Възможно ли е стабилно правителство след вота?

По-интересното от прегледа на печата на 7 октомври
Обновена: 7 окт 2014 07:11 | 7 окт 2014 07:10,
30
Възможно ли е стабилно правителство след вота?
Снимка: БТА

Невъзможно е да има стабилно правителство, смята политическият психолог Антоанета Христова. В отговор на въпрос за "Сега" тя анализира: "Всички политически лидери са разочаровани, но на първо място трябва да бъдат разочаровани от самите себе си, защото кампания нямаше. Никой не говори за проблемите, към които хората имат болезнена чувствителност, никой не им предложи конкретни решения, не създаде поне малко оптимизъм, че съществува изход, от който не се страда. Никой не накара хората да се почувстват обгрижени, не показа, че на политиците "им пука" за тях, че искат да им помогнат. Точно обратното, бяхме бомбардирани от негативни събития и обещания за затягане на коланите".

"Това създаде у хората много голямо отвращение и песимизъм, че няма перспектива и няма кой да се грижи за тях. В такава картина е съвсем очаквана ниската избирателна активност. Така че ние се намираме, от една страна, в криза, която предполага необходимостта да има висока избирателна активност, в същото време чувстваме девалвация и песимизъм, които предполага ниската избирателна активност. Този конфликт доведе до лошите резултати на 5 октомври", допълва тя.

По повод изборите "Дума" публикува различни коментари на водещи социолози. "Двете големи партии има над какво да мислят", е заглавието над интервюто Първан Симеонов, който обобщава: "Големите партии отнасят шамара. Има победител, но този победител е с около милион и 100 хил. гласа, колкото имаше на най-слабите си до този момент избори през 2013-а. БСП има исторически най-слаб резултат - гласове, които са под прогнозите на всички агенции досега. Това означава, че двете големи партии има много над какво да се замислят и какво да анализират.

"Абсолютен крах за всички партии, които досега са управлявали, и възход на национализма", обобщава Мира Радева. Тя подчертава, че трите националистически или патриотически формации вземат повече мандати, отколкото БСП.

"Очевидно тези 300 хил. гласа, които БСП губи, са се отлели в този вот. За мен е драматично от възрастова гледна точка положението с БСП - оказва се, че единствено верни на партията са избирателите над 60 г., които чисто житейски, биографически са свързани с нея", казва още социологът.

Междувременно Арман Бабикян допълва: "Ако беше разнообразие - да, щеше да е полезно. За съжаление, не смятам, че е разнообразие от гледна точка на идеологиите, платформите и посланията. Може би влизането на толкова партии е разнообразие чисто физически, от гледна точка на партийните абревиатури."

"Политиците да се смирят, иначе ще ги усмири народът", призовава от страниците на "Труд" математикът проф. Михаил Константинов. Според него политиците трябва да се стегнат и да постъпят национално отговорно, тогава политическата криза може да бъде избегната. "Задължително е новото управление да си постави не повече от двегодишен хоризонт. Това значи избори 2 в 1 през октомври 2016 г.: президентски и парламентарни за Велико народно събрание /ВНС/. Цел на ВНС е да премахне само себе си като институция. След това от 400 депутати остават 240 и ВНС се превръща в Обикновено народно събрание с потенциално пълен мандат", съветва Константинов.  Според него печелившите от тези избори са две по-малки партии - "Атака" и АБВ.

За различните роли на Борисов говори пред "Преса" социологът Андрей Райчев: "Първата му е "Борисов Отмъстителя" и той я изигра, когато бе извикан на власт. Трябваше да раздава справедливост, тогава имаше символични отмъщения и т.н. После той бавно и много разумно премина към другата си роля - "Борисов Строителя". Започна вместо да арестува, да открива магистрали. И малко прекали. Но третата му роля днес, която може да изиграе и да влезе в кожата й, е "Борисов Обединителя". Тя е и естествена преди президентски избори."

