Купувачите на гласове избягаха в чужбина, вотът беше честен

Близнашки: Постигнахме това, което целяхме
Обновена: 12 окт 2014 08:04 | 11 окт 2014 22:07,
94
Купувачите на гласове избягаха в чужбина, вотът беше честен
Снимка: архив Булфото

Имаме относително свободни и честни избори и постигнахме онова, което си поставихме за цел. Това обяви служебният премиер Георги Близнашки в предаването „Полиграф” на телевизия Bulgaria On Air.

Още по темата
Според него е постигната и една от основните функции на служебното правителство – да успокои страната и  да нормализира отношенията между основните политически сили.

Служебният премиер обяви и че изборите миналата седмица купуването на гласове е било сведено до минимум. Бяха ликвидирани основните огнища”, каза той.

„Една немалка част от брокерите на гласове заминаха зад граница. Някои от най-активните участници предпочетоха да се оттеглят и да заминат извън страната”, каза той.

Според министър-председателя именно това е причината да не се стигне до обичайното масово купуване на гласове в районите с малцинствено население. „От тази гледна точка имаме значително подобрение, без да смятам, че сме пресекли тези явления”, каза още премиерът.

Той разкритикува част от администрацията и полицията, че не е реагирала достатъчно активно срещу купуването на гласове. „Тепърва ще направим преглед на поведението на отговорните фактори в различните региони на страната, за да оценим тяхната работа“, каза премиерът.

Близнашки потвърди, че остава на позицията си за промени в Изборния кодекс, които да осъществят изборна реформа със задължително гласуване и електронен вот. „Тези избори показаха най-лошите страни на пропорционалната избирателна система”, каза премиерът и допълни, че за първи път у нас са гласували под 50% от избирателите.

Министър-председателят съобщи и че в момента експертите му готвят промени в изборното законодателство, които парламентът да има на разположение веднага след като започне работа. В предложенията ще има идеи как да се избегне преразпределението на мандатите, което сега извади на улицата хората в Кюстендил, Дупница и Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: избориБлизнашки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.