Партиите не искат да са част от "кабинет върху жарава"!

Ако се състави правителство, ще е след дълго време, убеден е политолог
Обновена: 9 окт 2014 14:10 | 9 окт 2014 12:08, Анисия Иванова
62
Партиите не искат да са част от "кабинет върху жарава"!
Снимка: архив, Reuters

Предложението на ГЕРБ, че ще прави правителство на малцинството и ще търси подкрепа от политическите партии в парламента, а в замяна на това партията на Борисов ще им предложи отделни министерски кресла, изглежда доста логична, но няма шанс да проработи. Това каза пред БНР политологът проф. Антоний Тодоров.

"От гледна точка на другите партии надали ще бъде приет този формат на предложение“, смята той. Поради това, че повечето партии в НС имат ограничен брой депутати и не могат да формират мнозинство, всеки предпочита да стои в опозиция и „да не се включва в управление, което ще бъде върху жарава“.

Относно идеята за широка коалиция, в която ГЕРБ да бъде подкрепена от БСП, Тодоров смята, че след първоначалните разговори това изглежда невъзможно.

Първо, БСП трябва да преодолее шока си от катастрофата, която преживя, второ, да преодолее честолюбието си, че ще бъде втори партньор и да преглътне някои фигури в това ново правителство, смята той.

Според него има възможност за такава коалиция, ако се стигне до едно открито споразумение, в което е ясно, че това правителство няма да има дълъг живот и в него да се поставят няколко ясни приоритета, които да могат да бъдат отчетени накрая на управлението, анализира той.

По отношение на ДПС, Тодоров коментира, че движението стои настрана, сякаш е разбрало, че повечето партии в момента трупат рейтинг от заявлението, че по никакъв начин не биха се коалирали с ДПС.

"Аз също не вярвам в новата правителствена формула ДПС да участва като явен коалиционен партньор, но нищо чудно да се постигне неявно споразумение за определено поведение - например ДПС да не бойкотира властта", допълни политологът.

Върху общественото мнение има натиск да приеме като неизбежна формулата за стабилно дясноцентристко управление - ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт, смята той.

Повечето избиратели все по-малко ги вълнува дали управлението ще е дясноцентристко, широка коалиция, лявоцентристко . Те очакват решение от страна на политическата класа, което да бъде донякъде удовлетворително, донякъде приемливо, така че да бъдат решени належащите проблеми, посочи Тодоров.

Според него коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок е малко вероятна.

„Видя се, че коалицията с ГЕРБ при определени условия е в състояние да взриви Реформаторския блок, да създаде големи търкания между партиите вътре и в крайна сметка да осуети такава формула, въпреки че тя преди изборите още беше представена като най-възможната“, обясни той. Патриотичният фронт също ще е една трудна "хапка" за Реформаторите, допълни Тодоров.

Той е категоричен, че ако бъде съставено правителство, това ще е след дълго време. Ако обаче ситуацията пришпори нещата, ще се стигне по-скоро до следващи предсрочни избори. Политологът обясни, че страната ни не е изключение при трудностите за формиране на кабинет - "и в Европа, и в света се вижда, че все по-трудно се формират нови правителства, току-що в Белгия формираха правителство след 4 месеца преговори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
CIRK преди 9 години
Скъпи *** и гражданя,НЕ МИ ДРЕМЕ ЗА БАНКАТА - КТБ, тя е на КОЙ!Аз нямам никакво отношение към нея?НЕ ЖЕЛАЯ и пари да давам заради нея?
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нроде ***, от теб зависи всичко, не чакай някой да те избави, а ставай и се бори. Обезверени били, че няма изход и нам какво си. Като си обезверен, ще те тъпчат една шепа ***, а ти си стой обезверен. Направо полудявам , като гледам какви овце сме.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Разни мислидобре!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е, че не могат да се разберат как ще става източването на пари към фирмите прикрепени към партиите, а те ни заблуждават, че имали различия в идеите. Проблемите са ясни и следователно и приоритетите. Трудно е за политиците национални предатели да се договорят, защото към всяка партия има задкулисен натиск от разни олигарси и кръгове от фирми, които искат да лапат. Политиците ни са толкова зависими, че те решение на своя глава не могат и да си помислят да вземат, комоли да извадят държав
45
1
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Еми докато ББ не се коалира с ДПС правителство няма да има Айде,тия дето много реват,че искали ББ да ги управлява,да настояват да направи тая коалиция Друг шанс да управлява поне 2 години няма
44
5
 
