НЕК губи по 50 млн. лв. на месец, ще дойдат от нашия джоб

Захариева: Ще направим всичко възможно да няма режим на тока
Обновена: 13 авг 2014 14:14 | 13 авг 2014 10:07, Камелия Цветанова
90
НЕК губи по 50 млн. лв. на месец, ще дойдат от нашия джоб
Снимка: БТА

Електропреносната мрежа не е в добро състояние, въпреки че има свръхпроизводство на ток, и реално може и да се стигне до режим на тока още през тази зима, смята  Екатерина Захариева, вицепремиер по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство.

Още по темата
„Ще направим всичко възможно това да не се случи. Ще структурираме Енергийния борд и ще предприемем спешни стъпки, така че това да не се случва", увери тя по Нова телевизия.

Захариева разкритикува действията на ДКЕВР и припомни, че по време на обществените обсъждания преди месеци аргументите от страна на всички дружества в системата и на държавните, и на частните, са били, че е нужно поскъпване на тока, защото без него системата е застрашена.

„Точно това беше моето притеснение, че ако останат нещата по същия начин, както до момента, състоянието на мрежата е такова, че не се знае докога ще издържи, производството е свръх, но все пак токът трябва да стигне до нас по мрежа, която трябва да се поддържа. В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 милиона лева. Няма кой да ги покрие, рано или късно тези пари ще дойдат от нашия джоб“, коментира Захариева.
 
Според нея е крайно време ДКЕВР да си свърши професионално работата.

„Това, което чувам от регулатора сега, е, че няма как да няма увеличение на цената на тока. От управляващата доскоро партия БСП заявиха, че увеличението ще е 10%. Аз не мога да кажа какво увеличение на тока трябва да има и ще има. Това е работа на регулатора, най-после професионално да вземе да си свърши работата”, призова вицепремиерът по икономическа политика.

Тя смята, че са нужни и кадрови промени в държавния регулатор.

„Въпросът е най-после да дойдат експерти и професионалисти, а не удобни хора, които изпълняват команди, когато им се каже: „замразете цената на това, въпреки всичко“ и после: „ вдигайте сега цената, защото вече не сме на власт и нека малко хората да се поизнервят“. Това се е случвало през годините, а регулаторът трябва да е надполитически орган“, упрекна Захариева.

Въпреки критиките, които има към състава на ДКЕВР, тя призна, че служебното правителство няма как да смени хората там, защото те са с мандати, които не изтичат по време на управлението на Георги Близнашки.

Според нея обаче това правителство може да подготви законови промени, с които членовете на ДКЕВР да не могат да се сменят лесно, защото точно това ги прави толкова манипулативни.

„Преди време говореха как не е нужно да поскъпва токът, въпреки че всички заеха обратно, сега пък започнаха да говорят, че трябва да има увеличение и то още от октомври“, обобщи тя. 

Захариева съобщи, че вече се готви апликационната форма за солидарна помощ за пострадалите от наводненията във Варна,  Добрич и Мизия.

В петък ще се реши колко пари да се отпуснат за Мизия от Фонда за бедствията. Нека кметовете по места са активни, нека да кандидатстват за европейски средства, от 1 юли регламентът вече е променен и се оказва помощ и за регионални бедствия, обясни още Захариева.

Относно критиките, че служебното правителство е свързано с ГЕРБ и „Протестна мрежа”, тя коментира, че кабинетът е назначен от президента заради качествата на всеки един от министрите.

„Ние сме специалисти, които можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така, сякаш никога не сме си тръгвали, това е много важно предвид ситуацията в държавата“, настоя тя.
 
Според нея няма нищо притеснително във връщането на Ваньо Танов като директор на Агенция „Митници“, макар че е заемал този пост и в управлението на ГЕРБ.

"Кадрите от системата все са били на някого. Това са експерти от години наред в системата. Те винаги са работили някъде. Аз самата съм започнала работа в МОСВ от 2003 г. и съм работила по времето на НДСВ, и на Тройната коалиция, после при президента, чия съм”, риторично попита Захариева.
 