Райчев препоръчва широката коалиция. Но не е ясно дали ръководството на БСП ще приеме.

Вариантът "Избори до дупка" биха довели до окончателен срив на представителната демокрация, прогнозира от страниците на "Монитор" политологът Борис Попиванов. "Ако хората бъдат принудени постоянно да се явяват до урните, без да знаят в името на какво, те биха си отмъстили на българските политици", смята Попиванов.

ЕК съветва: Вдигайте цените на тока и помощите за бедни, посочва в заглавие "Сега". България е сред 11-те страни в ЕС, които имат "дефицит" в цената на тока и трябва да вземат мерки, гласи доклад на комисията. "Дефицит" в случая означава, че цената не покрива реалните разходи на енергийните компании.

Брюксел препоръчва на 11-те държави да се справят с този проблем, включително чрез налагане и вдигане на тарифи и такси, съчетано с увеличение на енергийните помощи за най-бедните.

Освен нашата страна в групата са Германия, Унгария, Румъния, Гърция, Испания, Франция, Италия, Португалия, Малта и Латвия.

"Имотите на мафията ни на Ривиерата - недосегаеми", е заглавието над интервю в "Труд" с доц. Тодор Коларов, бивш председател на комисията за конфискация в парламента. По думите му проблемът не е само български. "Ирландците в последните 3 години имат 700 искания за конфискация в друга държава, но колко пъти са получили сътрудничество? Нула. Варшавската конвенция на СЕ от 1995 г. също позволява признаване на решения на граждански съд. Но нея половината държави членки на ЕС не са я ратифицирали", уточнява Коларов.

В отговор на друг въпрос експертът коментира и модела на функциониране на българската комисия за конфискация на имущество. По думите му такъв модел като в България няма. "В повечето държави към прокуратурата има звена, които се занимават с престъпните богатства. В Хърватия има спецпрокуратура подобна на нашата, тя прави конфискации без издадена присъда като нас, но постановени от наказателен съд", разяснява още Коларов.

По повод инцидента в село Горни Лом, при който загинаха 15 работници, Иван Бояджиев, експерт по противодействие на терористични актове в МВР, коментира пред "Новинар": "При нас експлоатацията на хората е зверска. Може би, не знам как да го кажа, промъкна се информация, че цялото семейство, което притежава завода, е получавало по 13 000 лева, а работниците са взимали по 250 лева. И то ако гонят определена норма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
А преди 9 години
Не,не е възможно!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво очаквате от герб ?цецо с това сакенце да го връщат на топло !бг.няма да се оправи с такива...........
19
0
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо некъкъв преди 9 години
До АктивенИ ти как предлагаш да разберем , че на негласувалите им дреме повече ?! Като отделят повече газове пред телевизора или в кварталната кръчма ли ?!Като не им харесват партиите-мастодонти , да гласуват за малките партии , но ДА ГЛАСУВАТ !От негласуването ще има ефект , ако наистина НИКОЙ НЕ ГЛАСУВА !Ха *** го обясни това на *** *** , дето не могат да обелят една българска дума , но под строй се бутат да решават съдбата ти !Тогава кво праим ?...
18
3
 
5
 
! Отговори
пламен преди 9 години
Не може цяла година да дестабилизиращ и бойкотиращ Народното събрание и държавата, а сега да каниш партиите да ти дават подкрепа. Б.Б. им даде пример как не се прави политика и сега ще бере плодовете на собствената си наглост. Аз например с такъв лидер не бих седнал на една маса да преговарям. Оставете Б.Б. да се оправя сам.
17
0
 
1
 
! Отговори
Деди преди 9 години
До гуньоТака е... ех, да имаше как да обявим война на Германия.......
16
0
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
С *** начело не е възможно!
15
0
 
3
 
! Отговори
гуньо преди 9 години
Има едно простичко решение, вече три години съм убеден, че е единственото, което може да позакрепи държавата. Разпускане на всички държавни институции и официално искане за обявяването ни на протекторат на ЕС и назначаване на чиновници от Брюксел да ни управляват. Все си мисля, че не могат да са толкова крадливи като българските политици и държавни чиновници.
14
0
 
