
0
 
4
 
! Отговори
халюцинации преди 9 години
Близнашки: Хубаво е да има министър за изборите и за халюцинациите!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самовлюбен,егоцинтричен кариерист.
5
0
 
8
 
! Отговори
само една цел преди 9 години
Временното служебно правителство има само една цел - да подготви нови избори. За какви глупости пишете, че щели да се борят с проблеми?
4
0
 
8
 
! Отговори
куклен театър преди 9 години
Служебното правителство - куклен театър за ***!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Георги Големанов Близнашки....
2
0
 
7
 
! Отговори
Оруел Близашки преди 9 години
Хубаво е да има "Министерство на истината"
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЯ Е ПЪЛНО КУКУ.БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЛУДИ , НЕСВЕСТНИ И ПОЖАРНИКАРИ !