Тя допълни, че се надява да не се случат протестите срещу Ваньо Танов. Аргументира се с това, че нещата, които е чувала за неговата работа и събираемостта, когато той е оглавявал Митниците, и настоящата ситуация са показателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
НЕ ТАКА преди 9 години
НЕК губи по 50 млн. лв. на месец, ще дойдат от нашия джоб - Дано да е лично от Вашия джоб -колкото до режим на тока при това свръх производство със сигурност няма да има ,просто ни подготвят за следващата мега кражба която ще извършат безнаказано а именно нов реактор в Козлодуй или нов блок в Беляне
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баси и очилатата фригидна грозотия.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Расим се изпусна в интервю, че гербавата олигархия е най-алчната на света и ето поредното доказателство, уж се загрижили за НЕК а то зорът е да има пари нек за да го точат на макс олигарсите.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая с преебаното дело заради невнесени 20 лева държавна такса за какви ни има?!?! (мрежицата, ама що и срещу нея не протестирате,а тя е от вашите карикакреатури, исфиняяте :-)) какво иска - да забогатее НЕК на наш гръб ли? Просто НЕК ПЪРВО да изкупува тока от ВЕИ и другите разбойници на нормални пазарни цени, а не да спира евтините мощности, за да купува тока на частните олигархмонополи. Защо АЕЦа не работи на пълна мощност, аа????
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберастите още не са дошли и пак започнаха да говорят за увеличение на цената на тока. Май ще има пак камъни по празните тикви зимата.
68
0
 
2
 
! Отговори
Русел преди 9 години
Еми това е положението. ЕС - от обещания за просперитет до връщане на старите комунистически времена.
67
0
 
9
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
*** и мърлявата държава
66
1
 
8
 
! Отговори
врач преди 9 години
Тази си приказва с онази си работа. Консумацията на ток в България сега е поне с 60% по малко от преди 25 години. Да не би жиците да изтъняха от многото ток. Почнаха да ни подготвят за високи цени на тока, но да не забравят зимата на 2013 Този път ще изметем всички не само правителството и ЕРП-та.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ съветва тази женица? Много некомпетентно се изказва по енергийни въпроси: за какъв режим на тока ни говори, за каква мрежа в НЕК? Желанието за власт е едно, приложението е съвсем друга работа.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дилема има пред ГЕРБ, дали сега или като дойдат на власт да дигат тока?Нека им отговоря, и в двата случая ще бъдат пометени.Скоро всичко в тази държава ще бъде пометено, партии, НЕК-ове, съд, прокуратура, полиция, банки..... Всичко
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
e taka de ne ot tvoia djob ,a djob e gaz qvno razbirate ot koi....
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека и обясня на тази женица че няма как парите да дойдат от моя джоб. Данъка който аз плащам че ще се изхарчи от такива тикви, ще се изхарчи, но това НЕ е моят джоб. Аз тези пари съм ги отписал. Виж по-скъпия ток е нещо което бърка директно в моя джоб, а това никак няма да ми хареса.Ама нека го вдигнат, тогава ще видят какво става.
61
0
 
9
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
От нашия джоб,но ще бъдат шамарите по вашите глави.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Липсва ми мадурко стойнев с двамата си ибрици таско и кюмюрджиев
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази госпожа изпълнява поръчки за бъдещи далавери.-Личи по изявленията й,че е много некомпетентна за ресора си.Такива като нея продават България.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Захариева най-безочливо лъже, за да заблуждава объркания народ! Нищо от думите й не е истина, абсолютни глупости!!
57
0
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Това ще бъде нашия принос към абсурдите ,при свръхпроизводство на ток -режим.Всъщност ако има такава идиотска класация,няма кой да ни измести от челото.
56
0
 
4
 
! Отговори
t-t преди 9 години
az neznam koi e po malumen prednite ili tia.. prednite usraxa jestoko neshtata s namaliavaneto na toka i bez promeni v zakonite.. tia iskat da ni preduprediat 4e shte ima rejim na toka... koo??? sus svurx proizvodstvo kak ima rejim na tola? opravete si bakiite MOLIA~ ne me interesuva koi upravliava i tupite igri4ki stiga da rabotiat neshtata.. RABOTIAT!!! a ne izti4at v niakoi djob...
55
0
 
30
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Алооо какъв режим на тока бе вашта семка продажна? Ние нямамме предприятия които да ълтат ток.Имаме АЕЦ,Марици,и т.н. а тия за режим на тока ми говорят *** нещастни Виждам,че искате да вдигнете тока с 30-50% ,ама посмеите да го направите и лично ще подпаля офиса на Енерго про с ***. Пууууууууууууууууууууууу,не се накрадоха измекярите
54
4
 
16
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
"Според нея няма нищо притеснително във връщането на Ваньо Танов като директор на Агенция Митници-Не що да има проблем? Абе тия всички за *** ли ни взеха? Какво е това правителство? Пълна простотия нелепи оправдания все едно гледам бета версия на ГЕРБ 2.0!