300 хил. лв. ще струва машинното гласуване на изборите

Доставчикът ще трябва да осигури разяснителни материали в секциите
8 сеп 2014 14:45, Надежда Бочева
4
300 хил. лв. ще струва машинното гласуване на изборите
Снимка: архив, Булфото

300 хил. лв. ще струва експерименталното машинно гласуване на предсрочните парламентарни  избори на 5 октомври. Това става ясно от публикувана обществена поръчка на Министерския съвет.

Поръчката е за наема на техниката, съпътстващия софтуер, обучение на хората, които ще работят с машините и на специалистите, които ще анализират резултатите.

В Изборния кодекс бе предвидено да има експериментално машинно гласуване в 500 секции. По-късно този брой бе редуциран до 300 секции с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Предвидено е машините да са в пет изборни района и в населени места с различна численост на населението. Конкретните населени места и секции ще бъдат определени с нарочно решение на ЦИК.

Изпълнителят ще трябва да осигури 30% допълнителен резерв от машини за гласуване – 90 броя, с които в случай на неотстранима повреда на някоя от основните машини да се подмени повредената.

Доставчикът ще има задължението да осигури и информационни материали с указания как се гласува.

Търгът е в условията на ускорена процедура на договаряне, заявления се приемат до 11 септември 2014 г.

Очаква се предсрочните парламентарни избори на 5 октомври да струват на данъкоплатците 25,9 млн. лв., които ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Машинен вот ще бе заложен експериментално и на изборите за Европарламент.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОПА....ПОРЕДНАТА МАНИПУЛАЦИЯ.Сефте чувам че ще има машинно гласуване. В кои секции ще бъде....там където са НАШТЕ ХОРА ЛИ.
3
0
 
1
 
! Отговори
енигма преди 9 години
какви са тези машини,нещо като ротативки ли с ръчка и жетони?или нещо страшно дето се тресе и изпуска пара огън и жупелот компютър не става ли в кой век живееме бре
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имали още кой да гласува
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щом 300 машини струват 300 000 поне да бяха купули 1000. Ако един милиоон не могат да отделят какъв смисъл има да се гласува? А за корвети мотан да отделатя 500-600 милиона?