Шестима министри декларираха конфликт на интереси

Премиерът и четирима скриха декларациите си
47
Шестима министри декларираха конфликт на интереси
Снимка: БТА, архив

Премиерът Георги Близнашки и четирима министри се възползваха от правото си по закона за защита на личните данни да скрият декларациите си за конфликт на интереси.

Шестима от служебните министри пък са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, което трябва да отстранят до 1 месец.

Декларациите бяха публикувани на сайта президентството.

По закон министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации, както и да упражняват свободна професия освен научна и преподавателска дейност.

Премиерът Близнашки и министрите на образованието Румяна Коларова, на здравеопазването Мирослав Ненков, на транспорта Николина Ангелкова и на външните работи Даниел Митов са се възползвали от становище на Комисията за защита на личните данни от 2009 г., според което хората на публични длъжности могат да поискат декларацията им по закона за конфликт на интереси да не се публикува, ако декларират това заедно с подаването на самата декларация.

Така че в публикуваните документи техните декларации са без данни.

Несъвместимост с министерския пост заради участие в неправителствени организации и търговски дружества са декларирали вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова, както и министрите на икономиката Васил Щонов,  на културата Мартин Иванов, на отбраната Велизар Шаламанов и на спорта Евгения Раданова.

Христо Иванов е посочил, че с протокол номер 13 от 1 април 2014 г. е заличен от Софийската адвокатска колегия като адвокат.

Военният министър Велизар Шаламанов пък е в неплатен отпуск от редовното си работно място в БАН.

Илияна Цанова декларира, че е председател на борда на директорите на инвестиционен фонд, регистриран в Люксембург.

Мартин Иванов е член на Младежки евроатлантически  пакт и на Института за съвременни дигитални архиви.

Радонова е посочила, че е член на орган на управление или контрол на търговско дружество, без да уточни заеманата позиция, нито фирмата.

Васил Щонов декларира, че е член на Съвета на директорите и на Управителните съвети на няколко кабелни оператори.

Министрите са длъжни да подадат и втора декларация - за наличие или отсъствие на частен интерес. За тях обаче срокът е до 30 дни от встъпването в длъжност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целия неистов напън за власт е кой повече да отмъкне. Тия с реформите с притегнатия колан могат да баламосват само изключително неопитни хора. Всичките тези икономии от залъка на работещите, от пенсионерите, от болните, от образование, ЧЕ И ОТ БЕЗРАБОТНИТЕ отиват ДИРЕКТНО ВЪВ ВИД НА СВРЪХПЕЧАЛБА ЗА ПАРТИЙНИТЕ ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ ЧРЕЗ обществените поръчки. Къде мислите има печалба от 150%? Печели някоя котка конкурс за един милион, към някое министерство и разхода и е само 400 хилки а другото чиста
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скриха декларациите си ПРЕДКУЛИСНО :-)
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близнашки си е ***, който не успя да се уреди при *** и сега е при другите ***. ГЕРБ и БСП са двете страни на една монета. Когато едните лапат, на другите им трекат лигите и обратно , но се спазва правилото : "Гарван гарвану, око не вади ". Така че нямам някакви велики очаквания за реформи от сегашния кабинет
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,умните и дрисливите,къде сте бе.Нали уж рано се будехте.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този лъжлив мушмурок Близашки защо си крие декларацийката? Да не е член на Боко Тиквов ООД?
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ранобудните се успаха нещо.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В коя дупка пак се покри оня мазен червей Плевнелиев? Айде бе ***, покажи се и коментирай!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ДнесБг защо не направите журналистическо разследване на НПО-ТО Финансовият министър Румен Порожанов, земеделският Васил Грудев и шефът на кабинета на втория Иван Капитанов имат общо сдружение. При това не обикновено НПО, а такова за усвояване на еврофондове. Което на всичко отгоре е и действащо, което е нарушение на закона след заемането на държавните им постове. 19min.bg/news/8/55493.htmlafera.bg/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо Близнашки крие декларацията си за конфликт на интереси? КОЙ назначи този кабинет, КОЙ реанимира Ваньо Танов?
27
1
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До До Рали1До напролет няма да управляват.Така че споко.Законно ли е?Да.Питайте тези дето са правили законите от какво са се притеснявали та са го вкарали в точките и алинеите.Тези само са се възползвали от тази възможност.Дали е морално? А на предшествениците им някой искал ли е да гледа декларациите?Където явно декларираха неверни данни.Някакви последици от подаване на невярно съдържание?Години наред вече всички лъжат и ни правят на ***.За това мислете до 5 октомври,дано паднат още маски!
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЕДЕМ ЖИВИ ФАКЛИ пламнаха за да осветят мрака на този задкулисен парад на неокомунизма оглавяван от един бодигард на комуносистемата, не само на бламирания от своите морални пердета ЖИВКОВ...
25
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, от толкоз много "прозрачност" на Герберасткия служебен кабинет, вече нищо се не види...
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето ги медийните барони на служебния кабинет - Силва Зурлева, Прокопиев, Огнян Донев, Павел Станчев... Глътнаха си езиците за карикатурата "Христо Иванов"!
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е да, това значи бил новият МОРАЛ в политиката, за който протестираха същите тия и скачаха по жълтите павета и из медиите. Морал, прозрачност, бля-бля, бля... Като дойдоха те на власт, вече се оказа, че не са толкова важни.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Научна и преподавателска дейност също е конфликт на интереси особено в интерес на някоя партия или фирма например.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ахааа, а аз се чудех защо *** още вчера се дистанцира от избора на кабинета.
20
3
 
17
 
! Отговори
Боби преди 9 години
И преди да ги назначат не ги ли проучиха? Това си е доказателство, че са от ГЕРБ...те имат навика да слагат кой да е и после да го сменят по 10 пъти...щото видиш ли се оказал без диплома..с фирма...бременна...любовница...и тн и тн.
19
1
 
13
 
! Отговори
me преди 9 години
Какъв е смисълът от тия декларации за конфликт на интереси, ако не са публични? И какъв е смисълът да ги декларираш, ако няма да ги отстраниш. Безмислени закони, като цялата ни държава. Щом си решил да ставаш министър, приемаш, че целият ти професионален живот ще бъде изложен на показ и нямаш право да го криеш.
18
8
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"се възползваха от правото си по закона за защита на личните данни да скрият декларациите си за конфликт на интереси."Законът влезе в сила 2002 година!Къде е бил тогава Плевнелиев и ГЕРБ?Кой го е правил този закон и последвалите промени? Имат право да скрият декларациите и са го направили. Кого са ограбили?
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роската и с предното служебно правителство се ***, като сложи американчето Райков, който от името на държавата взе да подписва договори и споразумения с Катар, без да има правомощия да го прави.