Кабинетът предложи Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС

Играем за победа, ако не успеем, тогава ще мислим, заяви Близнашки
Обновена: 6 авг 2014 16:30 | 6 авг 2014 15:56, Веселина Йорданова
75
Кабинетът предложи Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС
Служебният кабинет проведе първото си заседание. Снимка: БТА

Служебният кабинет предлага Кристалина Георгиева за върховен представител по въпросите на външната политика на ЕС. Решението е взето на първото заседание на новото правителство, което по-рано официално пое властта.

Служебният премиер проф. Близнашки заяви, че ако тя заеме този пост, това ще бъде огромен успех за българската дипломация.

Още по темата
„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост“, декларира той. Близнашки не отговори на въпрос за какъв ресор ще настоява страната ни, ако не успее да се пребори за по-високия пост.

Играем за победа, ако не успеем, тогава ще мислим за други варианти, посочи той и допълни, че страната ни има силен кандидат и „твърде съществени шансове“. Както и да се развият събитията, заставаме зад тази кандидатура, подчерта той.

Служебният външен министър Даниел Митов заяви, че Кристалина Георгиева не се нуждае от представяне и би била чудесен върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи.

Митов също декларира, че в тази посока ще бъдат положени всички усилия.

Служебният премиер смята да разговаря и с президента на ПЕС Сергей Станишев, когото ще убеждава за подкрепа на кандидатурата на Кристалина Георгиева и загърбване на партийните пристрастия. Близнашки беше дългогодишен член на БСП, но беше изключен от столетницата, след като подкрепи протестите срещу кабинета „Орешарски“.

На първото си заседание служебният кабинет е взел решение да предложи на президента с орден „Стара планина“ да бъдат наградени посланиците на Франция и на Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Френският дипломат си тръгна от страната ни без орден през есента на миналата година, а германският посланик напуска България сега. Двамата бяха разкритикувани от бившия външен министър Кристиан Вигенин за общото им писмо през юли миналата година, с което подкрепиха протестиращите срещу кабинета „Орешарски“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България принципът за избор на министри и дипломати явно е вече,колкото по-*** с просташко държание и неизвестен толкоз по-добре!
54
1
 
1
 
! Отговори
681 преди 9 години
Коя е тази световно неизвестна *** гъ.ска?
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ISKAXA DA PREDLAGAT KRISTALINA ZA PREMIER POSLE ZA MINUSTAR SEGA ZA DIPLOMAT NOMER 1 ? VIE NORMALNI LI STE BE ? DAITE SPOSIBNI KADRI ! NERVIRATE ME NEPREKASNATO ! KATO VIGENIN ETO PRIMER ZA DIPLOMAT NOMER 1 , DAVAITE MLADI , KRASIVI I SPOSOBNI KADRI !
52
1
 
1
 
! Отговори
е преди 9 години
Не вярвах че има такива ***
51
1
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
До Анонимен 66 hihihihi
50
1
 
0
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Червените драскачи наскачаха в чата. А бе, вашето правителство тотално се провали и бе изритано само след една година и поне за малко се скрийте и си мълчете, с парче тоалетна хартия в ръка.
49
1
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Нека плюенете по служебния кабинет започне СЕГА. ***, *** "Най обичам да мразим", нали?
48
1
 
3
 
! Отговори
Zont преди 9 години
Много пъргаво правителство. За дамата нищо не мога да кажа - тя няма дейност в България, за да имам мнение. Освен групостта й за арабския генофонд, друго не знам Че е част от герберията, ми е ясно. През годините ни беше внушавано, че е много "велика" - спомнете си рейтигите й (или рейтизит е й - да каже нещото президент). И не за учудване че много хора я харесват. Но планът успя - пробутаха я.
47
1
 
6
 
! Отговори
Мери преди 9 години
От няколко часа хора на ГЕРБ са в управлението и започнаха да се взимат деструктивни и грешни решения
46
1
 
6
 
! Отговори
Ралица преди 9 години
Близнашки, защо залъгва народа, а не си каже направо, че ще прави това което му нареди Бойко?
45
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Старта на новия кабинет е разочароващ, но очакван. Предполагам скоро служебното правителство досущ, като назначилия го Плевнелиев, ще си признае, че не скрива симпатиите си към ГЕРБ и работи за тях. Срамно е, че на подобни хора се дава властта
44
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Страната вече е в ръцете на престъпната организация ГЕРБ, а Близнашки изпълнява ролята на Плевнелиев обаче, като премиер
43
1
 
3
 
! Отговори
Крас преди 9 години
Не съм съгласен с избора на служебното правителство. Професор Близнашки е прав, че кандидатурата на Георгиева се обсъждаше в обществото, но предимно се говореше за това, че не трябва отново тя да заема подобен отговорен пост
42
1
 
3
 
! Отговори
Мариян преди 9 години
Жалко, че пак избраха Кристалина. Време беше на подобен пост да застане човек с политика по-близка до нуждите на народа, а не до корпоративните
41
1
 
3
 
! Отговори
Здравко преди 9 години
Не е изненадващо това което се случи. Бойко още отпреди 20 дни когато бяха големите караници кой ще бъде еврокомисар ни загатна, че ще пробута отново Георгиева
40
1
 
4
 
! Отговори
Любо преди 9 години
Правителството вече започна да доказва, че ще работи за прищевките на ГЕРБ
39
1
 
3
 
! Отговори
Велко преди 9 години
Да очакваме за пореден път да имаме безличен еврокомисар, който няма да направи едно нещо полезно за България, а ще гледа само своя собствен интерес и този на "благодетелите си
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейците знаят, че Криси е хамерикано зависима и надали ще я изберат, но тежко на нация дето не може да предложи нещо по- добро от нея, пфу!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БЪЛГАРИНБе той Болен не харесваше и парижките, 5-звездни хотели ама...
36
5
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Тя е най-доброто което можем да предложим, но по-неподходящ момент от този едва ли има за нея. Според мен на този пост ще забият някоя стара и хитра лисица за да се дави успешно с Лавров.