Борисов зове за политическа стабилност, защото няма пари

"Да търсим как да си спасим държавата без значение кой ще е премиер"
Обновена: 25 авг 2014 17:40 | 25 авг 2014 15:27, Камелия Цветанова
589
Борисов зове за политическа стабилност, защото няма пари
Снимка: БТА

Пари в държавата няма и не се очертава да има, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него в тази ситуация е необходима политическа стабилност и адекватност на всички политически партии, защото след януари 2015 г. страната ще се озове в ликвидна криза.

Още по темата
Той призова служебното правителство още отсега да започне подготовката за вземане на нов държавен дълг.

Взимането на дълг от служебния кабинет обаче на практика е невъзможно, защото 42-то Народно събрание не прие предложението на президента Росен Плевнелиев да му даде правомощия да сключва договори с европейски финансови институции при последваща ратификация от парламента.

Мотивът на управляващите за това беше, че така ще се подпише празен чек на служебното правителство.

Според Борисов обаче най-важно сега е "да вържем двата края" до края на 2014 година и да минем 2015 година, за което по думите му се изисква невероятно умение.

„Много гръмко се говори за програми, кой какво щял да направи. Всеки може да седне и да напише на един лист всичките си хубави сънища, за да се случат, трябват пари”, категоричен беше той.

Само до края на 2014 година се нуждаем от 4,5 млрд. лева допълнителен държавен дълг, а с плащанията в началото на 2015 година се нуждаем от общо 6 млрд. лева, добави Владислав Горанов, финансов експерт на ГЕРБ и бивш зам.министър на финансите, цитиран от БТА.

Менда Стоянова обвини бившите управляващи, че са планирали бюджета за тази година „порочно с ясното съзнание за неизпълними приходи и за раздаване на разходи“.

Според нея от ГЕРБ са изключително разтревожени от анализа на служебното правителство за финансовото състояние на държавата.

След преглед на ситуацията миналата седмица служебният финансов министър Румен Порожанов съобщи, че ремонт на бюджета е необходим и кабинетът трудно ще избяга от актуализация, която да предложи на следващото Народно събрание.

Служебният премиер Георги Близнашки обаче обяви преди дни, че няма да се стигне до лошия сценарий в държавата в края на годината да няма средства, защото макроикономическите показатели са добри.

Борисов пък призова днес лидерите на политическите сили да изискат разчети от финансистите си и след изборите на 5 октомври всички заедно да търсят начин за излизане от ситуацията.

„Да се опитаме да търсим как да си спасим държавата. Абсолютно никакво значение няма кой ще е премиер, министър или кой ще е на власт на практика, ако нямаме съгласие в нацията как да излезем от тази криза. Напротив, колкото повече се конфронтираме политически или не искаме да видим цифрите, които ни дават експертите, оставяме държавата вече в непоправимо състояние", коментира той.

Според него политическите сили не само са чули призива му, но и са го разбрали.

„ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв апокалипсис идва, те никога не са били така добре представени в някое управление толкова, колкото в това. Те знаеха какво ще стане октомври-ноември-декември и затова решиха навреме да си тръгнат. БСП като мандатоносител нямаше да изпуснат шанса Станишев да стане премиер. Те нямаше да се съгласят да напуснат властта, ако не знаеха реалностите и това, което сътвориха", подчерта Борисов.

Той смята, че въпросът е дали сега всички политически партии ще имат доблестта да сложат цифрите върху масата.
 
„Длъжен съм да предупредя да не гласуват за нас, защото действително ще правим тежки реформи и ще се режат плащания. Няма как да се спази Лисабонският договор до 3% дефицит, реално в момента го отчитат над 4%, за да слезе под 3, трябва да режеш разходи”, обясни лидерът на ГЕРБ, въпреки че се надява на победа на предстоящия вот.

Борисов съобщи, че е възложил на финансовите експерти в ГЕРБ да се напише закон за обединяване на НАП и Митниците.

Причина за това е, че му е омръзнало да слуша „как един камион минал, пък другият не му взел акциза, пък третият не му взел данъците, а четвъртият направил еди-какво си и накрая 1-2 млрд. лева по-малко”.

„Ще се опитаме в тази посока да направим чрез електронно управление, като мине камионът, по всички системи да му се съберат мита, акцизи", каза Борисов и допълни, че до края на август е поискал проектът да бъде готов.

Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


589
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
2
 
13
 
! Отговори
Тинев преди 9 години
Ако получа подкрепа, ще проведа НЕЗАВИСИМО проучване за мнението на обикновения българин: ЗА РУСИЯ или ЗА САЩ.Категорично заявявам: Не на БСП агенциите, НЕ на ГЕРБ агенциите, НЕ НА ВСИЧКИ АГЕНЦИИ обслужващи мошениците политици.Категорично заявявам: 90% от запитванията ми ще бъдат към хората живеещи извън София.Ще питам ОБИКНОВЕНИЯ чичо в малкия град, на село.Българщината в София е *** дума. Ламтежа за власт и пари изродиха човешкото в тях.Съгласни ли сте за ЧЕСТНО допитване?Прочети още на: dnes.bg/redakcia/2014/08/25/beshe-li-prav-putin-za-siriia.236774
333
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На времето беше казал че ,,магаре да беше посочил за президент българите щели да го изберат".Така е посочи магаре и го избраха,а то побърза да си покаже магарията.Сега когато ,,Южен поток" мине през ,,комшулар" ние ще останем да духаме супата,че и други заради нас.Не можахме да разберем,че на ЕС не му дреме за нас ние просто му трябваме като бройка в статистиката колко държави са зад гърба му.А ние за да сме послушни трябва да бъдем натикани (извинете за израза) в ,,***"
332
1
 
