За да има кабинет, не трябва да има разпиляване на гласовете!

Близнашки пак поиска референдум за изборната система
21
За да има кабинет, не трябва да има разпиляване на гласовете!
Георги Близнашки. Снимка: БТА

Служебният премиер Георги Близнашки смята, че единствената опция за радикална реформа в избирателната система е референдумът.

Според него трябва българските граждани да кажат дали биха възприели идеята за смесена избирателна система - 50 на 50,  която би преодоляла много от недостатъците на пропорционалната избирателна система, предаде БТА.

Още по темата
„Лансирахме идеята и за задължителното гласуване, което също трябва да мине през референдум, за да не даваме основание за поддържане на тезата, че така се ограничават правата и свободите на отделни групи от населението“, коментира премиерът, който участва в последното заседание на Гражданския борд.

Според него това вече е болезнена тема, след като избирателната активност е паднала под 50% на последните парламентарни избори.

Премиерът смята да предложи като вариант българите зад граница да гласуват по електронен път - ако водещи специалисти уверят, че има достатъчно гаранции, че няма да има злоупотреби.

В отговор на въпрос той каза, че протестите след изборите до голяма степен са производни от разпоредби на Изборния кодекс. Ние отидохме много далеч в насърчаването на малките партии, в желанието да се насърчава появата на нови политически субекти постигнахме този ефект, който има своята странична последица - фрагментаризацията на парламента, коментира Георги Близнашки.

По думите му когато се правят промени в изборната система, те трябва да отговарят на две изисквания - демократичност и ефективност.

„Демократичността е постигната чрез осемте партии в парламента, но страната трябва да бъде и управляема. Не трябва да се допуска прекалено голямо разпиляване на гласовете, за да може да се образува правителство“,    коментира той.

Премиерът препоръча да се върне системата Донт, защото според него тя консолидира гласовете и не се отива към гарантиране на най-малките. „Това е тема за сериозна дискусия, умните хора си правят изводите своевременно“, заяви Близнашки.

Попитан за проблема с купуването на гласове, министър-председателят заяви, че от страна на правителството е направено максималното, за да се ограничи практиката за купуване на гласове.

"Не е тайна обаче, че имаше структури, които заеха пасивна позиция по темата", каза той, като отказа да посочи примери. По думите му не са допуснати крайните форми, които са били наблюдавани в последните години. Някои от най-известните брокери, които се занимаваха с тази дейност заминаха зад граница, коментира премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
СИМЕОН преди 9 години
Имало е избори, купуван вот, но като при тези не е било. То беше купуване на кило, браво на организатора на вота г-н Близнашки.
17
0
 
7
 
! Отговори
подозрителен преди 9 години
Тоз' Близнашки много на сериозно се взе .... само коментари раздава, проекто закони твори, като че ли ще векува. ***!
16
1
 
12
 
! Отговори
_ преди 9 години
Близнашки не разбра ли, че хората не гласуват, щото кандидатите не стават? А не стават, щото са парашутисти и/или опортюнисти.Как точно задължителното гласуване ще ги направи да стават, не е ясно. Единственото, което ще се постигне от едно задължително гласуване, е партиите да си живуркат на спокойствие, щото проблемът с неставащите кандидати ще се маскира с висока избирателна "активност".Избирателната система трябва да се промени така, че да могат да се предлагат кандидати отдолу, от народа.
15
0
 
9
 
! Отговори
анониме преди 9 години
***....Изглеждаме му , че НИЕ се ненормални.
14
0
 
8
 
! Отговори
ПП Български гъбари преди 9 години
Защо се пените всички.Наштъ партия е най-голяма и не харесваме народните изедници отишли само да забогатеят.Всяка партия си е мафиотски клан.
13
0
 
12
 
! Отговори
Костинброд 2 преди 9 години
*** да си ги прибира тия служебни служители, не знам защо наречени министри, да не прават повече ПАКОСТИ...... туй дет сътвориха и три гейбурски правителства не могат да сторят....
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купуване на гласове в огромни размери и затова способства пасивността на правителството под ръководството на г-н Близнашки. Правителството не изпълни (или по-скоро изпълни) поставената му задача.
11
0
 
9
 
! Отговори
макето преди 9 години
преференциалният вот е най големата измама ората избират с преференций някой който след изборите се отказва и на неговото място поставят партийния другарпосле не е ли време веке да пийнем по едно
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лизанчев, айде направо вдигнете бариерата от 4 на 10%, ще останат герб, бсп и дпс, а ако я направят 16%, ще остане само герб. 240 депутата и вписване в член 1 на Конституцията.Поименно!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само двама *** са вечно нахилени по-време на чума, Пастирката и Лизашки.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че хората се отвратиха от големите партии и гласуваха за малките, наглецът Близашки го нарича "разпиляване на гласове". ***!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво искаш да кажеш бе Лизашки, да гласуваме всички за герб и българтомразеца ли, всички видяхме, че си тяхна ***. Гласовете се пилеят, защото политиците сте доказани ***, от всички партии
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Системата д'Онт, предлагана от Близнашки, облагодетелства големите партии за сметка на малките. Този *** просто иска да бетонира ГЕРБ във властта.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
променете конституцията и запишете че ББ е пожизнен премиер, президент, единствен депутат. Само така ще се успокоиш другарю, пардон, товарищ, пардон, гусеин Близнашки!Да те питам партията ти любима ако се окъка зад БДП да не ви отиде мажоритарното начало като мажоритарното начало на Първанов.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слугата на Плевела, който пък е Марионетка на Мутрата, отново търси начин да бетонират ГРОБ във властта. За да могат да си крадат отново безконтролно, да си прибират комисионнит, докато българите се палят от отчаяние.Да, ама не - играта свърши ГРОБари.
3
2
 
10
 
! Отговори
info. преди 9 години
30% избирателна активност и 4млн.души гласували???Народе къде сте?Не виждате ли че ни лъжат!
2
3
 
8
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
TOZI NEGODNIK ZA KRATKO VREME OTBLASNA MNOGO HORA OT GERB.BOIKO NAPRAVI GOLIAMA GRESHKA CE GO NAZNACI ZA MINISTAR-PREDSEDATEL.
1
5
 
9
 
! Отговори
BAI GACO преди 9 години
VI6 TE MU EHIGNATA USMIVKA PALEN IDEOT I SME6NIK