Задава се рекорд – парламент с 8 партии, сочи проучване

Разликата между ГЕРБ и БСП вече е 14%, Атака минава бариерата
Обновена: 30 сеп 2014 11:51 | 29 сеп 2014 15:30,
366
Задава се рекорд – парламент с 8 партии, сочи проучване
Снимка: Иниститут за модерна политика

След парламентарните избори на 5 октомври в Народното събрание може да има рекорден брой партии – 8. Това показва най-новото проучване на Института за модерна политика. То е правено между 22 и 27 септември и е базирано на настроенията на заявилите, че ще гласуват. Източникът на финансиране е Института за модерна политика. Според данните, ако изборите са днес, в парламента ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, Реформаторският блок, АБВ, Патриотичният фронт и „Атака“.

Още по темата
Най-много партии след падането на комунизма досега имаше в 40-ото Народно събрание – 7. Това беше управлението на тройната коалиция, когато депутати имаха Коалиция за България, НДСВ, ДПС, ОДС, ДСБ, „Атака“ и БНС. Миналият парламент беше едно от събранията с най-малко партии – четири: ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“.

Според прогнозите на Института за модерна политика ГЕРБ продължава да стои начело, като разликата между партията на Борисов и БСП продължава да расте и вече е около 14%. Резултатите показват, че ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 35%, а за БСП-лява България – 21,2%. Социолозите прогнозират, че разликата може да нарасне до изборите заради колебаещите се, които още не са решили за кого да гласуват. Така подкрепата за ГЕРБ може да стигне до 40%, а за БСП едва до 23%, показват изчисленията на Института.

За ДПС декларират, че ще гласуват  12,7 % от избирателите. Според социолозите обаче е вероятно подкрепата и за партията на Местан да се окаже по-голяма от това. Причината е, че социологическите проучвания не отчитат вота от чужбина и ромските нагласи, които формират до голяма степен резултата на ДПС.

Проучването на Институтът за модерна политика показва, че ако настроенията на избирателите се запазят до изборите, в парламента най-вероятно ще има 7 или 8 партии.

Към момента на проучването, „България без цензура“ получава подкрепата на 5,8% от заявилите, че ще гласуват, а Реформаторският блок - 5,6%. АБВ успява да привлече гласовете на 5,4 %. Това са главно избиратели с левоцентристка ориентация и колебаещи, които търсят алтернатива на десните партии.

Социолозите отбелязват, че отписаната за прескачане на бариерата „Атака“ бележи нарастване на влиянието си и преди последната решаваща седмица на кампанията получава подкрепата на 5% от заявилите, че ще гласуват. В този порядък е и подкрепата за коалицията Патриотичен фронт – 5%.

Според анализаторите патриотичните формации успяват да мобилизират подкрепа в резултат от изострящата се социално-икономическа обстановка, свързана с цените на тока, както и от активизирането на ислямистите в международен план и др.

Институтът е премерил и нагласите за използване на преференциите, с които за първи път ще гласуваме на тези избори. Най-сериозна готовност да пренареждат листите има сред избирателите на Реформаторския блок – 61 %, в АБВ – 53 % и БСП лява България – 50%.

Най-апатични към преференциалното гласуване са в ДПС. Едва 18% от тях биха използвали преференцията. В ГЕРБ процентът е 39, а в „Атака“ - 35%.

Оценката за работата на служебното правителство остава ниска, сочи проучването. Според него 18% имат отрицателна оценка за кабинета, а 24% - по-скоро отрицателна. 9 на сто имат положителна оценка, а 20 на сто – по-скоро положителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
15
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Бойко може само да ги сънува тези резултати
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Стоянискаш да кажеш че всеки втори е ненормален ли
162
3
 
12
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Ако ГЕРБ се върнат на власт да се подготвим за поредния период на гафове, грешки и криза. .
161
4
 
6
 
! Отговори
Весо преди 9 години
БСП топи разликата между себе си и ГЕРБ и сигурно скоро ще се изравнят, а по време на изборите вече и ще водят на Бойко и лакеите му, а това проучване е видно платено, за да покаже БСП в слаба светлина
160
1
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Трудно може да се говори изобщо за дясни партии, защото тези които се титулуват такива са най-обикновенни престъпни организации създадени единствено с цел обогатяване и сдобиване с власт
159
7
 
16
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Няма нормален човек който да гласува за тази измамническа партия ГЕРБ
158
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво на матриала
157
6
 
16
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
GERB-35%-NIAMA TOLKOVA GLUPAVI HORA V BALGARIA.
156
3
 
3
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
KOLKOTO POVECE PARTII,TOLKOVA PO GOLIAMA DEMOKRACIA.GLAS NARODEN,GLAS BOGI.
155
4
 
6
 
! Отговори
ЕЛЕКТРА преди 9 години
На тая жалка агенцийка с цариста Борислав Цеков начело а сега депутат от БСПпаразитната партия, може ли да се вярва, и с колко ли е надул процентите на *** и сачми...???
154
4
 
17
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
Голяма част от българите страдат от шведския синдром, щом ще гласуват за др. Борисов. Човекът, който замрази доходите на българина, но даваше баснословни бонуси на персонала от администрацията близка до Герб. човекът, при чието управление властваше полицейщината, цените на най необходимите стоки и услуги летяха нагоре-лекарства, ток, хранителни продукти. човекът, при който беше наложено медийно затъмнение на негативите в обществото и се показваха неговите "успехи". За този ли човек ще гласувате?
153
1
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Някои тук са напълно уверени за влизане в парламента , но това нищо не означава . Организирайте залози със 4- цифрена сума и ще ви видя колко сте сигурни !!!!?
152
15
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
До АТАКИСТАман от ***, които сами си пишат. Мнозинството от хората са умни и ще изхвърлят партия Юруш от парламента. Един от умните хора съм аз и ще гласувам за или за Патриотичен фронт или за партия "Нова алтернатива".
151
12
 
27
 
! Отговори
s преди 9 години
АТАКА - ПОБЕДА!!!
150
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ще стане премиер сега не знам.Може и Бойко да е.Но който и да бъде ще изкара максимум година.А следващият ще е Волен.
149
28
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
До АТАКИСТ Юруш Батака няма да види повече парламент, забрави. Още мирише на изпражненията на Сидер Ага, който качи ДПС на власт и цяла година ги поддържа, а на капак на всичко изложи България пред цял свят с побоите си, неадекватното си състояние и лъжите, които говори непрекъснато, за да имитира национализъм. Подивелият мюсюлман националист няма да види повече никога парламент, това са платени проучвания. И БСП си плати, но загуби с 10 % и всичко излезе наяве. Ще свърши и тази агенция...
148
10
 
20
 
! Отговори
Yoda преди 9 години
Ако искате да видите Боко и Цв. Цв. в затвора, гласувайте за АТАКА! На никой друг не му стиска да ги вкара на топло и за дълго!
147
14
 
12
 
! Отговори
Извод преди 9 години
От това проучване виждам следното:50% за комунистите25% за "другите" комунисти15% за полуидиотите5% за пълните идиоти5% за нормалните политически партии.
146
24
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Докато го има ДПС в парламента, ще я има и Атака. Двете партии си помагат взаимно - Атака качва ДПС на власт, а ДПС ще даде 100 000 гласа на Атака в замяна на това, за да може отново Волен Сидеров да стане златен пръст и евентуално да поддържа правителство на ДПС в коалиция или с БСП или с ГЕРБ.
145
26
 
7
 
! Отговори
М преди 9 години
Аи стига бе, тия платени лицемери от Атака пак ли ще ги вкарвате в парламента!? Д***а и ***!