8
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
Правителството на Борисов бе игонено с камъни от народа, след като голяма част от българите се самозапалиха след 3.5-годишния геноцид. Правителството на Орешраски беше свалено от 30-ина соросоида, наречени Платена мрежа, спонсорирани от Сорос да се разхождат всяка вечер по жълтите павета.Това е разликата ...
43
0
 
5
 
! Отговори
Рахиме преди 9 години
Мехмеде. защо така не можем да се разберем, според теб?!?!
42
1
 
2
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
До Анонимен 41Смешник
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-нелепото е, че партиите си позволяват да капризничат. Това да се правят избори през 2 месеца, които да възпроизвеждат едни и същи резултати с малка динамика и все по-ниска избирателна активност не прави кое да е правителство легитимно. Моето убеждение е, че ГЕРБ, РБ и останалите партии нямат думата, а те трябва да бъдат заставени да сключат коалиционно споразумение, защото това е обществения интерес, а държавата е на автопилот. Това е обществената воля.
40
8
 
7
 
! Отговори
ДО 47 преди 9 години
След престъпнато "управление" на българоубийците Борисов и Дянков, което струваше на българския народ 8 млрд, източване на Здраванта каса, Пенсионния и Сребърния фонд, Орешарски и Господ да беше не можеше да направи нищо.Лошото е че крадците и некадърници отново протягат ръчички към властта.Това ще бъде краят на България.
39
2
 
2
 
! Отговори
Mehmed преди 9 години
Tozi politolog neznam kolko razbira ot politika no primera s Belgia e mnogo losh.V Belgia jiveqt dve razlichni nacii(flamanci i valonci).Tam se govori dva ezika .V balgaria imamame edin narod, edin ezik i pak ne mojem da se razberem.
38
10
 
19
 
! Отговори
Соня преди 9 години
След престъпното управление на Орешарски и червено-турската шайка, които фалираха банката и съсипаха икономикатаоправянето ще е наистина много трудно
37
0
 
10
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
Докато всички ние си мишкуваме по къщите си а не наденем ботушите и не вземем чадърите и не обградим парламента, нищо няма да се оправи.Ние сме 7,5 милиона.От нас само 0,5 милиона живеят що-годе добре.Да разбирам ли, че 7 милиона българи са доволни от тези 240? Платихме 25 милиона лв. за това представление което ще трае 1 месец.Не ви ли омръзна?А скоро ще ни кажат, че трябва да платим още 25 милиона? Мисля,че всички трябва след работа за час, два да се отбиваме до "пред парламента".Ей така само.
36
0
 
3
 
! Отговори
456 преди 9 години
За всички е пределно ясно, че не са там само за мизерните 2000 лв, въпросът е принципен, а и все пак ще се спестят пари от държавния бюджет... нали все не стигат - да се разпределят в други ресори... но какво да говорим за принципи и доблест - все непознати думи в последно време...
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 345ти брат не си мисли че са у парламенто за 2 бона ..... не ги е еня повечето за двата бона... е всяко стадо има и *** ..... - седи дреме взема 2 бона и разправя на село че е депутатин и селските моми клепат - не повечето не са там за заплатите - да не говорим че са си и купили местата за едни не малки пари...- пример - слави бинев
34
0
 
3
 
! Отговори
345 преди 9 години
до 39 На първо време може да работят на минимални работни заплати, каквито са гласували за страната...
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Разни мислипразни мисли
32
0
 
9
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
Проблемът е че ние не упражняваме напълно правата си. Политиците искат от нас да гласуваме и точка. В момента има ситуация в която политиците не могат да управляват самостоятелно. Т.е. не могат да крадат само за партията и за себе си, а трябва да делят с други партии, което неминуемо ще доведе до конфликти между крадците. Ако народът излезе на протести да изиска от политиците да се разберат за спасението на държавата то тогава ситуацията коренно ще се промени. За 7 дни ще има кабинет.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 345за да докажат национална доблест всички мекерета у парламенто требе ритуално да се самообесят на елхите по витоша...
30
0
 
4
 
! Отговори
345 преди 9 години
ЗА да покажат национална доблест политиците трябва да се откажат от субсидиите, които са най високи в ЕС И ДА СЕ ФИНАНСИРАТ ЕДИНСТВЕНО ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС.