Народът няма да плати за нехайното управление в енергетиката!

Щонов: Имаме план за увеличаване цената на тока
Обновена: 5 сеп 2014 11:05 | 5 сеп 2014 11:05, Веселина Йорданова
245
Народът няма да плати за нехайното управление в енергетиката!
Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

Народът няма да поеме тежестта от годините нехайно управление в енергетиката, тя ще се поеме от цялата система поравно, обеща енергийният министър Васил Щонов пред БНТ.

На въпрос може ли действително да има ток за „бедни и за богати“, Щонов коментира, че съществуват различни практики в отделните страни –  цена според доходите, според вида електроенергия, например от ВЕИ или ядрена централа и т.н.

Още по темата
„Тези промени в ценообразуването ще бъдат обсъдени в Енергийния борд и регулаторът, ако прецени, може да въведе част от тях в този период или в следващи“, посочи министърът.

Щонов обясни, че имат план за увеличаване на цената на тока, който включва работата на държавните дружества и баланс в енергийната система. Нови цени се очакват още от 1 октомври.

Сред мерките, които се предвиждат, са разговори с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия. Целта е да има равнопоставеност между участниците. Други мерки са свързани с по-добро управляване на държавните фирми и плавно учеличаване на цената на тока, каза още министърът.

Според Щонов плавното вдигане има няколко предимства – дава време на цялата система да се подготви за по-високите цени на тока, хората да си направят планове за следващите няколко години и др.

При шоково вдигане на цената няма да има толкова голям натиск да се ремонтира системата, смята той.

Удължаването на срока на действие на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е изключително важно, каза още Щонов. Според него обаче почти всички в индустрията го мислят за неизбежно и никой не предприема големи стъпки в този проект.

Относно “дупката” в енергетиката той каза, че в ролята си на обществен доставчик НЕК е търговско дружество и отговаря за купуването и препродаването на електроенергия на регулирания пазар. Когато се появи дупка, това е отговорност на НЕК, смята министърът.

В момента има достатъчно резерв от природен газ – за между 60-90 дни. Пълним хранилището в Чирен, когато е възможно, всички пари, които могат да се освободят, се използват за това, уточни той.

Реверсивната връзка с Гърция, откъдето могат да дойдат между 1,5-3 млрд. куб. метра на ден, също помага на енергийната независимост, ако има проблем заради кризата в Украйна, уточни министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: ценатокмиеВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тока го оставете, ами както се очертава никой няма да има пълно мнозинство и тези 'служебните' маймунки може да поостанат и 6 месеца, че и повече..дупе да ни е яко. а от друга страна, както вече видяхме, ако спечелят герб, вдигат се всички цени; бсп пък теглят заеми и ги харчат..въобще мила, родна картинка...
82
1
 
17
 
! Отговори
бай пенчо преди 9 години
Честит Ви Европейски съюз и Европейски ценности ! Честито Ви закриване и ликвидиране на цялата икономика ! Честита Ви прегръдка и с Америка! Това е демокрацията: бедни,болни, безработни и системна манипулация за тотално оглупяване и освирепяване. Хайде ,гласувайте!
81
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО ИСКАТЕ ПРОМЯНА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА РЕФОРМАРТОРСКИЯ БЛОК , НО ПОВЕЧЕТО СА КРАДЦИ И СТРАХЛИВЦИ И НЕ ИСКАТ ПЪК И ХИЛЯДНАТА АРМИЯ ОТ ПОЛИЦИЯ И АРМИЯ ПАЗИ КРАДЦИТЕ
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народът няма да плати за нехайното управление в енергетиката! ... Имаме план за увеличаване цената на тока.............................................Тeя хептен за луди ни имат ! ... на щонов не му пука щото е временен, ама следващите дупе да им е яко
79
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомняте ли си преди години в Италия,когато казаха,че ще увеличат цената на спагетите с някакви центове,как се вдигна цялата държава.А тук всяка година вдигат тока,от там растат цени,затягаме колани и буквално гладуваме.Защото като вземеш заплата първо плащаш кредити,ток,вода,телефон и каквото остане за храна.Българите пестят от храна и гладуват.Къде го има това в държава от ЕС. Ние в Европа ли сме или не.Мисля,че сме там само на хартия.
78
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе поне за миг не ви ли светна крушката бе?Ей *** народе! Хващай сопата !Иначе си оставаш просто *** народ.
77
0
 
10
 
! Отговори
в преди 9 години
какво мислят гърците за нас?4В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен
76
0
 
9
 
! Отговори
в преди 9 години
какво мислят гърците за нас?част 3за тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.
75
0
 
12
 
! Отговори
ЦялатаСистемаПоравно преди 9 години
"Народът няма да поеме тежестта от годините нехайно управление в енергетиката, тя ще се поеме от цялата система поравно, обеща енергийният министър Васил Щонов пред БНТ.""Цялата система" както я е нарекъл той всъшност се крепи на гърба на плащащите българи, така че пак ще се изсипе на гърба на българина. Аз не очаквам някое бизнесменче да тръгне да ми плаща сметките на тока - нереално ми изглежда. Така че кой се опитва да заблуди тоя.
74
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 9 години
Што лаете бе кучета ? Тока ште се вдига,ХАУ-казах ! Гарантирано от ГЕРБ ! Обештавам че ште ви замразя пенсиите и заплатите и тоя път и пица няма да има.ХАУ !!! само ГЕРБ !!!!!!!!!!!!!!!!
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СМЪРТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ***
72
0
 
17
 
! Отговори
в преди 9 години
какво мислят гърците за нас част 2-И ние като гръцки граждани, свикнали да търсим и отстояваме правата си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване
71
0
 
16
 
! Отговори
аз се радвам преди 9 години
на по-високата цена на тока,даже ни е малко,трябва да стигнем до там,че да не можем вече и да живеем и тогава ще ни уврат дебелите глави и ще се дигнем,може би ....сега още се живее,някак
70
0
 
12
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
ОСТАВКА , ОСТАВКА , ОСТАВКААААА
69
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
'...Имаме план за увеличаване цената на тока'..***! Това план ли се нарича? План да намалите цената е едно, да увеличи може и леля ти Айшето от ***'алата. Баси министъра, баси чушката..:)
68
0
 
21
 
! Отговори
в преди 9 години
какво мислят гърците за българите?ето отговора-За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат вобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на площадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.
67
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атака,внимавайте!Готвят Ви капан още в първите дни.Поучете се от Жан Виденов.Вкарайте всички политици в затвора до 24 часа,после сменете всички съдии и прокурори и задължотелно НАРОДЕН СЪД и бързи смъртни присъди.Време разделно,тези политици са по зле и от османците.
66
0
 
10
 
! Отговори
info. преди 9 години
До МнениеДавам ти веднага едно мнение!Преди така наречената демокрация,заемите на държавата се връщаха в ЗЛАТО.Какво стана с този държавен дълг и това злато?Отговорите са при най големият мошеник на прехода - КостовЕдинственият вариант за съществуването на нашата държава е ИКОНОМИКАТА!Такава в момента няма,няма и да има защото е унищожена от сателитите на БКП за 25год. преход
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, измислете начин за НАМАЛЕНИЕ всеки може да увеличава
64
2
 
18
 
! Отговори
Бойко М. Борисов преди 9 години
Тока ще го вдигаме защото аз,Цветалинка и моите хора от ГЕРБ имаме централи,а вие ще плащате защото сте лош материал.И не лайте много кучета защото Цецо ще ви хване.Гласувайте за ГЕРБ !