Най-вероятният сценарий за управление е коалиция!

Има шанс за формиране на кабинет с по-ясна отговорност, смята политолог
Обновена: 14 окт 2014 11:15 | 13 окт 2014 22:40, Анисия Иванова
9
Най-вероятният сценарий за управление е коалиция!
Снимка: Reuters

В новия парламент има едно широко представителство на политически сили и най-вероятният сценарии за управление е коалиционен кабинет. Около това становище се обединиха политически и икономически експерти в предаването Q&A на телевизия Bulgaria On Air.

Според политолога Димитър Ганев днес имаме много представителен парламент. За една година успяха да се родят 4 алтернативи – Реформаторският блок, АБВ, ББЦ и Патриотичният фронт.

По думите му това е нов тип политическа система, въпреки че някои от лицата са познати. Но това е алтернатива за отминалия двуполюсен модел, обясни той. Днес преговорите между БСП и ГЕРБ завършиха без новина, но за левицата беше важно да подчертае своите червени линии, това че ще държи на позициите си, защото през последната година бяха обвинявани, че често отстъпват от тях, смята той. В една много сложна конфигурация много от тези червени линии бяха нарушавани, допълни експертът.

Ганев смята, че картината в парламента започва да се изчиства, като той изключва вариант за голяма коалиция. Според прогнозата му най-вероятният сценарии е коалиция между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт, като е възможна подкрепа от ДПС. Възможна е и подкрепа и от ББЦ, смята Ганев.

Според политолога Иван Начев партиите ще намерят пресечени точки при преговорите за формиране на кабинет. Той смята, че сега има шанс за формиране на по-прозрачна коалиция с по-ясна отговорност и прозрачност в сравнение с политическите управления до момента.

Икономистът Георги Стоев заяви, че при такъв тип мнозинство в кабинета, където ще има поне двама партньори, промените ще се правят по-внимателно. „Да се надяваме да не се правят глупости в политиката.”, застрахова се той.

Той смята, че ако ГЕРБ търси естествени партньори по отношение на икономическите си идеи, които са десни, именно ДПС е логично да подкрепи кабинета, защото тяхната икономическа платформа е именно такава. А и техният лидер днес явно даде знак да се разбере, че е готов за подкрепа.

Но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да отстъпи от решението си за ДПС, защото това ще нанесе много тежък удар върху партията му, убеден е Стоев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: анализкабинетBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
FELIKC преди 9 години
NARODE GRABVAITE COPITE I BOI PO TEZI KRADCI --KAKVO HAKATE POLICIATA E C TEX ARRMIA NEMA--IMA CAMO GENERALI--PREDATELI NA BOI POCLEDEN4901
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
коалиция без герб и дпс ;за едните гласуват от глупост за другите от страх
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
edni i sashti mysyri ,kradlivi lajlivi korympirani 26 god vi doqt.
4
2
 
1
 
! Отговори
превод преди 9 години
по коалицията ще се познаят олигархичните общи кукловоди. Симптоматично ще е и слугинското и амнезийно държане на проституиращите умни и красиви с вота 9/9
3
3
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Нема да я караме така в грешка си ще играее Майдана още през декември
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най вероятния сценарии одавна е направен още преди изборите Герб, ДПС, Ердоган,Израел,и брюкселските бандити
1
3
 
3
 
! Отговори
има време ..ха,хаааа преди 9 години
ИМАМЕ СИ СЛ.ПРАВИТЕЛСТВО И НС.ЩЕ Я КАРАМЕ ТАКА ДО ПРОЛЕТТА....ПЪК ЩЕ ВИДИМ!!!