Местан се опитва "да отстреля" партньорите на ГЕРБ!

ДПС ще е опозиция, но с опити да влезе скришно във властта, смятат анализатори
36
Местан се опитва "да отстреля" партньорите на ГЕРБ!
Начало на преговорите ГЕРБ - БСП. Снимка: БТА

Резултатът от разговорите между ГЕРБ и БСП е нов тип политическо поведение, заяви политологът Евгений Дайнов пред БНР в коментар на консултациите за съставяне на кабинет.

Според него партията на Бойко Борисов ще продължи разговорите, като прилага демонстрирания вчера нов начин на говорене и с останалите партии, включително с Реформаторския блок, тоест след десетилетия крясъци да продължи разговорът за политика.

Още по темата
Дайнов смята, че ГЕРБ няма да заложи на предлаганата подкрепа от страна на ДПС, които обявиха, че ще застанат без условия зад кабинет на малцинството.

„Лютви Местан се опитва „да отстреля“ всички възможни партньори на ГЕРБ в някакво коалиционно управление, за да остане ГЕРБ единствена управляваща партия, но в малцинство, изцяло зависима от ДПС“, разчете той вчерашния брифинг на движението.

Според него обаче с поведението си Местан прави така, че ДПС да се изолира.

„Лютви Местан наследи една партия, която е навсякъде винаги, в момента го е страх, че тази партия ще бъде никога и никъде“, допълни Дайнов.

Политологът Димитър Аврамов коментира пред bTV, че ролята на ДПС е да бъде в опозиция, да размахва пръст и да казва как има отговорно поведение.

Според социолога Кольо Колев ДПС ще бъде опозиция, но ще търси начин да влезе в управлението скришно, неявно, разчитайки на това, че е сериозна парламентарна сила.

Ако партиите не се договорят за съставяне на правителство и се стигне до нови избори, има опасност от радикализация и появата на краен политически субект, смятат Колев и Аврамов.

Кольо Колев беше категоричен, че национално отговорното решение сега е да се състави работещо мнозинство. „Отговорността за това е на ГЕРБ и това не означава, че няма да има извиване на ръцете, докато накрая се стигне до съставянето на мнозинство“, посочи той.

Според Димитър Аврамов страната е в по-лоша позиция, отколкото през февруари 2013 г., когато имаше протести срещу кабинета на ГЕРБ заради солените сметки за ток.

„Две години са загубени за реформи в сектора. Бизнесът, избирателите и хората не се интересуват кой е на власт, а искат решение на проблема“, каза политологът и допълни, че е хубаво да има правителство с консенсус.

Кольо Колев смята, че правителство ще бъде съставено, тъй като ще се задейства инстинктът за самосъхранение на политиците. По думите му преговорите са само танц на националната отговорност, в който всяка партия иска да покаже колко е загрижена за държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Бойко Борисов направи като Ив. Костов по достойно ще бъде отколкото да продължаваш да се гавриш с този народ.
24
3
 
10
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Няма информация КОЙ от ДПС е на срещата с ГЕРБ днес?!Подозирам ,че делегацията е от:Д.Пеевски,Х.Бисеров с ръководител Бат'Сали!
23
1
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Дадоха заявка ,че не искат да са във властта.Включвайте голямата метла и всичко свързано с ДПС -на борсата.И без това няма полза от тях.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МухаремНищо не ни пречи. Само дето ДПС не е партия,а организирана престъпна група за търговия с влияние.
21
0
 
7
 
! Отговори
antimafiot преди 9 години
Говори се, че Петър Стоянов - Сумиста изпаднал в паника, след като разбрал, че делото във ВКС ще бъде на 12 декември . Може би е очаквал делото да бъде на 29 март или 28 юни ( рождените дни на покровителите му ) ?Гоце Седефчов излезе малко по - хитър в случая, след като се опита да се дистанцира от бившия си " съветник " , т. е. опита се да си откъсне " опашката " .Медиите на Доган и Делян Пеевски упорито бранеха Сумиста , нападайки зам. - главния прокурор Ася Петрова и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов . По този начин Доган и Делян Пеевски доста се издадоха , но за голямо тяхно н
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бандата на ЦРУ в България ..
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо ли докато ги чакаме тия да се разберат не започнем да кастрим тоягите.
18
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 9 години
ДПС да се изхвърли от политиката и да се забрани,ако сега не го направят след следващите избори ще има кой да изчисти България от тази рязана ***.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Борисов влезе в коалиция с ДПС , значи акъла му е колкото на Станишев. Че и по-малко...
16
2
 
14
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
В интерес на истината не е виновен , който изяжда баницата , а който му е дава. Основната вина за създаването на етническата партия ДПС носи БКП-БСП-ДС , и лично Луканов. Само за това БКП-БСП заслужава презрение и погнуса. Сега взели да се вайкат как ДПС ги провалило. Ало другари да настъпиш един път мотиката е невнимание, но два пъти е от глупост и простотия. Толкова пъти се коалирате с ДПС, а сега олеле майко.
15
2
 
13
 
! Отговори
асд преди 9 години
Естествено че дпс иска да отстреля герб. Нали е последната голяма долу горе бг партия - да не забравяме турците ЕВЕТ вътре които ще се активизират при нужда или присъединят към ДПС при нужда.Ако случайно РБ станат първа сила някой ден съответно корма ще се активизира или присъедини към ДПС. Целта в краткосрочен план ДПС първа сила с гласовете на турци и *** и ако може след 5г и сириици. Ако пуснем 10000 след 5г са 50 хил! Забрана ДПС и възродителен процес
14
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МОЛЯТЕ ГОСПОДИ НЕКА ПО БЪРЗО ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ДА ПРИСТИГНЕ В БЪЛГАРИЯ....АМИН
13
2
 
23
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 9 години
ДПС е анти българска партия от корпоративен тип !Колко по рано се разкарат толкова по-добре за националния суверенитет !
12
4
 
11
 
! Отговори
EU Акбар преди 9 години
ДПС постила за ИД !
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лека паника друса Местаня! Ако ГЕРБ се споразумее с другите партии /без ДПС/- лошо! Ако ли не - нови избори и на власт идва Патриотичният фронт. Още по-лошо!
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българският народ с голям интерес очаква резултатите от днешните преговири! Това ще е надгробния камък на ГЕРБ, а и на ДПС също, ако евентуално се договорят, разбира се Коалицията ще е тайна, но народа вече не е толкова глупап...
9
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да е, само ДПС да се разкарат.От тях идват прекалено много беди на местно ниво - и сеч на гори и закупуване на земи с турски капитали и изхвърлянето на българските фирми и заместването им с турси т.нар. обръчи...
8
2
 
7
 
! Отговори
черноморска мида преди 9 години
Говорите глупости! Скоро вулкан Кожух ще изригне край Сандански,а вие бръщолевите глупости. Дано лавата му застигне нашите 240 дупета
7
16
 
10
 
! Отговори
Бългърин преди 9 години
От депесето всички гласуваме а бългърите се скатавате.
6
23
 
4
 
! Отговори
Мухарем преди 9 години
До ДА ИЗХВЪРЛИМ ДПСЗащо? Какво ви пречи нашата партия?