Плевнелиев избра Близнашки за служебен премиер

Четирима вицепремиери ще има в служебния кабинет
Обновена: 5 авг 2014 13:32 | 5 авг 2014 11:01, Екип на Dnes.bg
133
Плевнелиев избра Близнашки за служебен премиер
Снимка: БТА

Проф. Георги Близнашки ще бъде служебен премиер, обявиха от президентството.

Преподавателят по конституционно право беше един от организаторите на подписката за провеждане на референдум за изборните правила, който президентът Росен Плевнелиев предложи в началото на годината.

Още по темата
Държавният глава представи новия премиер като "широкоскроен човек, човек на върховенството на закона".

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът представя приоритетите и състава на служебното правителство, което ще управлява до предсрочния вот на пети октомври. Основната му задача ще бъде да организира и проведе предсрочните избори.

Eто и състава на служебния кабинет:

Екатерина Захариева, служебен вицепремиер по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране. Захариева бе вицепремиер и в първия служебен кабинет на Плевнелиев.

Дългогодишният шеф на НОИ проф. Йордан Христосков ще е служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика.

Христо Иванов ще бъде назначен за служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието. Той е програмен директор на Българския институт за правни инициативи.

Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Тя заемаше същия пост и в предишното служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев.

Васил Щонов става служебен министър на икономиката и енергетиката. Той е възпитаник на американски университети, със значителен опит като инвестиционен банкер.

Мирослав Ненков ще поеме здравеопазването. Той е началник на отделение във ВМА.

Йордан Бакалов, служебен министър на вътрешните работи. Президентът го представи като експерт по национална сигурност и дългогодишен парламентарист.

Румен Порожанов ще бъде служебен министър на финансите. Той е бивш шеф на ДФ "Земеделие".

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя е била в управителния съвет на АПИ. Млад и способен експерт, с международно признание, посочи президентът.

Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката. До момента тя бе секретар на президента по връзки с гражданското общество.

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната. Бившият зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов ръководи Института по информационни технологии в сигурността към БАН и беше шеф на агенция в НАТО.

Даниел Митов, служебен министър на външните работи. Той е бивш зам.-председател на ДСБ. При представянето му Плевнелиев изтъкна, че той има значителен опит в Брюксел.

Мартин Иванов, служебен министър на културата. Той е доктор в Института по история на БАН.

Тройната олимпийска медалистка Евгения Раданова поема Министерството на младежта и спорта.

Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните. Досега той е заемал различни позиции в ДФЗ.

Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите. Тя тръгва от най-малките постове в министерството, представи я Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УЖААААААААААААААС
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА !!!#OFFSHOREwithMe
58
3
 
5
 
! Отговори
ХУЛИО преди 9 години
НЕ Е ВЯРНО,ЧЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ НЕ СТАВА ЗА ПРЕЗИДЕНТ..ПИТАЙТЕ ТИЯ КОИТО С НЕГОВА ПРОТЕКЦИЯ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ..ДА ВИДИТЕ ДАЛИ НЕ СТАВА..ЧОВЕКА СИ РАБОТИ ЗА КОГОТО ТРЯБВА И СРЕЩУ КОЛКОТО ТРЯБВА...А ВИЕ СИ ГЛАСУВАЙТЕ
57
1
 
7
 
! Отговори
боби преди 9 години
някой да светне Близнашки бил ли е агент на ДС
56
1
 
2
 
! Отговори
ХУЛИО преди 9 години
САМИЯ ПЛЕВНЕЛИЕВ НЕ ЗНАЧИ НИЩО..МИЖЕ ДА Е МНОГО ДОБЪР ПРЕЗИДЕНТ..МОЖЕ ДА Е И ПЪЛНА ДУПКА..НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВО УМЕЕ..ТОЙ Е СЛОЖЕН НА ТОЯ ПОСТ ЗА ДА ИЗПЪЛНЯВА ПОРЪЧКИ..БЕШЕ ПРЕДИ НЕГО..ЩЕ БЪЪДЕ И СЛЕД НЕГО..ИМЕНАТА СА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ..ДАЛИ ЩЕ Е ГОШО, ТОШО ИЛИ РОСЕН..ВСЕ ТАЯ
55
1
 
7
 
! Отговори
офь преди 9 години
Плевнелиев не става за президент.Просто не става две думи не може да каже без да погледне листчето.Даже на откривания чете от листчета.ПРЕЗИДЕНТЪТ ТРЯБВА ДА ОРАТОР НО НЕ ТАКЪВ ТИП.
54
1
 
