12 жалби по „Южен поток“ отиват във ВАС

МРР не поддържа разрешението за строеж на подобекти на Терзиева
8
12 жалби по „Южен поток“ отиват във ВАС
Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на регионалното развитие изпрати във Върховния административен съд дванадесетте подадени жалби срещу издаденото разрешение за строеж на подобекти по проекта „Южен поток“, съобщиха от МРР.

Както Dnes.bg писа, на 31 юли вече бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева е издала разрешение за строеж на приемния терминал на Паша дере и компресорната станция "Варна“, както и за път до мястото на строежа.

Разрешението за строеж е с предварително изпълнение, като Терзиева се е позовала на чл. 60, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс – защита на особено важни държавни или обществени интереси.

В министерството са били получени жалби от Радан Кънев, Сдружение „Гражданска лига за България“, Антраник Ташчиян, ПП „Национален фронт за спасение на България“ и ПП „ВМРО-БНД“, Институт за зелена политика, Политическа партия „Зелените“, „Б ЕНД Б КОНСУЛТ“ ЕООД, Национална асоциация „Българско черноморие“, Живка Василева и Емилия Балчева. Повечето от жалбоподателите оспорват както разрешението за строеж по същество, така и предварителното му изпълнение.

От министерството посочват, че не поддържат предварителното изпълнение на издаденото разрешение за строеж. Аргументите на ведомството за това са, че разрешителното за строеж на „Южен поток“ от края на юли 2014 г. е административен акт, а не тръжна процедура, поради което може да бъде издадено.

Допуснатото предварителното изпълнение обаче би довело до усложнения, защото наказателната процедура на Европейската комисия срещу България не е приключила.

Така на практика е възможно предварителното изпълнение, вместо да защити държавния интерес, да доведе до вреди за държавата, уточняват от ведомството.

На 3 юни тази година с официално писмо Европейската комисия уведоми България за образувана процедура за неизпълнените й задължения по проекта. Комисията счита, че заради потенциалното нарушение на европейското законодателство и възможните последици българското правителството трябва да спре възлагането на всички тръжни процедури и да се въздържа от сключването на договори.

От министерството посочват, че с писмо до членовете на Министерския съвет от 31 юли експремиерът Пламен Орешарски припомня публично заявената си в началото на юни позиция за спиране на дейностите по изпълнение на проекта до окончателно приключване на наказателната процедура.

Същия ден обаче ексминистърът на регионалното развитие Десислава Терзиева издава оспорваното разрешение за строеж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако започнем да строим Южен Поток, то се намесваме пряко във войната между Русия и Украйна
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
излиза че ЮЖНИЯ ПАТОК е обект с особенна важност, което е пълна глупост
4
0
 
6
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Всички НПО-та да махнат "БЪЛГАРИЯ" от заглавията си!Политическите партии - също!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За "Южен поток" разбрахме... Колко са жалбите срещу "Уестингхаус"?
2
1
 
7
 
! Отговори
ченге от миналото преди 9 години
Всички гореизброени не могат да бъдат страна по дело. Не напразно Р. Кънев тикаше онова недоразумение варненския кмет Портних да подава жалба, защото той е заинтересувана страна, а разните НПО и т.н. - не
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох мамините жалбоподатели. Какви колективни искове ще ви спретнат потребителите тази зима. Почвайте да сбирате пари.