2
 
! Отговори
Х пред скоба преди 9 години
Къде го тролетарята, ве? Откак татко Муминтрол (дрогаря К_утев) остана безработен нещо...?
13
0
 
8
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
12
5
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Б.Б. и Ц.Ц. трябва да се отеглят малко в страни и да предложат някой успешен кмет на голям град за премиер. Например плевенския кмет професор Стойков!
11
1
 
9
 
! Отговори
Живец трябва преди 9 години
Професора е прав, ама разни лидерчета на малки партии не искат да го схванат , а иначе БСП се разпада очевадно и затова трябва коалиция без тях ! ДПС пък да са в изолатора за някоя и друга година!
10
0
 
9
 
! Отговори
CVETA преди 9 години
Да,възможно е,ако всички поставят на първо место интересите за благото на народа и Родината,и мислят само за това,как да изведат България от кризата,а не за собствените си джобове !
9
2
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
"Ако от изборите зависеше нещо - отдавна да са ги забранили". Това са думи на британска журналистка. Каквото и правителство да съставят, то ще бъде нестабилно. Идва Цар Зима, нямаме никаква икономика, цени на ток, отопление и храни тръгват нагоре. За голяма част от народа ситуацията става нетърпима. Жалко, че е така, но такива са фактите.
8
0
 
10
 
! Отговори
акуд преди 9 години
стабилен кабинет е възможен казва се абсолютна монархия
7
1
 
4
 
! Отговори
L. преди 9 години
Нищо чудно и странно няма в резултатите от изборите. Нищо, че БСП до последно вярваха в чудо - странно за атеисти.Тук аритметиката няма да свърши място, а логиката на шарения парламент.ГЕРБ са победители. Да започват да сформират правителство, и - ако са умни - да оставят Народното събрание да върши мръсната канцеларска работа.На мен например не ми е ясно защо България има нужда от постоянно действащ парламент. За 25 години трябваше да приемем и законите на съседите ни...
6
1
 
21
 
! Отговори
един брой НЕгласувал преди 9 години
Стабилно след вота ще бъде само краденето от бедния българин и държавата!
5
4
 
14
 
! Отговори
Активен преди 9 години
Негласуването е най културният начин на протест.
4
4
 
16
 
! Отговори
Активен преди 9 години
До бай Х На 50 те процента негласували им дреме и то повече от на теб по простата причина че тези 50% не се оставиха да ги излъжат за пореден път. Тия 50% не вярват на празни приказки, не вярват защото дупетатите ще вземат над 4000 заплата и нищо нема да направят за народа. Цената на тока ще расте, щото ВЕИ-тата са на Дупетатите, хляба ще расте заради тока а ИДЕ ЗИМА. Как ти се струва това. Някой да каза че ще помогне на тоя народ? Не. Наивници са тези, които се оставиха да ги излъжат.
3
0
 
16
 
! Отговори
тома неверни преди 9 години
Искаха избори-минаха изборите.Ако резултатът не ги удовлетворява,проблемът е в тях.А да ми простите,правителство на малцинството,ми звучи,също толкова ере(о)тично,като бременна лесб..ка...После като се държат толкова надменно,да запеят познатата несен-ние сме първа политическа сила,но не управляваме
2
9
 
10
 
! Отговори
adasha преди 9 години
Резултатите са очаквани. Сега остава да докажат, че са зрели хора. Бойко все пак вече е на възраст и е крайно време да престане да се държи като момченце на което са му взели топката. Сигурен съм, ще има коалиция и ще се получи по-добре от колкото си мислите. Замислете се какво е нужно в момента - промени не са ни нужни, трябва реформа. През последните години се нагледах на промени, които само създават проблеми и хаос в администрацията. Време е за реални реформи (напр. здравеопазването).