Канят Чобанов да оглави листата на ДПС във Велико Търново

По-интересните теми от печата днес, 26 август
Обновена: 26 авг 2014 11:03 | 26 авг 2014 07:00,
34
Канят Чобанов да оглави листата на ДПС във Велико Търново
Снимка: Архив Булфото

Петър Чобанов, бившият финансов министър в кабинета "Орешарски", е получил предложение да оглави листата на ДПС във Велико Търново, анонсира под глава "24 часа". Близки до финансиста потвърдиха, че има такава идея, но той все още не е дал категоричен отговор. Телефонът на Чобанов вчера беше изключен. Ходът с Чобанов е логичен, тъй като в последните месеци БСП се размина с неговите виждания и бойкотира актуализацията на бюджета, припомня изданието.

На вътрешна страница "Стандарт" помества интервю с Владислав Горанов, заместник-министър на финансите в правителството на Борисов. По думите на Горанов Реформаторският блок търси идентичност сред десните избиратели, болшинството от които гласуват за ГЕРБ.
 
"В предизборната кампания ние сме на един и същ пазар, борим се за едни и същи гласове. Почтената позиция изисква заявяване на различията и показване на това кой вдясно е по-добър от другия. Ако те успеят да минат прага и да влязат в парламента, разговорите за сътрудничество най-естествено са с тях", казва Горанов и допълва: "Каквато и да е формулата за управление в следващия парламент, тя минава през избори и в никакъв случай през предварителни анонси и грешни сметки. В трудни моменти, в какъвто за съжаление отново се намира България след поредния формат на тройна коалиция, е необходимо стабилно и силно управление, което да взима решения в тежките моменти, които ни предстоят в следващите няколко месеца. Защото, ако имаше повече политически консенсус, примерно проблемът с КТБ можеше да бъде решен скоро след като възникна."
 
"Трябва да признаем, Борисов е незаобиколим фактор", е заглавието над интервю в "Преса" с проф. Михаил Неделчев, член на Гражданския съвет към Реформаторския блок. Неделчев отдава това на народопсихологията. "Разликите продължават да стоят, но, повтарям, няма нужда точно сега да се отговаря как ще се управлява след изборите - с ГЕРБ или без, към момента това е схоластичен въпрос", допълва още Неделчев.
 
БСП има шанс да възвърне доверието на част от избирателите, ако засегне темите, които ги вълнуват, казва в интервю за "Дума" председателят на УС на Института за модерна политика Борислав Цеков. По думите му това са теми, които засягат левите хора в България. "А именно - социалните въпроси и онези ключовите, разделящи обществото по някакъв начин, като шистовия газ, "Южен поток".
 
Защото в изборите се гласува не само прагматично, за да се получат определени позиции в парламента, в управлението, а и за ценности и за каузи. Ако БСП по много ясен начин например приеме като своя кауза в тези избори абсолютна забрана на добива на шистов газ, защото виждаме, че у нас започва консолидиране на политически, граждански и експертни среди за премахване на мораториума, има шанс да се представи много добре на тези избори. Очевидно има такъв натиск и от чужбина. И всичко се представя едва ли не като енергийна независимост на страната. Затова тази тема трябва да получи ясен отговор от Лява България", призовава Цеков.
 
В отговор на въпрос за "Монитор" Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни, съветва: "За да се ограничи злоупотребата с лични данни, първо трябва да се въведат точни и ясни правила и процедури за събиране и съхраняване на подписи в подкрепа на регистрация на политическите субекти за участие в избори. Необходимо е ясно да се идентифицира лицето, положило подписа и предоставило личните си данни, както и лицето пред или на когото тези лични данни са предоставени. Партиите трябва да уведомяват недвусмислено избирателите за какви цели събират личните им данни, да им обяснят къде ще се съхраняват тези данни до представянето им в ЦИК."
 
Във водещата си новина "Сега" алармира: България е в информационна война с Русия, пише в публикувания на сайта на военното министерство документ "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". С него министърът на отбраната Велизар Шаламанов и президентът Росен Плевнелиев възнамеряват да отидат на срещата на върха в Уелс на 4 и 5 септември и да представят предстоящата реформа в армията, провокирана от забележки на алианса. Русия не е поканена на събитието.
 
Във "Визия 2020" се заявява, че "активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля".
 
Въпреки че България официално замрази строежа на "Южен поток", доставката на тръби за газопровода продължава на пристанището във Варна с пълна пара, коментира на първа страница "Преса". Пратките са разделени на етапи - първата е за 4000, от които 1000 тръби вече са тук.
 
10 лева - това е размерът на депозита, който студентите ще плащат за евентуални щети в общежитията през следващата учебна година. Сумата е на семестър и не е предвидено с нея да се правят големи ремонти. Наемите остават без промяна и тази година от 17 до 25 лева на легло, съобщава "Труд". В допълнение вестникът цитира статистика, според която се очаква близо 1500 български студенти да заминат да учат висше образование във Великобритания. Английските вузове продължават да са най-предпочитани сред нашите абитуриенти.
 
"От началото на годината у нас са извършени общо 48 трансплантации на органи", отбелязва пред "Новинар" Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации. "Статистиката показва и че тази година сме предоставили 4 органа на Евротрансплант, тъй като у нас не е имало съвместими реципиенти. И сме помогнали да бъдат спасени трима пациенти с чернодробна недостатъчност и един, спешно нуждаещ се от трансплантация на сърце. Наши пациенти също са се възползвали от програмата. Един българин получи шанс за живот благодарение на операция във Виена, където му присадиха бял дроб. За подобна интервенция се готви и младо момиче, което скоро трябва да отлети за австрийската столица", посочва Симеонова.
 
"Да си трансплантиран е едно много скъпо удоволствие", допълва пред "24 часа" Георги Пеев. В неделя - 24 август, се e навършила една година от неговата сърдечна трансплантация. Пеев споделя за случай, в който му се налага сам да закупи лекарствата си, които не са евтини. "Животът на трансплантираните у нас е изключително скъп. Човек в моето положение без доходи е жив умрял. Много пъти съм недоумявал как е възможно държавата да даде толкова много пари и да забрави инвестицията. Една сърдечна трансплантация е 100-200 хил. лв.", уточнява Пеев.
 
По думите му друг проблем е записването за хемодиализи - в Гърция можеш да си уредиш час и по телефона, а в България се чака от март до август.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това беше правителство от еничари и престъпници назначено от сараите. Трябва да бъдат съдени и осъдени
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очакваме Орешарски и Йовчев също да бъдат поканени от ДПС
2
3
 
24
 
! Отговори
Даа преди 9 години
Кой ако не Чобанов, да оглави стадото във Търново? Кой?
1
4
 
17
 
! Отговори
Рязан поп преди 9 години
Ами ,че те и БСП и ГЕРБ каквото и да говорят пред хората уж против ДПС си правят зад кулисна френска любов. Това са новите ахрени и еничери и изобщо не ме учудват такива новини. ето гласужали са и за пожече от 130 секции в Турция.Ами какво повече да говорим.