Бързо трябва да се състави кабинет и да започнат реформи!

Рейтингът на България може да бъде намален, смята Божидар Данев
Обновена: 8 окт 2014 14:12 | 8 окт 2014 10:37, Надежда Бочева
17
Бързо трябва да се състави кабинет и да започнат реформи!
Снимка: bgonair.bg

Политиците бързо трябва да съставят правителство, обединено от приоритетите на страната и да се заемат с реформи. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в коментар за сложната политическа ситуация след изборите.

Той посочи като водещи приоритети присъединяването към всички европейски инициативи – Банковия съюз, отблокирането на еврофондовете (“Околна среда“ и „Регионално развитие“), както и да започнат дълго отлаганите реформи – преди всичко в правораздавателната система и системата за сигурност, които харчат неимоверна голяма част от бюджета, без да има особени резултати, според оценката на Божидар Данев.

Политиците вече говорят за правителство до 2016 г. - това е сигнал към чуждестранните инвеститори, че ще има политическа нестабилност, посочи той.

Данев допълни, че България в никакъв случай не е в икономическа криза, но тя е в политическа криза. В същото време няма особен разум в политическите партии за бързо съставяне на едно действащо правителство, защото мерките, които би трябвало да се предприемат са неотложни.

България е подложена на сериозна опасност от финансова криза вследствие проблема КТБ, плюс външния натиск заради кризата в Украйна, даде пример Данев. Той посочи още проблемите, свързани с неблагоприятния климат тази година, както и натрупания дефицит в енергетиката.

„Решението за КТБ можеше да е изцяло пазарно, но прекалено много политици са обвързани по един или друг начин с проблемите на банката, затова се оказва, че решението ще трябва да бъде политическо“, заяви изпълнителният председател на БСК.

Той е категоричен, че банковата тайна трябва да падне, за да се изясни кой е имал привилегировани лихвени проценти по депозитите и дали тези хора ръководят предприятия, институции и общини, предоставили средства за управление на банката.

„Кой предупреди определени лица да изтеглят 960 млн. преди деня Х, дали това е типична търговия с вътрешна информация или натиск на политиците“, попита Божидар Данев.

Според него един от вариантите за оздравяване на банката без обществен ресурс е преобразуването на негарантираните депозити в облигационни инструменти с матуритет 10 – 12 г. При това положение натискът върху КТБ ще спадне и тя би могла да бъде продадена изгодно, твърди той.

Като цяло според Данев политиците бързо трябва да се заемат бързо с реформи.

Той прогнозира, че рейтингът на България към края на годината ще бъде намален заради патовата ситуация в момента и противопоставянето между партиите. Това при всички случаи според него ще стане, ако не бъде съставено правителство и се тръгне към нови избори.

В такъв случай политическата нестабилност ще създаде условия за икономическа нестабилност.

„Протестите не решиха нищо, ако политиците не могат да се справят, тогава са необходими нови протести, които кардинално да изменят ситуацията в страната“, заяви Данев.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Борбата е....... преди 9 години
Борбата е безмилосто жестока. Борбата както казват е епична. Аз паднах. Друг ще ме смени и .... толкоз. Какво тук значи някаква си личност?! Е, за какво е днес борбата..... Аз мисля че днешната борба е за надцакване, надхитряне. Избрахме си едни Андрешковци, които освен , че ще надцакат българския народ, ще го унищожат. Жалко, жалко за дедите ни, още по-жалко за бъдещото поколение.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само за реформи се говори, но реално нищо не е свършено. Здравеопазване, образование, пенсионна система, енергетика, съдебна система. Навсякъде е тотален батак. Няма нито една партия, която да иска да направи истински реформи. Дори и да искаше, нямат капацитет. Достатъчно е само да видиш лидерите и да им чуеш приказките.
13
1
 
8
 
! Отговори
как преди 9 години
Данев, не говорете на българите за рИформи, че веднага се сеща за кражби.Тая държава е доста рИформирана от доста години, остана ли сектори още нерИформирани...?
12
1
 
6
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Стига сте рИвали реформи ,та реформи,от 25г.ни реформирате и вече ще измрем от глад бе,кой ще ви избира тогава да му се подигравате в очите и да му дерете по девет кожи от гърба,а той да си мисли ,че го реформирате!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
Ел команданте преди 9 години
До революция сме го докарали, ама нали българина е овца. Вижте в Турция какво правят, затова са държава.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Махане на валутния борд и хиперинфлация докато се стопят дълговете и влоговете на богатите, затвор за банкерите и кредитните милионери. После парична обмяна и смяна на лева и бързо ще се реформира страната. Валутния борд и ЕС ни карат само да трупаме нови дългове.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви реформи бе , ние сме във вечни реформи .... Ние трябва да направим една реформа да излезем от ЕС и НАТО.. В Сирия която във Война заплатите и пенсиите са по-високи.
8
1
 
3
 
! Отговори
нако преди 9 години
за къде бързате първо трябва да накажат дпс, барека и атака и която партия още е правила нарушения
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излизане от ЕС и връщане на БКП няма друго спасение.
6
2
 
0
 
! Отговори
Онбашиев преди 9 години
Ах , парашутистче червено , и ти на фактор да ми се правиш , се напъваш ! Внимавай с напъването !
5
1
 
4
 
! Отговори
рррррррррр преди 9 години
"Рейтингът на България може да бъде намален, смята Божидар Данев", ами да! Защото в публичното пространство все още се търкалят мекерета и доносници!
4
0
 
2
 
! Отговори
Политиците преди 9 години
бързат само когато се вземат комисионните. Иначе им е през оная работа за реформите. Все едно да искам от едномесечно бебе да не се напикава. И ти се бараш бизнесмен! На кви простотии вярваш.
3
0
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Ама това го чуваме след всеки избор! И после или нищо или още по-зле. То е ясно, че всички го искаме, но все не става - ех, казанът, казанът!
2
0
 
11
 
! Отговори
f15 преди 9 години
БСК е структура излишна при сегашните условия !!!да се закрие !!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бързо трябва да се състави правителство и да започнат реформи - фалиране на КТБ, на БДЖ, вдигане на тока с още 40%, намаляване на заплати и пенсии, орязване на здравеопазване и образование и т.н.Ей такива реформи ни чакат!