10
 
! Отговори
BG преди 9 години
Като им четох автобиографиите, само едно не ми стана ясно - как човек който е юрист по образование, става министър на земеделието ?!?! И как човек завършил френска филология - на екологията ?!?!После че правим проучвания че завършващите студенти в България не работели по специалността си - ами повечето ни министри са нагледен пример за това :))))
53
1
 
5
 
! Отговори
ХУЛИО преди 9 години
НЕ ГЛАСУВАЙТЕУДАРЕТЕ ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ ПО НАЙ - СЛАБОТО ИМ МЯСТОГЕРБ, БСП И ДПС МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ САМО ЗАЕДНО...НА ЕДИН КРАК НЕ СЕ СТОИ ДЪЛГО:))
52
1
 
11
 
! Отговори
Gosho преди 9 години
Жалкият президент се отблагодарява на кресльовците от улицата, които го обслужиха
51
1
 
7
 
! Отговори
МАЛЕЕЕЕЕ... преди 9 години
КАТО ВИДЯХ ЦЯЛА РОТА МИНИСТРИ СЕ ИЗПЛАШИХ НА КОЙ КРЪСТОПЪТ ЛИ ГИ Е СЪБИРАЛ .....НАМА ЛИ НАЙ ПОСЛЕ ДА ИМА ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ЧЕ НАЛИ РАЗБИРАТЕ КАКВО????? ТЕЗИ ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКО ОТ СТАРОТО ПРАВИТЕЛСТВО А ЗАЩО НА МАРИН РАЙКОВ НЕ КАЗА ДА НАПРАВЯТ ПРОВЕРКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ .......ОТ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ ВЕЧЕ И ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ ГЛЕДАМЕ ......ГОРКАТА НИ ДЪРЖАВА НА КАКВИ РЪКОВОДИТЕЛИ ПОПАДНА
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само като се види кой е вътрешния министър- маталург-химик, който в четири народни събрания е грабил заедно с Костов и "приватизирал" става ясно, че това правителство "няма нищо общо с олигархията". Позор! Ние си заслужаваме съдбата, примирен и кротък ***. А и още този Бакалов оня ден се снима с Борисов на форум по национална сигурност. Тоя откъде е знаел, че ще бъде "госта му" вътрешен министър. Срам ме е от вас крадци. Дано Бог ви прости, аз никога!!
49
0
 
3
 
! Отговори
No name преди 9 години
Премиерите и министрите ги сменят по-често от треньорите в "А"гр.Имената им не може да запомни човек:)
48
3
 
3
 
! Отговори
Dan преди 9 години
Според мен Костов ,беше варианта за служебен премиер , но си представям тогава какво *** щеше да е ,че Радан Кънев извива ръцете на ГЕРБ! Както и да е аз не го познавам, но прочетох ,че е бил депутат от БСП , а това няма как да ми харесва, нищо,че са го изгонили за уронване престижа на партията!Четох ,че е подкрепил и студентите, за стачката срещу Орешарски, но вече се чудя дали не е "Троянски кон"!Аз не бих избрал комунист на такъв пост!След изборите ще се върне в БСП на бял кон-мое мнение!
47
1
 
3
 
! Отговори
Цецка преди 9 години
И докато ние не спрем да се подценяваме като народ, няма да спрът да ни тъпчат ! Малко повече оптимизъм и пишете на български !
46
0
 
2
 
! Отговори
хулио преди 9 години
До Анонименда...ще намерят, защото балъците като теб у нас и след 1000 години няма да свършати гледай сутринта, *** да си първи пред урната..че да могат овреме да ти разпределят гласчето ,където трябва(ако мислиш,че мнението и желанието ти имат значение..знаич си по - *** от колкото изглеждаш)
45
2
 
11
 
! Отговори
Breaker преди 9 години
Една мижитурка назначава друга мижитурка!? Егати държавата.
44
17
 
4
 
! Отговори
Цецка преди 9 години
Аз харесвам президента, поне не е дърт *** !И се радвам, че има много млади хора в това експертно правителство !
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опасен комунист и КАРИЕРИСТ ...
42
0
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Йордан Бакалов!!!!!Социолог- министър на образованието!!!!!!!И други тем подобни.
41
1
 
10
 
! Отговори
Гринч преди 9 години
Браво бееее......тоя Щонов от Близоо какво по-точно разбира от енергетика и икономика?!! Тоя кабинет ми прилича на нещо от сорта на " на вас тука това, на нас еди кво си, а за ония там ще им дадем еди кое си ведомство". И наистина има нещо в излъчването на Близнашки, не ми вдъхва доверие хич.