Вот вече се купува фино, а не дебелашки - на площада!

Около 300 хил. купени гласове очаква социолог, пазарували се преференции
Обновена: 16 сеп 2014 21:56 | 16 сеп 2014 20:32, Веселина Йорданова
25
Вот вече се купува фино, а не дебелашки - на площада!
Снимка: архив, БулФото

Около 300 хил. купени гласове на предсрочните избори очаква социологът проф. Михаил Мирчев, член на Изборния борд.

Мирчев коментира пред БНР, че оценката му е по-висока от тази на колегата му в Борда проф. Михаил Константинов, който пресметна, че купеният вот няма да надвиши 200 хил. гласа.

Още по темата
Според социолога МВР не очаква купуване на гласове, защото на повърхността действително е много спокойно и атмосферата по населените места също е спокойна.

“Купуването на гласове просто стана много фина практика. Вече не се прави по толкова циничен и дебелашки начин – на централния площад на селото”, коментира Мирчев.

По думите му това се прави вече задкулисно и трудно се хваща „с просто око“.

Механизмът за купуване е много мощен, действа с много пари, поставя си големи цели, а на повърхността всичко е тихо и спокойно, категоричен е социологът.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че към момента не са много сигналите за изборни престъпления.

„Политическият процес като че ли върви дори вяло“, коментира Сарафов. Според него до момента брокерите на политически гласове не са сътворили „нова изборна измама, с която да ни изненадат“.

Новото за тези избори е, че някои кандидати опитват да напазаруват преференции, тоест от по-задно място да се изместят на по-предно в рамките на същата политическа сила, посочи той. Зам.-главният прокурор обаче не уточни кои са тези кандидати, като каза единствено, че не са много и добави - под 10.

Сарафов беше категоричен, че прокуратурата „не наблюдава процеса“, а работи активно със средствата, които законът позволява – ако сигнал за купуване на гласове бъде потвърден, може да повдигне обвинение.

Михаил Мирчев коментира, че превенцията на полицията ще има минимален ефект, ако тя се изразява в дружески разговор: „Моля ви се, не купувайте на тези избори гласове“.

По думите му МВР и районните управления би трябвало да предприемат по-строги действия.

“От друга страна, и техните ръце са вързани, защото текстовете в закона, които инкриминират купуването на гласове, много трудно се доказват”, посочи социологът.

Той обаче е категоричен, че държавата в никакъв случай не е безсилна пред купуването и продаването на гласове.

“Законовите норми трябва да бъдат конкретизирани и трябва да се изчисти процедурата за събиране на доказателства и те да бъдат допустими в съд. Полицията също трябва да бъде по-изобретателна, тъй като става дума за организирани групи, а не за самоделни актове”, смята Михаил Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очакваме 30000 престъпления и нито едно санкционирано!В резултат - продължават да ни управляват простаци, неграмотни мутри и крадци, както и ще сме задължени да отглеждаме ***...Това е цената, която плащаме заради безхаберието си... Жалко за нас