17
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Не го слушайте този банкянски некадърник. Всеки може да управлява като има излишък от пари. А той знае, че е некадърник и затова реве за нов дълг. Нали няма той да го плаща.
331
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гарабедчоНе знам дали е станал най-богатия,но направи българите най-бедни това политическо ***!А България ще се стабилизира,когато Мутрата изчезне!
330
1
 
22
 
! Отговори
гарабедчо преди 9 години
Този мисли че ще управлява и има малко за крадене . В предния мандат излапа сума милиарди и стана най-богатия в България. Сега иска да стане най-богатия в Европа. Лосле...не ми се мисли. Давайте да стягаме коланите , да се връща Дянков ,да ни продадат и да се свършва с тая държава или тях да ги свършваме че то не се търпи.
329
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пореден път Б.Борисов показа и доказа, че е най-добрия Държавник в момента. Всички празни приказки кой какъв е се губят в пространството, защото само той говори истината за състоянието на България. Питам, ако Борисов не стане Премиер кой да е ?. Мишето Миков-пиянде и първи ***. Бареков-наркоман и луд за връзване. Радан Кънев-мижитурка и пудел на Костов. Хайде сега си изберете бъдещия Премиер.
328
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълен хаос в главата му.Година и два месеца говореше и правеше всичко възможно за сваляне на кабинета и обезличаване на НС,никога с БСП,ДПС,121 места иначе връщал мандата,самостоятелно управление,той единствен е подготвен и знае какво и как прави,уж беше за актуализация на бюджета ,после не,сега пак.Вече нямало значение кой ще е премиер и кои ще управляват(пълен шаш),трябвало съгласие(сега ли го разбра) и веднага да не гласуват за него(тях),защото щели да правят тежки реформи,които ги няма в програмата им,и т.н.Дали е почнал нещо да взема лекарства или пък е спрял да взема.
327
3
 
18
 
! Отговори
фен преди 9 години
Пари в Дъжавата има въпроса май че не му стигат на тиквата за личните му нужди ?
326
3
 
19
 
! Отговори
ЛЪЖЕ!МНОГО МУ ЛИЧИ преди 9 години
БОКО-ЛЪЖЕЦЪТ КРАДЛИВ, НАГЪЛ И НАЙ-ВЕЧЕ БАНДИТ, СЕГА СУГЕСТИРА ОБЩЕСТВОТО, ЧЕ НЯМА ПАРИ, ЗА ДА СЕ ОПРАВДАВА, АКО НЕДАЙ СИ БОЖЕ СТАНЕ ПРЕМИЕР, ЗАКЪДЕТО СЕ Е ЗАВТУРНАЛ ПРЕЗ ГЛАВА И ЗАПОЧНЕ ДА КАЧВА ЦЕНИ, ДА ТЕГЛИ КРЕДИТИ,КОИТО ДА ОКРАДЕ, ЗАЩОТО БАЯ СЕ ОХАРЧИ ЗА ПРОТЕСТИ И ПР.,ДОКАТО СВАЛИ КАБИНЕТА. ВСИЧКИ ПРИКАЗКИ, ЧЕ В ДЪРЖАВАТА НЯМА ПАРИ СА ЛЪЖИ, ЗА ДА СЕ ОПРАВДАВА,КОГАТО НАРОДЪТ ЩЕ ГО ИЗРИТА ПОЗОРНО,ЗАЩОТО МУТРАТА ЗНАЕ САМО ДА КРАДЕ-СПРАВКА:ЗИМАТА НА 2013 Г.И ТОВА И ЩЕ ПРАВИ,ЗАТОВА ЛЪЖЕ,НАГЛЕЦЪТ
325
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 512 коментара,се виждат само 438.Защо изтрихте останалите?Не са ви удобни ли?
324
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кабинетът орешарски беше създаден като възможност бсп и дпс да окрадат каквото и както могат и да си заметат следите и на прежни обирджийства. Последното им крупно нагушкване беше с милЯрдите от ктб. А смешникът иван костов, чиято роля винаги е била на хиперчадър над патроците си от позитано, сега се оказа много смешно изигран. Ще му се наложи да пообяскни откъде си е насъбрал капиталите. ХАХАХА Защото няма кой да го навре да "оправи" и ктб. Като навремето цяла БГ. Все пак Бог е българин!
323
3
 
20
 
! Отговори
Мишето преди 9 години
Виждам го вече Тиквата как потрива ръце и се готви да усвои 4 милиарда в джоба си
322
3
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Бойко казва - Близнашки изпълнява. Очаквам още утре желанието на Борисов да бъде изпълнено от слугите му от служебния кабинет, който служи, но не на народа, а на ГЕРБ
321
6
 
22
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Ако Борисов наистина иска да помогне на страната да напусне политиката заедно с партията си, за да може да даде шанс на народа за нещо по-добро
320
5
 
20
 
! Отговори
Цеци преди 9 години
Няма друга партия, която да е токова неподходяща да управлява, колкото е ГЕРБ - само като им видиш лидера и ти става ясно колко са зле
319
5
 
20
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Елементарността на изказванията на Бойко може да се сравнява само с неговата некадърност
318
6
 
16
 
! Отговори
Алек преди 9 години
Като е толкова компетентен, защо тогава навремето при най-малкото сътресение Бойко побягна и остави друг да му върши работата. Писна ми от лицемери
317
5
 
17
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Да си толкова *** не е лесно - направо се чудя Бойко как се справя?
316
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щял да реже.Колко още бе изедници.До кога ще живеем като скотове?
315
4
 
11
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Колко подло само от ГЕРБ - ще накарат марионетното им правителство да им подсигури безметежно управление, като им позволи да не са виновни за тегленето на подобен неразумен зем