Христосков успокоява за ранното пенсиониране

Ако се стигне до въвеждането на възраст, тя ще е различна
Обновена: 15 окт 2014 14:07 | 15 окт 2014 12:33, Веселина Йорданова
21
Христосков успокоява за ранното пенсиониране
Снимка: архив, БТА

Социалният министър Йордан Христосков направи опит да тушира напрежението в специалните ведомства във връзка с ранното пенсиониране. В събота полицаите обявиха протест в знак на недоволство срещу ограничаването му чрез въвеждане на възраст.

Христосков подчерта, че става дума за предложения за реформи. Не се хващайте за отделни предварителни документи, които се разпространяват неофициално, заяви той, като уточни, че окончателните варианти ще бъдат представени следващата седмица на пресконференция.

Още по темата
Министърът коментира, че по никакъв начин не може да бъде ограничено правото на хората да протестират.

Не са обсъждани конкретни възрасти за пенсиониране в специалните ведомства, заяви още вицепремиерът. Според него обаче въвеждането на възраст е в полза на работещите, които по този начин ще бъдат защитени от уволнения, включително по политически причини.

По думите му, ако въобще се стигна до въвеждане на възраст за пенсиониране, тя ще бъде различна, според спецификата на длъжността в МВР, МО и Министерството на правосъдието.

По никакъв повод не е обсъждан въпросът за броя заплати, които получават служителите в тях при пенсиониране и намаляването им, разясни Христосков, като опроверга разпространявани информации. Към момента те са до 20 в зависимост от прослужените години.

По думите му, за да се избегне напрежение и масово напускане, е обсъждано, че задължително трябва да има преходен период, в който служителите да се пенсионират както досега, като се предлага той да бъде в границите 3-5 години.

Христосков напомни, че Европейският съвет препоръчва на България да осъществи реформи в областта на социалното осигуряване, като ограничи възможностите за ранно пенсиониране.

Анализът, който имаме, сочи, че в МВР, МО и МП възрастта за пенсиониране е изключително ниска заради изискването за 27 години общ осигурителен стаж, от които 18 години в рамките на тези ведомства, изтъкна той.

Така през 2013 година средната възраст, на която са се пенсионирали в специалните ведомства, е 50.5 години, през 2012 – 49.7 години, 2011 – 49.4 години, 2010 – 50.6 години.

Повечето от пенсиониралите се обаче са продължили да работят. През 2011 и 2012 година делът на новите пенсионери от трите ведомства, които са вземали едновременно пенсия и заплата, е бил 61%.

Данните на НОИ сочат, че бившите служители на специалните ведомства получават пенсия средно 25.9 години за 2013 година, като от 2010 година насам тази продължителност непрекъснато се увеличава .

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
daniela преди 9 години
Mnogo sa im previlegiite,mnogo!Triabva da se pensionirat minimym MINIMYM na 60 godini i 6 zaplati xaide niakoi koito ne e lizemer da ka je polzata ot tiax z obiknovennite xora NULEVa!
13
2
 
6
 
! Отговори
поданик преди 9 години
Ще се даде преходен период 3-5 години за да решат как да се пенсионират.Защо няма и за другите преходен период, а непрекъснато увеличават възрастта?
12
8
 
1
 
! Отговори
Татул преди 9 години
До недоумяващМоже би става за нещо, виж ако си *** като *** освен полицай за друго не ставаш.
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бре- масово напускане!!!!! и де ще идат
10
4
 
9
 
! Отговори
недоумяващ преди 9 години
До АнонименКато е толкова хубаво,ти защо не си станал полицай?
9
5
 
5
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Защо не направихте Първанката премиер, а върнахте същите крадци ? Заслужавате си съдбата, не очаквайте промяна.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основните проблеми се изместват пак с възрастта вместо да се работи по най-важното - високата безработица и ниските заплати и заетост.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсионната възраст трябва да бъде намалена, заради тежката демографска криза в България, катастрофата в здравеопазването и масовата емиграция на младите. Тук заплатите и пенсионната възраст трябва да са по-изгодни от Запада, за да се върнат хората и с парични стимули да работят повече. Също и безработицата продължава да е много висока и няма заводи и заетост с високи заплати.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тука тричт чко
5
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо пенсиониране на 50 години - защото до тези години са усвоили нищонеправенето!!! Педполатгам, че никой не се е родил полицай! Това са абсолютни кърлежи на гърба на работещите и произвеждащите продукт! И какви са тези 20 заплати - пълна подигравка с нямащите какво да ядат и работили до над 60 години българи!
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма част от драскачите тук са бивши или настоящи милиционери.
3
16
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ПРЕДЛАГАМ МИЛИЦИОНЕРИТЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ С ЗАВЪРШВАНЕТО СИ НА МИЛИЦИОНЕРСКОТО УЧИЛИЩЕ...А ОСТАНАЛИТЕ РАБОТЕЩИ В ДУРЖАВАТА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ ПРИ СМЪРТ...А СПЕЦИАЛНО ЗА УЧИТЕЛИТЕ ЛЕКАРИТЕ ИНЖЕНЕРИТЕ ДА СЕ СЪБИРАТ СОЦИАЛНИ ОСИГУРОВКИ ОЩЕ ОТ РАЖДАНЕТО...МОЛЯ ГЛАСУВАЙТЕ
2
1
 
21
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До ОставкаТРЯБВАТ ПАРИ ЗА ТРУДОУСТРОЕНИТЕ РОМЧЕТАКОГА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИЗИСКВА ТЕЗИ ХОРА ДА СЕ НАУЧАТ НА ТРУДНЕКА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕПАРИ НА ДЕЦАТА МАЙКИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВАТПООЩРЯВАМЕ ПЕДОФИЛИЯТА СРЕД ТАЗИ ОБЩНОСТВИНОВНИ СА ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 20Г!
1
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам представа защо трябва да вземат пенсия на 50 години. Като не могат да са ченгета на тая възраст, да стават бакшиши и като станат на 65 да заповядат..